Annons:
Etikett14-fakta-studier
Läst 3966 ggr
Elcyion
2010-05-05 17:05

Biffens vara eller icke vara i barf till katt

Jag bestämde mig för att inte kapa en annan tråd, och startar därför en ny.

Som jag förstår BARFmycat, bör man undvika nötkött eftersom många katter är allergiska mot det.

Efterfrågade där källor på det påståendet, samtidigt som jag gjorde en snabbsökning på google.

Det står på många ställen att det är vanligt med nötkötts allergi hos katter. Men de är ofta allergiska mot både fisk och ägg också.

Enligt AAFCO är kattens vanligaste allergier nöt, lamm, "seafood" (kom inte på någon bra översättning), majs, soja, mjölk produkter och vetegluten.

På andra ställen listas även kyckling som allergiframkallande, samt att de först och främst blir allerigiska mot proteinet. Know your cat

Tittar man på cat-health-guide listar de fisk och mjölkprodukter som mest allergena. Men de tar även upp kyckling, kalkon, kanin, gris och viltkött (venison).

Om man nu ska sammanfatta det jag vill komma fram till, är att ska man undvika allt som andra anser är allergiframkallande kan vi till slut inte ge våra katter någon mat alls.

Vad finns kvar att ge om vi tar bort nöt, gris, kalkon, kyckling, lamm, ägg och viltkött?

För att sedan granska de länkar jag själv har angivet, är det bara AAFCO som har en vettig källförteckning. De andra har jag tagit med för att visa på den problematik som finns.

Som jag även skrev i den andra tråden (Börja barfa) har standardt en längre tid kört på sin linje, att allergier uppstår pga näringsbrist/obalans i kroppen och när allt är påfyllt och i rätt nivåer igen, mår hunden bra.
Då jag vet en som har lyckats bota sin hund helt från allergier genom standardts hjälp, anser jag att det pekar på att de är på rätt spår.

Jag pratade med en annan kompis som också hade en hund med stora magproblem, och hon hade också fått lära sig att allergier ofta är ett vitamin/mineral problem.

En annan sak som också pekar för det, är att jag har några bekanta med hundar som har allergier. De utesluter först det proteinet de är allergiska mot. Hunden mår bra. Det går 1-3 år, och hunden kan plötsligt inte äta fodret längre. Efter lite provande med olika animaliska proteiner, kommer man fram till att hunden nu inte tål protein från 2 olika animaliska källor (där det från början barta var en). Efter 4-5 år kan de de vara allergiska mot nästan allt vanligt protein som gris, nöt, kyckling, lamm och fisk. Varför "sprider" sig allergierna till andra animaliska proteiner? Vissa hundar tål inget animaliskt protein öht. Jag vet inte om någon hund som har matallergier, som inte har försämrats med åren (blivit allergisk mot mer mat). Men ni får gärna motbevisa mig där :)

Nu kan vi inte jämföra hundar rakt över med katter. Men om vi tittar på hur felutfodrade många av våra katter har varit innan vi har börjat med barf (där jag upplever det som att hundarnas foder inte är riktigt lika dåligt) och sedan jämför det med den teori som standardt har. Ser då inte ut som att standardt har en poäng i det de säger? Sen behövs det mer forskning och studier (och allt annat sådant).

(Chansar på kategori. Admin får flytta den om den hamnar fel.)

Medarbetare på jack russel terrier

Annons:
BARFmycat
2010-05-05 19:22
#1

Jag tycker det är jättebra att du tar upp det här!

Ja det var en bra radda med grejjer, och det blir ju inte mycket kvar om man ska undvika att ge allt det där..Obestämd

Kyckling känns ju helskumt att det skulle vara allergent, det är ju ett väldigt naturligt protein för katter, tycker jag i alla fall.

Kopierar över det jag skrev till dig i tråden "börja BARF:a";

Det var något jag och Silvestris diskuterade för ett tag sedan, hon länkade mig en sida där man kunde söka efter forskaravhandlingar och där skulle finnas både för fiskallergi och nöt, men jag lyckades aldrig hitta dem. Bad henne länka direkt till rapporterna, men fick aldrig någon länk. Då jag vet att Silvestris är väldigt kunnig på sin sak så har jag inte ifrågasatt detta med nötallergi. Fiskallergi är ju lättare att förstå, eftersom det verkligen inte finns några fiskar i öknen där katter ursprungligen kommer ifrån. Nöt förstår jag att det känns lite konstigt, det är ju inte som att katter käkar kossor direkt, men samma är det ju med lamm och fläsk, och det går ju bra.

Det är mycket möjligt att det är som du säger, men å andra sidan är exemplet du tar upp en hund, och de tål ju fisk bättre än katter. Jag skulle också gärna vilja ha tag i en forskningsrapport som bekräftar fisk- och nötallergi hos katter, men jag väljer att ta det säkra före det osäkra just nu, och då det finns så mycket annat kött att välja mellan så är det ju inte direkt svårt att undvika nöt, billigare är det också.

Att lamm och fläsk skulle vara allergent har jag heller aldrig hört talas om, tvärtom, att det ska vara väldigt lättsmälta proteiner.

Varför allergier eskalerar när de väl infunnit sig kan jag inte svara på, jag vet bara att det blir så. Kanske har att göra med att kosten bler mer och mer ensidig, och då ökar risken för att djuret blir allergiskt mot det proteinet det utsätts för ofta, istället för ifall det hade fått varierad kost. Så är det ju med vissa livsmedel, kemikalier osv. Det är inte en fråga om man blir allergisk, utan när.
Röda mygglarver tex som man utfodrar fiskar med, det blir man förr eller senare allergisk mot om man hanterar det ofta.

Synd att det inte framgår om det är mjölkprodukterna i sig som är allergena, eller laktosen.

Men mycket intressant ämne, forskningsrapporter efterlyses!

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Elcyion
2010-05-05 19:50
#2

Men om vi listar olika ställen att söka efter avhandlingar här, kanske vi med gemensamma krafter kan hitta artiklar som går att länka till via den här sidan?

Jag vet två olika för avhandlingar och en för dokument på internet:

SLU
Google Scholar
Edoc find

Medarbetare på jack russel terrier

BARFmycat
2010-05-05 20:03
#3

Puttade upp tråden Fiskallergi, med länken http://jn.nutrition.org/
som var från Silvestris.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Silvestris
2010-05-05 23:49
#4

Det går självklart inte att utesluta alla potentiella allergener från kattens kost eftersom allergi i princip kan utvecklas mot vilket protein som helst. De vanligaste proteinkällorna är de vanligaste allergenerna av den enkla anledningen att det är de proteiner katterna exponeras för. Det går inte att utveckla allergi mot något du inte ätit tidigare.

Dock verkar vissa kemikalier och vissa proteiner vara särskilt "benägna" att provocera fram allergier. Varför är nog inte helt lätt att svara på. De flesta som arbetar i djurstallar med labråttor utvecklar förr eller senare allergi mot råttor. Varför? Shit knows, men så är det.

Jag har inga vetenskapliga belägg för att tex. fisk är särskilt provocerande, bara uttalanden från veterinärer som är specialiserade på hudproblem och allergier. Några av dem har erfarenheten att just fisk är en mycket vanlig allergi (och det finns det studier som bekräftar). Vad man faktiskt vet är att vissa fiskar innehåller höga halter histaminer och att iaf människor kan bli "histamin-förgiftade". Ofta liknar reaktionerna allergiska reaktioner. Kanske är det samma sak som händer med katter? Många katter är trots allt "känsliga" mot fisk, men inget annat. Histaminförgiftning ger bla. klåda och hudutslag… lätt att ta för allergi. Googla på "fish histamine" så hittar ni mer om histaminförgiftning.

Näringsbrist? Det tror jag inte. Det finns vad jag vet ingen forskning som visar på att näringsbrist skulle leda till allergier, dock "bakteriebrist" vilket leder till ett underaktiverat immunförsvar och ett underaktiverat immunförsvar börjar till slut sysselsätta sig själv och börjar reagera på ofarliga molekyler.

Ensidig kost som dessutom är fattig på bakterier ger inte en bra grund för ett bra och väl fungerande immunförsvar.

Upp till toppen
Annons: