Annons:
Etikett04-iller
Läst 11991 ggr
Alexandra83
2010-12-09, 18:45

gammal mat

Hej.

Jag undrar om man kan ge t ex kyckling som har gått efter bäst före datum? eller måste det vara färskt? blir dem sjuka av gammal mat? (jag har en iller)

Annons:
Bogart
2010-12-09, 20:10
#1

Beror väl lite på hur gammalt det är. En iller äter väl väldigt färsk mat i det vilda, så jag skulle vara försiktig med att ge gammal mat till en iller (samma sak gäller katt).

Med vänlig hälsning

Kajsa, sajtvärd på BARF i Fokus.

BARFmycat
2010-12-09, 21:12
#2

Illrar sparar ju maten så att den kan bli rätt snuskig mellan varven.. Köttätande djur tål överlag att äta kött som är lite härsket bra, de har väldigt bra tarmbakterier för det och är det bara vana att äta BARF så är det nog inga större problem. Köttet får ju inte vara ruttet eller så, men nog har jag gett lite småhärsket kött flera gånger och det har aldrig varit ett problem. Tänk på alla djur som äter det dom hittar i sopor tex, inga färska kylvaror där direkt..Tungan ute

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Katti
2010-12-09, 22:56
#3

Katter däremot äter inte gärna mat som inte är färsk. Fast de kanske skulle klara det lika bra om de var tvugna?

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

BARFmycat
2010-12-09, 23:04
#4

#3

Det skiter mina fullkomligt iTungan ute

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Alexandra83
2010-12-10, 01:01
#5

det gällde typ en vecka över eller sånt…jag tänkte också att dem sparar och äter senare och då e det ju gammalt.jag har hittat mat som min iller sparat/gömt under soffan som va helt hård …

Bogart
2010-12-10, 03:50
#6

Hm jag förträngde nog att illrar gillar att gömma saker! Med tanke på att de gör det så kan du nog ge gammal mat utan problem. Jag gav min hund riktigt äcklig kyckling en gång, jag hade glömt bort att jag hade den i kylskåpet. Den luktade vidrigt och hade hade blivit lite grön…

Fast, en vecka säger egentligen inte så mycket. Hur är köttet förpackat, är det fryst eller färskt? Det har ganska stor betydelse.

Med vänlig hälsning

Kajsa, sajtvärd på BARF i Fokus.

Annons:
Alexandra83
2010-12-11, 00:27
#7

den va fryst.sen gick min frys sönder(för typ 7-8 dagar sen)…..och det tar lång tid tills dem fixar den(på tisdag ska dem fixa det) så maten från kylen ställde jag på balkongen….först va det ok för det va kallt - 6  -9 grader…men på sistone har det blivit lite varmare(bor i Malmö) så det ligger på 0 (plus minus några grader) så kötet har tinats upp och den luktar lite(dock är den inte grön än)

Sugiyama
2010-12-15, 13:45
#8

Jag köper gärna kött med kort datum och får även kött av bekanta som legat för länge i frysen och blivit lite härsket.

Ceciliaolucifer
2011-01-02, 02:24
#9

Mina illrar vägrar kött som på ngt sätt verkar dåligt, och sen skulle jag aldrig få för mig att ge härsket kött.

Det är skillnad på barf som är dåligt från början, och barf som legat ett tag för att det är gömt. Den barfen som har gömts torkar ofta och är ätbart även när det är förädlat. Skrattande

Så nej, jag skulle aldrig ge ngt som luktar illa!

Skunken
2011-01-02, 13:10
#10

Om inte foderföretagen får mata min hund med foder gjort på härsket kött tänker inte jag göra det häller. Barf (för mig) handlar om att ge så optimal mat som möjligt och jag tvivlar på att härsket kött är optimalt.

Men min vovve skulle aldrig stoppa ngt i munnen som luktar farao iaf så mig rör det ju inte ;)

Det är skillnad (tycker jag) på att ge något medveten och sedan att djuret hittar gammla gömmor och snaskar i sig ngt torrt o dant från bakom soffan :D

Men har det bara gått en/ngr dagar efter bäst före så går det säker bra ;) Vet faktiskt inte hur stor bakterietillväxten skiftar just efter utgångdatum,,,,,

www.sweetolga.blogg.se

"Jag vill ha en hund som vågar göra fel men vill göra rätt" Rebecka Berglund

Katti
2011-01-02, 15:57
#11

Oj, har du kollat upp om din hund är frisk Flört? Hundar brukar ju äääälska det som vi tycker är äckligt!

Jag ger hundarna om det luktar "skumt". Luktar det "skunk" så åker det i soporna (till hundarnas stora förtret!).

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

BARFmycat
2011-01-02, 16:31
#12

Klart att det inte är optimalt att ge gammalt kött, men det är inte farligt.

Hur överlever alla djur som fäller stora byten i varmt klimat och äter på i flera dagar, tex lejon, hyenor, afrikanska vildhundar osv? Inte torkar en hel gnu ihop så de äter torkat kött, det är dessutom inte avblodat som köpt kött är så fukten borde tvärtom vara högre i det köttet, och som bekant så blir kött dåligt om det ligger framme i värmen alltför länge. De vägrar inte att äta det och de blir inte sjuka.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Ceciliaolucifer
2011-01-02, 17:39
#13

Sjuka djur som äter dåligt kött har lätt att bli sjuka av det dom äter.

Att jämnföra med våra vilda djur är lite fel tycker jag, då vi faktiskt har möjlighet att utfodra med optimalkost eller åtminstonde fräsch mat. Varför ge gammal mat när man har en kyl eller frys att förvara maten i?

Jag tycker att man ska försöka ge så bra mat som möjligt Skrattande

Annons:
Bogart
2011-01-02, 17:44
#14

… och jag tycker inte att en bit kyckling som legat någon dag för mycket i kylen är dålig mat. Flört Inte heller en fläskfilé som har legat i frysen i några månader för mycket behöver vara dålig. Jag tycker att det är pefekt att jag kan använda sådant kött, istället för att bara slänga det.

Det äldsta kött jag har utfodrat med hade legat i frysen i flera år, men det var älgkött, vilket håller väldigt länge. Jag har själv ätit flera år gammalt älgkött.

Med vänlig hälsning

Kajsa, sajtvärd på BARF i Fokus.

Silvestris
2011-01-02, 18:35
#15

Alltså, att datumet gått ut är inte detsamma som att köttet är dåligt. Datumet är en riktlinje men de flesta produkter, även kött, håller längre än så om förpackningen är hel och det har förvarats korrekt.

Om köttet däremot luktar illa är det såklart ingen bra idé att ge det varken till hund, katt eller iller. Även om en del djur klarar av att äta lite härsket kött utan att bli sjuka är det en onödig risk att ta.

Bogart
2011-01-02, 19:09
#16

Min hund har fått kyckling som luktade härsket, utan några som helst problem. Dock tog jag bort skinnet, för det var ju helt klart det feta skinnet som var värst.

Min hund får också ofta köttfärs som ser äcklig ut (helt grå, luktade lite illa) fast den köttfärsen blev grå fastän den låg i oöppnad förpackning, och datumet hade inte gått ut. Istället för att slänga flera kg köttfärs så ger jag det hellre till hunden, och han klarar det utmärkt.

Med vänlig hälsning

Kajsa, sajtvärd på BARF i Fokus.

Blueshift
2011-01-02, 19:24
#17

Jag är alltid väldigt noga med att ge fräsch och helst så färsk mat som möjligt till mina illrar och hålla hyfsat god hygien. Jag ser det som en stor fördel att jag har möjlighet att utfodra ganska ofta med helt nyslaktade/avlivade djur. Maten jag ger dem ska dessutom klara att stå framme i skålen under några timmar. Jag tror också att näringsvärdet är bättre i färsk mat? Jag serverar dem aldrig kött som luktar illa. Ibland händer det t ex att en inhandlad kyckling (inte fryst) kan lukta lite illa och då kasserar jag den.

BARFmycat
2011-01-02, 19:34
#18

Jag ser inte poängen i att slänga mat som är fullt tjänlig för djuren, men kanske inte för oss. det är ju inte för att man är för snål eller lat för att ge färsk mat som man gör det, det är ju helt enkelt för att inte slösa på kött.

Jag förstår om det låter fel för många att ge kött som passerat bäst före datum, har en annan färg eller har börjat lukta lite (behöver inte vara samma sak som skämt/ruttet, kött luktar mer ju mindre färskt det är), men jag är en stark förespråkare av att man ser sina djur för det dom är, djur. Även om vi aldrig skulle äta sånt kött så betyder inte det att inte våra djur kan göra det. De är mycket bättre utrustade för att hantera sådan föda än vad vi är, har starkare magsyra och kortare tarmpassage som bakterierna har svårare att få tilväxt i.

Var man eller kvinna gör ju förstås som de vill, men jag tycker inte att det är fel att ge sina djur kött som inte är pinfärskt om jag uttrycker mig såGlad

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Blueshift
2011-01-02, 19:56
#19

Jag skulle inte rekommendera illerägare att ge kött som luktar illa och har börjat bli dåligt. Hund och katt har jag ingen åsikt om.

Silvestris
2011-01-02, 20:07
#20

Jag ser inte poängen att riskera att göra djuret sjukt genom att ge det dåligt kött, men det kanske är för att jag inte är så himla förtjust i brunlackerade väggar och veterinärbesök.

Det innebär inte att jag kastar en massa kött. Bara att jag fryser in det om jag inte vet när det ska användas.

Annons:
Upp till toppen
Annons: