
Kompensera för kokt lever
Blev tvungen att koka levern då den var på g att springa iväg förbrukningsdagsmässigt…
Hur mycket mer lever ska jag ta för att kompensera för de näringsämnen jag kokat bort?
- Redigerat 2022-03-15, 09:42 av Niklas

Tyvärr vet jag inte hur mycket som försvinner av näringsämnen vid kokning.
Livsmedelsverket har ingen bra jämförelse heller och den engelsk språkiga länken jag hade där det fanns mer har jag inte kvar efter data reparationer.
Redigerat
Kom på att matkalkyl finns ju som grundar sig på livsmedelsverkets sida. Dock fanns ingen kokt nötlever (jag vet dock inte vilken lever du har), däremot stekt och
Jag skulle inte öka på mängden alls enligt den tabellen, då A-vitaminet (retinol) blir mer koncentrerad när man steker det (och jag antar att det blir likadant vid kokning).
Alltså ger man 100 g rå lever och 100 g stekt lever så blir det mer A- vitamin i det tillagade då det krymper ju vid stekning, 100 g rå lever är inte lika mycket stekt alltså.
_http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=notleverra-notleverstekt
_

Okidok. Varvar dagarna med blandning där det finns färsk lever i, så märks det kanske inte av så mycket. Tack för svar och för tiden du lagt ned :o)