Annons:
Etikett09-näringsämnen-uträkningar
Läst 2201 ggr
IceJossan
2012-10-23, 20:03

Hjälp med BARF för allergiutredning

Hejhej!

Jag hjälper till med utredning av en katt som eventuellt har foderallergi. Vi och två veterinärer har hittills gått bet på att utreda varför katten kliar upp sår här och var på huvudet, slickar bort päls från magen, och drar på sig en hemskt underlig hosta när kortisonet gått ur kroppen. Nu får vi hjälp av en tredje och mer specialiserad veterinär att försöka reda ut saken.

Nu ska en eliminationsdiet på 8 veckor påbörjas, katten ska ENBART äta lamm eftersom det är ett protein som ser väldigt annorlunda ut och som katten aldrig ätit och därmed troligen inte är/blir allergisk mot. Jag kommer försöka få tag på spillbitar från fårgårdar.

Nu till saken då. Ingen av oss har kunskaper inom BARF. Veterinären tycker att det räcker att ge enbart kött eftersom det bara är i 2 månader och katten inte kommer få bristsjukdomar på den korta tiden, men jag vill att vi ska göra det här ordentligt så gott vi kan.

Skulle någon vänlig själ kunna hjälpa oss genom att skriva ner hur många gram av allt han behöver (så gott det går), samt ev. tillskott så som benmjöl och sånt. Typ x antal gram kött, x antal gram hjärta, osv. Katten väger 5,3 kg (idealvikten är drygt 4 kg) och han har låg aktivitetsnivå.

Jag själv kan ingenting om det här och hon som har katten har det tufft psykiskt och känner att det här är fruktansvärt jobbigt, det är en övermäktig uppgift för oss nu och vi behöver hjälp helt enkelt av någon som kan skriva ner hur mycket av allt hon bör ge för att det ska bli rätt.

MYCKET tacksam för svar!

Annons:
hannalantz
2012-10-23, 20:45
#1

Eftersom jag är först att svara gör jag ett försök. Jag har precis gjort uträkningar till mina två katter. 1. De ska ha mellan 2%-5% av sin kroppsvikt att äta per dag. Ex: 0,02*5300 g = 106 g per dag (2%) 0,05*5300 g = 265 g per dag (5%) Jag följer följamde grund recept över en 7 dagars period: Lever: 5-10% (lamm bara 5%) hjärta: 10% ben 10-15% (eller 1 tsk benmöl till 200 g mat) Kött: resten En del blandar i en äggula i köttfärs. För att förenkla kan man räkna i portioner om man ger mat två gånger om dagen. Dvs om man tar dagsvikten mat och delar i två så är en sådan portion ca 7% Ni andra som hållt på längre la ske kan rätta mig om jag skrivit något fel..

hannalantz
2012-10-23, 20:59
#2

Kan någon kolla om jag skrev rätt på benmjölet? Jag har tappat mina egna antecknngar.

hannalantz
2012-10-23, 21:11
#3

Om du bestämmer ifall du vill börja på 5% och gå nedåt, eller 2% och gå uppåt, så kan jag räkna ut hur mycket det blir i g för varje sort. (jag har två lata innekattet, så jag började själv på 2%' men då blev de dö hungriga, förmdligen för att de är ganska muskulösa, så nu äter de 5% per dag och då är d nöjda och glada. Med den erfarenheten tucker jag det är svårt att gissa hur många pocent ni ska börja på. Kanske någon med mer erfarenhet kan gissa det?)

Elcyion
2012-10-23, 21:23
#4

#2 Du har skrivit rätt.

Men jag skulle läsa på ang. just benmjölet. Standardts benmjöl är tex gjort från gris. Jag vet inte det spökar i tex en allergiutredning. Kalk kan vara ett alternativ, och det doseras efter samma mått. MEN dubbelkolla med någon annan här som är bättre på den biten än jag är.

Levern bör ligga på max ca. 5% (eftersom det är lamm). Hjärtat ska ligga på minst 10% men det gör inget om du ökar det. Då minskar du motsvarande vikt på köttsidan. Du kan utan problem ligga på 15-20% hjärta. Beroende på vad du får tag på :)

Att både banta och göra allergiutredning är väl inget jag personligen skulle försöka med. Därför skulle jag nog börja på 2% av hans nuvarande vikt. Sedan får du justera utefter det.

Det gör inget om du ger kött med ben kvar. Katterna klarar (vad jag sett) inte av att tugga sönder tex lammben, och då får du med gnagandet som är en bra sysselsättning. Men då får du uppskatta vikten och räkna bort benen. Alltså, ska han ha 50g/port, ger du en portion som innehåller ca. 50g kött + ev. ben. Det gäller helt enkelt att ha lite ögonmått.

Medarbetare på jack russel terrier

hannalantz
2012-10-23, 21:27
#5

#4 bra att du sa dt om benmjölet, det tänkte jag inte på. En fråga bara, om de inte ska banta, ärdet inte bättre då att börja i den övre procentenoch sedan justera nedåt om det behövs? *undrar*

Elcyion
2012-10-23, 22:05
#6

När du bantar en katt, ger du generellt 2-3% av målvikten i mat.

Ex: Katten väger 5 kg, målvikten är 4 kg. Då ger du 2% av 4 kg.

Ska katten gå upp i vikt alt. är väldigt aktiv ger du en högre %-sats.

En katt som ska gå upp i vikt, skulle jag nog börja lägga på runt 3% och sedan utvärdera. Ibland är det svårt att veta hur mycket de ska gå upp. Har de varit sjuka och därför tappat vikt, har du ofta en målvikt som du vet att katten ska ha. Då kan man testa att ge 2% av målvikten uppåt. Här avgörs det lite på hur mycket mat katten äter. Min honkatt är absolut inte tjock. Hon är ganska lagom. Men hon äter inte mer än det hon får. Hon äter sina 50-55g och sedan lämnar hon (om jag lagt på lite mer).

Hankatten däremot har inga problem med att kasta i sig sin portion + hennes + om han hittar något mer. Han är däremot överviktig.

Om nu TS uppfattning om aktivitetsnivå stämmer, bör katten hålla sig på sin nuvarande vikt om hon ger 2-2,5/3% av hans NUVARANDE vikt. En bantande katt kan bli hungrigare tills den har vant sig vid högre aktivitet/mindre portioner, och jag ser en ökad risk att den stoppar i sig annat under tiden. Något som definitivt inte är bra under en allergiutredning.

Medarbetare på jack russel terrier

Annons:
Robmel
2012-10-23, 22:53
#7

Jag har ett excel dokument där du enkelt skriver i kattens vikt samt många % du vill den skall äta, så får du ett färdigt recept att följa.

Skicka PM, eller sök på Interaktiv lathund för BARF (m jag minns rätt)

Upp till toppen
Annons: