Annons:
Etikett03-katt
Läst 6984 ggr
Marianns LCHF Mat & bak
2013-01-08, 08:18

Bra kattmat?

Jag frågade er för länge sedan om Orijen var bra kattmat och fick då till svar att det var så nära barf man nu kunde komma för att vara torrisar.

jag har nu hittat en sida som äger sig sälja bra kattmat och även för hund.
De hävdar fodren är bra, men då jag har svårt att utläsa och också förstå vad som är bra och mindre bra så hoppas jag fler av er här som ju är specialiserade kan snabbt se om det förhåller sig så.

Det säljer ju tre olika märken torrfoder till katt, är någon av dem bättre än de andra?

Eller är Orijen och Carnia Lynx likvärdiga eller bättre /sämre?

Tusen tack för svar

Mariann

Annons:
Elcyion
2013-01-08, 11:02
#1

Det finns två huvudregler för vad en katt ska äta (om du inte gör egen mat). 1: Det allra viktigaste är att maten är spannmålsfri då katten är 100% carnivor. 2: Vätskemängden i fodret. Därför är blötmat/burkmat att föredra framför torrfoder. Jag har tittat på foderna som Laggarebo har listat. Chicopee Katt Happy Cat Genesis katt Innehåller alla stora mängder spannmål. Inget jag skulle rekommendera att ge till en katt. La Cuisine säger de vara spannmålsfritt, men jag ser ingen innehållsförteckning för fodret, och personligen är jag smått allergisk mot foder där säljaren inte kan lista/länka till innehållsförteckningen. Som kund anser jag att jag inte ska behöva söka på internet för att få veta vad som ligger i ett foder. Av de 3-4 sorter av spannmålsfria torrfoder som finns på marknanden tycker jag (personligen) att orijen är ett av de sämre (även om de tillhör ett av de bästa torrfoderna på marknaden). Detta för att de har en massa annat junk i som egentligen inte behövs. Du måste ha en viss mängd stärkelse (?) för att kunna forma torrfoderkulorna. Men Orijen har en massa annat i också. Carnia är ett riktigt bra foder. Det innehåller väldigt lite extra förutom köttet som är det viktigaste.

Medarbetare på jack russel terrier

Marianns LCHF Mat & bak
2013-01-08, 14:24
#2

Tack för svaret, ok då kör vi på dessa två som vi haft länge nu Glad

Marianns LCHF Mat & bak
2013-01-14, 09:17
#3

En fråga till om applaws torrisar resp blötmat, hur är de i förhållande carnia lynx och Mjao blötmat?

Elcyion
2013-01-14, 11:50
#4

Jag ser inga fel med det. Däremot ställer jag mig lite frågande till varför de måste ha i buljong (som oftast bara är en smaksättare). Det innehåller något mer kött än Orijen men jag skulle vilja se en större spridning på de animaliska källorna.

Men det är absolut ett helt ok torrfoder som verkar ligga i samma klass som både Orijen och Carnia lynx.

Jag såg inte blötfodret på länken du postade :)

Medarbetare på jack russel terrier

Marianns LCHF Mat & bak
2013-01-14, 12:01
#5

HÄR verkar finnas blötmat, mjau ska ju vara så nära barf man kan komma är detta bättre tro?

Elcyion
2013-01-14, 15:02
#6

Nu är jag extremt tjurig, men ett företag/tillverkare som inte ens kan sätta ut ordentliga innheållsförtäckningar på sina foder åker för mig på en gång.

http://www.hemfoder.se/applaws-chicken-70-gram/

Du vet att maten innehåller 75% kyckling. Sen står det inte mer.

http://www.hemfoder.se/applaws-tuna-and-cheese-156-gram/

Ingredienser:
70% Tuna white meat, 6% Cheese, 1% Rice, 23% Cooking Water

Tonfisk och ost, samt hela 6% ost. Det känns mer som om det är en mat designad för oss människor och inte för katter. Många katter är laktosintolleranta. Sen innehåller den 1% ris, som jag absolut inte förstår. Det behövs ingen stärkelse i blötmat på samma sätt som det i torrfoder (för att kulorna ska gå att forma/bilda).

Medarbetare på jack russel terrier

Annons:
Marianns LCHF Mat & bak
2013-01-14, 15:34
#7

hmm… låter ju inte bra, låter ju som de vill dölja något då Obestämd

just detta med designa mat som om katter vore människor är väl det nya påhittet med grillad kyckling från whiskas??

tack så mycket för din hjälp Skrattande

camilla69
2013-01-27, 11:13
#8

Om jag får komma in och kapa tråden lite ;-)

Sitter & tittar på blötmat och letar i trådarna, är Mjau + Bozita det som är bäst ?
Gäller det alla sorter de har eller specifikt "köttburkarna" ?

http://www.bozita.com/sv/Feline/Produktgrupper/Bozita-Feline-vatfoder---tetra/notfars/

har bestämmt att alla mina katter ska sluta med torrfoder nu efter att den ena fått diabetes men vill ju välja det som är bäst.

VStromberg
2013-01-27, 14:41
#9

Jag skulle aldrig någonsin ge min katt ett foder som kan stå i rumstemperatur..

Jäst? Varför? Kalciumkarbonat? Varför?

Kyckling, nöt, gris? Vilka delar? Från vart?

Nä fy sjutton. RÅ mat som förvaras i frysen. Orkar man inte köpa olika delar i charken/på slakteriet eller slakta egna djur så finns det foder att köpa. Ex. Vom og hundemat.

Skulle ni själva äta konserverat kött?

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

Elcyion
2013-01-27, 16:19
#10

#8 Anledningen till att Mjau och Bozita brukar rekommenderas är för att de är lätta att få tag på, till ett hyfsat pris och är spannmålsfria. Det finns andra sorter också. Tex Ica´s kattmat (på burk) var spannmålsfri ett tag. Euroshoppers var också spannmålsfri (när jag kollade sist för något år sedan) men dyrare än mjau. Nu har jag portionspåsar från favorit hemma (köpta på Citygross) och de är också spannmålsfria.

Köp vad du vill så länge det är ett spannmålsfritt blötfoder som inte behöver kompletteras. Eftersom din ena katt har diabetes, är det vissa ämnen de ska undvika. Kan det vara kolhydrater? Kolla själv upp det! Då kan det vara lönt att lusläsa analysen för att se om det ämnet skiljer sig från ena sorten till den andra.

Medarbetare på jack russel terrier

VStromberg
2013-01-27, 16:22
#11

Varför fokusera så stort på att fodret ska vara spannmålsfritt att man kan gå ner till ICA's nivå? Jag tycker t.ex. det är viktigare att jag inte köper foder innefållande avlivade hundar….. ;)

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

Elcyion
2013-01-27, 16:26
#12

Därför att rekommendationer är gjorda utefter kattens näringsbehov. Sedan är det upp till dig som person att göra det etiska valet och forska runt det. Mjau och Bozita är två bra alternativ. Jag gav förslag på några fler, men skrev också att a och o är att det är ett spannmålsfritt blötfoder (som är komplett). Sen är det upp till var och en vilka etiska "postitioner" de vill ta.

Ger du enbart svenskt krav-märkt kött och kompletterar det med vilt som blivit skjutet i skogen?

Medarbetare på jack russel terrier

VStromberg
2013-01-27, 16:28
#13

Jag ger vom og hundemat, egenuppfödda ekologiska möss och om jag någon gång skjuter ett vilt så blir det självklart hund och kattmat :)

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

Annons:
Elcyion
2013-01-27, 16:52
#14

Hur bra koll har du på djuren som finns i VoH? Jag hittar ingen etisk kod som de följer på hemsidan. Vad är det då för skillnad på burkmat och VoH?

Medarbetare på jack russel terrier

VStromberg
2013-01-27, 16:55
#15

Burkmat = konserverat

VoH = färskt

Jag har inte 100% koll på hur djuren i VoH lever och vad de utfodras med, men jag vet djurslaget och att köttet håller en mycket hög kvalitet.

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

Elcyion
2013-01-27, 17:20
#16

Det var du som hänvisade till Ica´s dåliga kvalitée och att du hellre såg att det inte fanns hundar i maten… Har du några som helst belägg för att Ica har avlivade hundar i sin mat? Eller något annat burkmatsmärke använder det (här i Sverige)? Annars är det argumentet ganska dåligt. Det finns ganska många andra ämnen jag anser vara viktigare att utesluta än avlivade hundar. Tex radioaktiv strålning, glycol, råttgift… Men inget av det är relevant att vara orolig för i svensk kattmat.

Medarbetare på jack russel terrier

Silvestris
2013-01-27, 17:25
#17

Ska ni snacka etik kan man verkligen ifrågasätta att ge sina katter kycklingbaserat foder. Kycklingindustrin är den i särklass djurskyddsvidriga delen vi har inom köttproduktionen.

Och sluta med löst snack om att kommersiella foder skulle innehålla hundkött och liknande. Det finns mycket som kan ifrågasättas med vissa kommersiella foder, men ska du anklaga någon fodertillverkare för att stoppa ner hundkött i sina foder får du se till att ha på fötterna.

VStromberg
2013-01-27, 17:35
#18

Anklagar ingen, säger att möjligheten finns och är större än man tror. Står det bara "kött" kan man inte veta vad det är.

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

Silvestris
2013-01-27, 17:45
#19

#18

Du insinuerar att det förekommer och jag lovar dig att det inte förekommer inom EU.

Vill man veta exakt vilket kött fodret innehåller kontaktar man tillverkaren så får man veta det. De har laglig skyldighet att dela med sig av sådan information (däremot behöver de inte ange hur mycket av vad annat än i extremfall tex. om en myndighet misstänker att fodret är kontaminerat med någon farlig substans).

Upp till toppen
Annons: