Annons:
Etikett01-börja-barf-a
Läst 7242 ggr
TimotejC
2011-07-07, 15:37

Vad ger man för kött?

Jag funderar på at gå över mer och mer till Barf, men kommer nog ändå köra vissa mål med färskfoder förmodligen.

Jag har börjat ge lite ben i form av lammrevben mest.

Men min fråga är:

När man ska ge köttmåltiden som ni barfare gör, vad ger ni för kött?

Har ju läst att det ska vara muskelkött, men vad är det?

Vad heter det man köper liksom? Och var köper man det??

Sen tar jag gärna emot förslag på råa köttiga ben, vad funkar där?

Vet att kycklinghalsar har mycket kött, och även kycklingskrov(?).

Har inte provat några av dessa utan som sagt mest revben från lamm. Jag vet dock inte hur jag ska veta om där är tillräckligt mycket kött kvar på benen eller ej..

Vad är bra rkb ben, vad brukar ni ge?

Annons:
Heffipeffi
2011-07-09, 03:14
#1

Muskelkött är "vanligt" kött från olika djurslag. Även hjärta och lungor ingår i den kategorin. Du kan köpa i matvaruaffären. Tex kotletter, karre, grytbitar mm mm.

Vad gäller RKB kan du ge alla ben som hunden klarar att äta upp. Tycker du att det är för lite kött på benen, så kompletterar du bara med mera "löst" kött. Jag har stora hundar och de får ofta kalkonskrov och kalkonhalsar.

[Gemm]
2011-07-14, 16:30
#2

**När man ska ge köttmåltiden som ni barfare gör, vad ger ni för kött?
**Jag varierar fläsk, kyckling och nöt. Ibland hare beroende på ekonomin, det är dyrt. Försök att få med 3 köttkällor på en period av 10 dagar. Blanda ljust och mörkt kött, alltså inte bara kyckling eller kalkon.

Har ju läst att det ska vara muskelkött, men vad är det?
Muskelkött är kött utan ben, i princip. Du har massor med muskelkött på dig (muskler), alla djur har muskelkött. I köttdisken går det under grytbitar, filéer etc. Vissa organ räknas i BARF även som muskelkött, hjärta är vanligast. Även njure och lunga (och tunga…) används som muskelkött.

**Vad heter det man köper liksom? Och var köper man det??
**Det heter kött och köps på livsmedelsaffärer eller djurmatsbutiker.Enskede hund och katt säljer t ex kycklingvingar, kycklinghalsar, lever och hjärta, frysta köttstycken av ren, krossat kött+ben på korv (även kallat färskfoder) etc. Jag köper nästan allt på willys faktiskt (fläsk, kycklingvingar och nötfärs som jag gör bullar av med äggula), ICA tar hem grishjärta och lammlever till mig.

**Sen tar jag gärna emot förslag på råa köttiga ben, vad funkar där?
**Allt som katten vill och kan (alltså inte skadar sig på) tugga på fungerar. Grisben har jag slutat ge till min ena katt då jag märkt att han blivit av med en liten flisa på tanden, han är antagligen oförsiktig och ivrig helt enkelt, grisben är inte direkt naturligt förekommande föda för en liten katt. Kyckling är populärt.

Vet att kycklinghalsar har mycket kött, och även kycklingskrov(?).
Kycklinghalsar är, jämfört med annat, inte alls speciellt köttiga. De innehåller mest brosk faktiskt. Om man vill använda sig av andra ben än kyckling men inte vill ge för stora ben kan man krossa dom med en hammare. Kycklingskrov är en kycklingkropp med kött och ben, dock inga organ och ej huvud. Har du en enorm katt kan du slänga fram ett kycklingskrov, men det är vad rottisar brukar käka till frukost så jag tror att det kan bli lite mäktigt för en katt =P Prova att dela den i 4 istället och ge 1/4 som skrovmål (hehe).

Vad är bra rkb ben, vad brukar ni ge?
Kyckling och hare håller jag mig till nu för tiden. Till katter alltså.

TimotejC
2011-08-05, 20:37
#3

Tack för svar!

Det är hund jag barfar för att inte förvirra :) På 8 kg, så ganska liten.

Men handlar ni alltså vanligt kött i livsmedelsbutiker, filéer , grytbitar etc till hundarna? Blir det inte dyrt??

Jag skulle ju egentligen vilja ge sånt kött som inte används som människoföda, tex slagsidan på lamm brukar ju användas till hundfoder, men inte som människomat.

Jag är vegetarian och att gå och handla kött i människoaffären motsäger lite mina värderingar. Det finns ju mkt kött på ett köttdjur som en hund kan äta, men som inte används så mkt till människor…Som vom etc..det finns det ju ganska mkt i överflöd kan jag tänka mig. Var får jag tag i detta kött?? Eller handlar alla från mataffären?

Jag trodde man handlade nån typ som var hundmat.

Jag är ganska förvirrad, men ger ni alltså vanligt kött som grytbitar och filéer en gång om dagen och rkb en gång om dagen?

Ges grönsakerna ihop med köttet?

Har läst att om man vill ge spannmål/kolhydrater, säg ris, bovete etc så ska det inte ges ihop med rått kött, men frågan är när man annars ska ge det?? En måltid kan ju inte bara bestå av havregrynsgröt eller ris eller bovete…?

Jag köper ju nötfärs från butiken, som jag blandar i lite grönsaker etc i.

Hur ofta ger ni nötfärs från affär?

Elcyion
2011-08-05, 22:23
#4

När man ska ge köttmåltiden som ni barfare gör, vad ger ni för kött?

Du kan ge allt kött som du själv anser har en rimlig prislapp.

Har ju läst att det ska vara muskelkött, men vad är det?

Muskelkött är allt kött som inte är lever (i stort sett)

Vad heter det man köper liksom? Och var köper man det??

Du kan köpa det från tex gårdsslakterier, mataffärer (Willy´s och citygross är bra ställen att titta på), specialiserade butiker så som enskede hund och katt, jipotimas eller vissa färskfodertillverkare (som har ren kött/oxkross). Citygross stycker sitt eget kött, och säljer enbart svenskt kött. Går du till någon lite större, kan du hitta både gris-trynen, -knorrar, -fötter, -njurar och -öron i köttdisken.
Om du frågar chark-personalen snällt kanske de kan lägga undan ben till dig, då de styckar själva. Jag har för mig att det har blivit väldigt retriktivt med att få lov att sälja ben sen galna kosjukan (eller nåt ditåt). Har dålig koll på det där.

Sen tar jag gärna emot förslag på råa köttiga ben, vad funkar där?

Alla råa ben som hunden inte kan svälja hela (om den är flupsk). Där handlar det bara om storleken.

Vet att kycklinghalsar har mycket kött, och även kycklingskrov(?).

Tror du räknar ca. 30% kött på kycklinghalsar. Resten är brosk och ben. Hel kyckling från mataffären (alltså utan huvud och innanmäte som organ) har ca. 30% benhalt. Kycklingvingar ligger på ca. 50%. Är det mycket kött på dem, kan de komma närmare 30%.

Har inte provat några av dessa utan som sagt mest revben från lamm. Jag vet dock inte hur jag ska veta om där är tillräckligt mycket kött kvar på benen eller ej..

Hur mycket ben din hund ska ha i sin kost är något du får prova dig fram med. Är hunden lös i magen (och det inte beror på ovana vid tex lever) kan du prova att öka på benhalten lite. Bajsar din hund hårda, ljusa kulor som smular sig om du trycker försiktigt på dem i påsen, får den för mycket ben. Under en period på 7-10 dagar bör du ligger på 20-50% ben i kosten (om jag inte missuppfattat mina egna anteckningar). Men så länge hunden inte har svårt att bajsa, skulle jag ge den 1-2 månader att ställa om till barf-kosten innan jag utvärderar om fördelningen är bra till just din individ. Har den svårt för att bajsa, prova att sänka benhalten lite i taget.

Vad är bra rkb ben, vad brukar ni ge?

Alla ben är bra rkb ben. Utgå ifrån fördelningen mellan kött/ben, och komplettera ev. med mer kött sidan om ifall du tycker det ser ut att bli för mycket ben. Men tyvärr upplever jag att det kan vara svårt att få tag på kött + ben om jag inte köper kyckling. Alt. att det är enbart 10-20% ben på hela köttbiten. Men du har något som kallas fläskben. De är billiga (runt 15-20:-/kg och har oftast runt 50% ben).

De olika måltidernas innehåll

Jag har tänkt ut ungefär hur mycket ben/kött min hund ska ha på en vecka. Köper det mesta färskt från kyldisken. Handlar på mig massor om det är ½ priset. Sen kommer jag hem, skär upp det ganska grovt, ner i creme fraishburkar och in i frysen. Jag använder 2 dl burkar, och de rymmer ganska exakt 200g kött. Benen har jag i påsar sidan om. Sen tar jag fram 2burkar/dag (packar hundens och katternas mat tillsammans). Alt en burk + ben till hunden. Sen är det bara att mixa lite som du själv vill.

Grönsaker

De flesta hundar kan vara lite kinkiga på grönsaker, så det är ofta en fördel/förenkling för dig själv att blanda dem med köttet. Pga det ger de flesta kött + grönsaker samma måltid. Men rent teoretiskt, ska det inte vara några problem att ge enbart grönsaker en måltid så länge hunden äter upp dem och du håller dig inom rekomenderad mängd.

Spannmål

De flesta som barfar ger inger spannmål alls (som tex ris, bovete och liknande). Jag ser ingen som helst anledning till att ge det, om hunden inte tex är proteinöverkänslig eller liknande. Men måste du ge spannmål pga något liknande, är det samma sak där som med grönsakerna. Så länge du inte ger för mycket, går det alldeles utmärkt att ge enbart (tillagat) spannmål som ett mål.

Köttfärs

Jag brukar försöka ge så ite färs som möjligt, då det inte bidrar med de positiva bitarna som köttbitar ger. Det innehåller rätt saker, men du förloirar berikningen i att tugga/slita samt att hunden inte kan hålla tänderna rena på samma sätt. Hela köttbitar "slipar" på tänderna, och på det sättet får du en naturlig tandborstning.

Medarbetare på jack russel terrier

TimotejC
2011-08-05, 23:18
#5

Hmm..ok tack för svaret!

Om jag fattat det rätt nu och bara vill prova på att ge lite hela köttbitar, så går jag till en stormarknad och köper typ grytbitar?

Jag vill helst ha från lamm eller nöt. eller vilt, men finns det i affären..?

Brukar som sagt inte gå vid köttdisken och inget jag ser framemot att göra heller :(

Men som jag frågade i mitt andra inlägg, finns det inte "spillkött" som inte människor äter som man kan ge hunden?

Känns bättre rent etiskt för mig att ge sånt kött som ändå inte ska ätas av oss, men som ändå är bra hundmat.

Hur funkar det med kött som har kort datum i affären, har de halva priset på det eller?

Vet att många ger gris men har läst att det kanske inte var så bra i rått tillstånd, så det hoppar jag sålänge.

Hur gör ni med fisk, köper ni en hel fisk eller filéer?

Kan man inte börja med torskfiléer?

Hur funkar det med tonfisk på burk, det borde väl oxå vara bra att börja med iom att den är tillagad, och sen gå över mer på rått isf?

Elcyion
2011-08-05, 23:49
#6

Problemet är att med de nya lagarna, är det inte tillåtet att sälja hundmatskött till privatpersoner. Det finns massor med om och menregler på det. Anledningen till att många inte vill ge gris är att de är rädda på trikiner. Men allt (gris)kött som säljs i mataffären är redan trikinprovat. Men att köpa privat från någon som inte trikinprovar och ge rått till huden bör du aldrig göra. Viltkött kan finnas i vissa affärer. Tror jag har sett det på Citygross. Men det är svindyrt! Runt 100-250:-/kg. Du känner ingen jägare…?

Kort datumkött fungerar alldeles utmärkt att ge. Olika affärer har olika sänkning, men den brukar ligga på 25-50% lägre i pris. Det brukar sitta en röd lapp med %-tal på om det är sänkt. Alt. en liten lapp om sänkt pris - ät snabbt (coop som har det vissa av sina produkter).

Om du ska titta ur miljösynpunkt, får du nästan helt och hållet hoppa fisk köpt i affären. De flesta fiskarna du hittar där, är inte fiskade etiskt. Visst, det finns något som kallas för linfångad fisk (som då ska vara från mindre lokala fiskare som använder små nät/fiskespö), men jag vet inte om jag vågar lita på den märkningen. Du får även hålla koll på vilken fisk som är rödlistad. Torsken har jag för mig är det. Odlad lax sprider lätt sjukdomar till de vilda bestånden (sök på google om du vill ha mer information om det), tonfisken är väl också rödlistad?

Ska du ge fisk, och vill ge ett etiskt alternativ, skulle jag helt sonika gå ut och dra upp några själv.

Men har du en citygross i närheten, så prova att gå in och snacka med dem. Eftersom de styckar själva i butiken, borde det rimligtvis finnas lite spillkött som du kan köpa. Sådana bitar som blir över när de styckar som är för små för att sälja. Alt. om de maler ner dem till köttfärs och på det sättet inte behöver kasta.

Det finns även vissa slakterier i Sverige som enbart siktat in sig på krav-märkt kött. Om du säger vilken landskap/kommun du bor i, kanske de kan få tips om ett sådant i den närhet.

Medarbetare på jack russel terrier

Annons:
Heffipeffi
2011-08-06, 00:00
#7

De flesta färskoderfirmorna säljer även köttkross (spillkött). Nordic säljer bl a oxkött, vom, lax, kyckling, kalkon, i frysta korvar.

TimotejC
2011-08-06, 10:00
#8

Jag bor i Skåne så jag tar gärna emot tips på var man kan få tag i olika grejer här.

Citygross har vi ju liksom de andra kedjorna med.

Ang. Nordics korvar, är det rent kött i dem, inget spannmål tillsatt?

Kan ju kolla in det..Min hund är lite kinkig med såna korvar, vet inte om det är konsistensen på köttet när det är malt, men hon vill aldrig äta det tinat, vill alltid att det ska vara lite fruset.

Elcyion
2011-08-06, 12:39
#9

Nordix oxkross är rent halsputskött, som till näringsinnehåller kan jämställas med fläsk karré.

Mamma bor i skåne, så jag ringde henne och frågade om vilka som säljer ekologiskt kött. Följande kunde hon komma ihåg på rak arm:

Kcranch Djuren går ute året runt, kravmärkt och närproducerat.

Ingelsta kalkon

Ängavallen

Mamma sa även att det ska finnas någon runt mellby/Norra sanby/Hässleholm som har kravmärkt lamm-/fårkött men hon kunde inte komma på vad de hette. Hittade även den här listan:

Gårdsbutiker i skåne

Många av gårdsbutikerna (har jag fått uppfattningen av) säljer kravmärkt alt. med god djurhållning. Bara att titta och se om du hittar något som känns bra.

Medarbetare på jack russel terrier

[Linda240]
2011-08-06, 14:23
#10

Var i skåne bor du?

TimotejC
2011-10-20, 02:16
#11

Tack för hjälpen! Ska kolla upp vidare.

Hade glömt av denna tråden lite, så ursäkta sent svar..

Just nu kör jag på Barf-korvar. De är ju 500 gramskorvar med malet kött från antingen kyckling, lamm, kalkon eller vilt etc..

Detta borde ju funka bra oxå, det är avsett för hundmat, inte mänsklig förtäring. Det blir ju inte hela köttbitar, men ändå rått kött, brosk etc. Inga vitaminer eller annat tillsatt utan bara köttet.

Jag bor vid Helsingborg.

HannaM
2011-10-20, 11:40
#12

Att dra upp fisk själv kan vara lite halvdumt, insjöfisk bör frysas ordentligt innan den serveras. Jag minns inte exakt vad det är som kan finnas men någon typ av parasit.

Upp till toppen
Annons: