Annons:
Etikettkatt
Läst 27525 ggr
BARFmycat
2012-08-22, 23:22

Möss kan skydda katter mot diabetes

Precis som människor kan katter drabbas av diabetes. Störst risk löper de som är överviktiga. Men sjukdomen går att behandla. Framför allt bör man se över kattens matvanor. Bäst är att utgå från ursprungsdieten – möss.

En katt är av naturen en utpräglad jägare och köttätare. På menyn står framför allt möss och småfåglar. Men i och med att katten blivit mer av en familjemedlem har också dess livssituation förändrats till att i högre grad likna vår. I stället för att vara ute och jaga lämpliga byten ligger den hemma i soffan och slumrar. Maten kommer ändå.

Nästan alla torrfoder är baserade på olika spannmål som vete, havre, ris och majs. Spannmål betyder kolhydrater, som blir till glukos, socker, när vi äter det. Om vi inte rör oss, omvandlas det till fett.

Friska människor har inga problem med detta, tvärtom behöver vi kolhydrater i lagom mängd för att må bra. För katter är det lite annorlunda. Deras kropp har en unik förmåga att omvandla köttets proteiner till glukos, men är desto sämre på att ta hand om kolhydrater. Konsekvensen är att katten får olika sjukdomar. En av de vanligare är diabetes. Enligt den amerikanska forskaren och veterinären Deborah Greco löper överviktiga katter fyra gånger så stor risk att utveckla diabetes som normalviktiga.

Detta bekräftas av Eva Linders, veterinär vid Arninge djursjukhus utanför Stockholm, som med jämna mellanrum får in katter – ofta lite äldre – som utvecklat diabetes.
– De vanligaste symtomen är att katten börjar dricka mer än vanligt, magra och se allmänt tufsig ut i pälsen.

Har katten haft sjukdomen länge, kan den få problem med nerverna i benen. Då får katten ont i tassarna och börjar gå vingligt.
– Det viktiga är att man kommer in med katten till ett djursjukhus. Diabetes går att behandla. Förr gav man tabletter, men på senare tid har man övergått mer till insulinbehandling. Men det viktigaste är att se över kosten, säger Eva Linders.

Hos de flesta veterinärer finns särskild mat att köpa och Eva Linders menar att det bästa är att hålla sig till burkmat. Hon hänvisar också till Deborah Grecos forskning på området och kattdieten catkins.
– Det är som Atkins fast för katter och utgår från ursprungsfödan – möss. En mus består av ungefär hälften protein och hälften fett. Bara tre, fyra procent är kolhydrater. Precis vad en katt behöver.

Av: Lena Wreede TT Spektra husdjur@unt.se http://www.unt.se/husdjur/moss-kan-skydda-katter-mot-diabetes-1403854.aspx

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Annons:
wesdi
2012-08-23, 10:30
#1

Skrattande Bra men….. eh… hur ofta äter en katt möss?

Minns bara föräldrahemmets katter… de åt råttor och sork. Möss… lekte de med, dödade ja men åt dem inte.

Visst hade vi en tråd här om att katter inte gärna äter möss för att de *smakar illa*? Någon körtel eller vad det var som gjorde att musen inte är omtyckt som föda???

//Lena

Lena A
http://lenaarvidsson.wordpress

vinteralvan
2012-08-23, 11:00
#2

Jag provade att ge min katt en mus för ett par dagar sedan och efter lite lekande så provbet han och upptäckte att den gick att äta. Han tyckte det var jättegott när han väl fattade att det var mat.

Hur ofta är det lämpligt att ge möss att äta? Det blir ju lite dyrt att ge en mus varje dag.

Silvestris
2012-08-23, 11:47
#3

#1

Det är näbbmöss som smakar illa.

wesdi
2012-08-23, 14:05
#4

#3 Ah tack! Flört Det var näbbmöss jag tänkte på…

uppvuxen på landet och tja… det fanns väl mest näbbnöss där då eftersom våra katter sällan åt upp dem utan bara *lekte* med mössen.

//Lena

Lena A
http://lenaarvidsson.wordpress

BARFmycat
2012-08-23, 19:02
#5

Meeeen hörni, nu får ni väl allt ta och försöka tänka lite utanför lådan va!Tungan ute

Det är ju inte mössen som är botemedlet mot diabetes, utan avsaknaden av spannmål och den höga andelen av fett och protein. Vad är det vi försöker efterlikna inom BARF? Jo, utformningen hos våra djurs bytesdjur. Så summa sumarum, så är ju BARF rätt komponerad förebyggande av diabetes (och en mängd andra sjukdomar).

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

wesdi
2012-08-23, 20:14
#6

Flört #5 Helt rätt! Eller även avsaknad av upphettat sterilt kött (torrfoder).

Off topic…. jag upptäckte nyss ett rätt *bra* I-landsproblem här hemma!

Stora frysen ute i förrådet är nu tvärfull med hundmat (kött och RKB), bär, saft och sylt!

Bär som jag plockat själv och sylt och saft som jag gjort själv av de plockade bären!!

Tungan ute Känns rätt bra! Eh.. behöver inte köpa vare sig BARF-mat, bär, saft eller sylt på ett tag……Obestämd hm.. bara att hoppas att jag nu inte råkar se något jättebra pris på kött nu då.
Nåja, med två hundar som äter ca 1 kg tillsammans om dagen så…. kommer det sakta men säkert minska i frysen….

Lena A
http://lenaarvidsson.wordpress

Annons:
Heffipeffi
2012-08-24, 01:34
#7

#6 Har samma "problem" jag med. Har en box och ett frysskåp fulla med mat till hundarna. Funderar på om jag ska köpa en box till, för man vill ju inte tacka nej om man får erbjudande om slakavfall.

vinteralvan
2012-08-24, 10:18
#8

#5 Naturligtvis förstår jag att inte mössen i sig som skyddar men eftersom det är en väldigt bra föda så vill jag gärna ge det så ofta som jag har råd, men kan man ge för mycket eller ska det vara som "lördagsgodis" bara. Jag kombinerar BARF med Mjau blötmat då min kisse har problem att äta lever.

BARFmycat
2012-08-26, 22:37
#9

#8

Mitt inlägg riktade sig inte bara till digFlört
Det är många som läst den här artikeln som snöat in sig på det här med att det är möss som nämns och tror att man måste ge just det för att få effekt, så jag tillägger bara att man kan lika gärna sätta in ordet "BARF" överallt där man läser "möss" i artikelnGlad

Att köpa möss i butik är svindyrt, det är rätt dyrt att köpa dem via reptiluppfödare också, fast inte lika dyrt som i djuraffär. Det mest ekonomiska är att föda upp själv och "lagra". Nu vet inte jag vart du bor, men på vissa avdelningar på Karolinska Institutet kan man få avlivade möss som de inte har använding för i forskningen. Det man bör tänka på då är att det är GMO-möss så man bör inte ge dem till djur som ska hållas i avel.

Man kan inte ge för mycket möss, eftersom möss är kompletta måltider. Möjligtvis kan man behöva komplettera med hjärta om man ger mycket över lång tid då taurin eventuellt har halveringstid i fryst tillstånd.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

camilla69
2012-10-17, 13:39
#10

Kan man "bota" diabetes med rätt kost ? Eller är det efter en behandling med mediciner och sedan rätt foder ?

Läste denna text på vetrinären. nu

http://www.veterinaren.nu/katt/sjukdomar/hormonsystemet/diabetes-mellitus-katt

"Det är inte ovanligt med katter som tillfrisknar från diabetes efter ett par månaders behandling. Ofta sker detta när man kommit till rätta med felaktig kost, övervikt eller andra predisponerande faktorer."

Silvestris
2012-10-17, 14:58
#11

Det beror på vad du menar med bota. Med rätt kost kan många diabeteskatter bli symtomfria och normala värden. De blir dock sjuka igen om man börjar ge dem fel kost.

Zepp
2012-11-18, 18:09
#12

Som redan sagts.. möss innehåller inte något som gör dem friska, det är bara som så att evolutionen anpassat katternas metabolism till deras naturliga mat.. ofta då smågnagare och fåglar.

Om man inte bor på landet med naturligt förekommande föda, så är det nog rätt opraktiskt och dyrt att ge katterna möss!

Det är ju där BARF kommer in, där man försöker efterlikna den naturliga födans macronutrient och näringssamansättning.

Så att ge möss handlar mer om att undvika sådan föda som inte är artegen för katter.. ofta då baserat på spannmål.

Har man däremot en katt som brukar så, skörda, mala, göra spaggeti, koka dem och äta spannmål så kan man nog låta den fortsätta med det!! Förvånad

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Robmel
2012-11-18, 18:24
#13

Precis som hos människor, är diabetes typ 2 orsakad av kost och ingen annat. Så därför blir katten, likt människan "botad" vid bättre anpassad kost.

Annons:
Zepp
2012-11-18, 18:29
#14

Symptomfri är nog rätt benämning!

Gener är en viktig del i diabetes, både hos katter och mäniskor, bara det att kattgener knappast har anpassats alls för en kost med kolhydrater.. de gör sitt blodsocker av aminosyror!

Och det är lika med mäniskor med typ2, så länge de håller ner kolhydratintaget till vad deras kropp klarar av så förblir de som regel symptomfria.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

lizaohman
2013-01-15, 13:53
#15

http://lowcarbdiets.about.com/b/2011/10/02/is-the-catkins-diet-best-for-cats.htm

Här rekommenderas burkmat med högst 10% kolisar. BARF är ju också bra. Jag får inte mina katter att enas om en kost, så det är lite besvärligt. Men jag ger rå mat och burkmat med lågt kolhydratinnehåll. Ena kissen äter ju möss, vilket högeligen uppmuntras. Helst innan hon tar in dem för att leka en stund :)  Det är mer än en gång de smitit, eftersom hon inte gör ett dugg med dem medan de är stilla och ibland ledsnar hon och går sin väg medan musen trycker. Sen springer den och gömmer sig. Märkligt nog så är denna musätare inte intresserad av bitar av kött, det ska vara färs, tycker hon. Jag får dock inte i dem färs blandat med hjärta, tyvärr. Den andra katten försöker fånga möss, men sen vet han inte vad han ska göra med dem :)  Ingen av katterna gillar att gnaga kycklingvingar, tyvärr. Lite pill är det, men helt klart att jag försöker hålla dem borta från kolhydrater. Mjau har en serie lågkolhydratkost, men se den gillar inte katterna. Puff, pust. Funderar på att köpa upp lite möss och låta dem föröka sig (inte fritt i huset) och mata katterna, men det känns så ovänligt. En sak är ju att låta naturen ha sin gång…

Elcyion
2013-01-15, 18:16
#16

Det finns fler spannmålsfria alternativ än Mjau. Tex Bozita.

Medarbetare på jack russel terrier

Lyx-LCHF
2013-03-17, 17:02
#17

Du skriver att människor behöver kolhydrater. Det stämmer inte. Vi behöver inte kolhydrater, utan kan klara oss på fett, vitaminer, mineraler och protein. Människan är en karnivor, eller köttätare, precis som katter.

Alexialeske
2013-03-17, 18:33
#18

Nej. Öppna din mun framför spegeln så ser du vad vi är ämnade att äta.

Lyx-LCHF
2013-03-18, 08:25
#19

Svar till Alexialeske #18:

Om inte våra förfäder hade ätit animaliskt fett, så skulle inte deras hjärnor ha börjat växa, deras intelligens ökat, och du skulle inte klara av att lära dig läsa dessa rader…

Silvestris
2013-03-18, 10:46
#20

#19

Nu är detta OT, men det faktum att människan var beroende av animaliskt protein och fett en gång i tiden gör oss inte till köttätare. Människan är en typisk omnivor, precis som grisen.

Detta diskuteras lämpligtvis i någon annan tråd.

Annons:
Lyx-LCHF
2013-03-18, 11:19
#21

20#

Och belägg för dina påståenden?

Silvestris
2013-03-18, 11:27
#22

#21

Det är vetenskapligt vedertaget. Vill du säga emot det vetenskapligt vedertagna ligger bevisbördan på dig. Men igen, detta är OT. Starta en ny tråd. Jag fortsätter inte diskutera detta i den här tråden.

Lyx-LCHF
2013-03-18, 11:30
#23

Ange en länk till lämplig tråd, och jag ger dig fakta.

Starta egen tråd med dina sk fakta. Oförskämd o besserwisser är du kanske välkommen att vara någon annanstans. Moderator.

SE*BeautifulStars
2013-05-30, 11:17
#24

Måste säga att jag blev lite full i skratt när jag läste första inlägget om att katter istället äter råttor och sorkar 😃 vad skulle det göra om katten fick det att äta istället??? Består ju av samma innehåll som en mus ändå 🙂 🙂 🙂

Varma Hälsningar Helene Andreasson Glad

http://beautifulstars.weebly.com/index.html

[Forest]
2013-05-30, 12:49
#25

har katt som får även torrfoder men ger råkost och mjukmat (mjua och bonzita). Nu till en frågan ni som ger möss, ger ni det inne tänker på slamset som blir kvar 😉

Kaiia
2013-05-30, 14:41
#26

#26 Nu ger jag inte min kisse möss vanligtvis, men han kom in med en mus han fångat, som han ville ha i mitt rum tydligen. När han ätit färdigt var det bara en liten blodfläck på golvet, och det var lätt att torka upp ^^

Sajtvärd på Lajv och medarbetare på Ätstörningar :)

[Annamaja27]
2013-06-04, 14:45
#27

#25 Min katt lämnar mage och tarm, men det är inte söligt utan bara att plocka upp (eftersom hon gärna kalasar på mössen inomhus 😕)

Annons:
[Forest]
2013-06-04, 21:26
#28

26-27 tackar för era svar. Har läst att några köper frysta möss till sina innekissar o tänkte att kanske katten ändå skulle uppskatta få den nu när han snart fyller 2 år :) Jag vet inte hur han skulle äta en mus eller om han änds äter den, men det tror jag att han skulle göra. Dok vet jag att jag haft katter som lämnar kvar slams är det inte njuren men hittar efter dom så är det väl ett huvud hua det är inte så najs att plocka upp det 🤢

Grodan
2013-07-19, 22:06
#29

Möss är så bra djur! ❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

VStromberg
2013-07-27, 13:28
#30

#29 Ja verkligen! Går att använda till mycket :)

Mina katter äter hela möss, alltihop, och slickar upp det lilla blodet som finns kvar på golvet efteråt. :)

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

LaSadie
2013-11-19, 08:40
#31

Möss är jättebra, köper frysta ibland. Men hemma så är det två som bara leker med den (bra iofs) och en som leker och äter upp den :) Tror de andra två kommer att äta upp mössen, men katt nummer tre har verkligen fått smak för detta och springer iväg med mössen så de andra får inte chansen. Men det är dyrt! Om jag hade möjlighet så skulle jag överväga att föda upp själv för att kunna ge katterna.

vallhund
2013-11-19, 10:39
#32

Lyx-LCHF

Det är bra netikett att läsa in sig på ett forum o bilda sig en uppfattning om forumets skribenters kompetens innan man går till frontalangrepp o påstår det ena o det andra.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Grodan
2013-11-20, 01:08
#33

Om katten enbart får äta möss blir det för enformigt.

Artikeln berättar egentligen bara att man som kattägare ska försöka tänka lite mer på att mata katten korrekt. Katter är rovdjur. De har inget behov av att äta säd och grönsaker! Så man kan köpa ett torrfoder som innehåller kött och inget skräp/utfyllnad som säd, eller man kan köpa rått kött och rå fisk och ge sina katter, samt ge dem en fågel o gnagare då och då.

Mina två illrar ger jag rått kött varje dag, samt fisk och möss. De får kycklingvingar, kycklingmage, kycklinghjärta, fläskben, nötkött (mindre mängd, de gillar inte det), strömming, lax, räkor, äggula mm. Samt att de alltid har tillgång till ett högklassigt torrfoder med enbart bra ingridienser.

Dyrt? Ja, givetvis! Det kostar att mata sina djur bra. Har man inte råd ska man inte ha några djur.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[MikaelaR]
2014-07-11, 02:41
#34

 Lyx-LCHF Människan är allätare

jag äter aldrig kött och har väldigt bra värden.

Annons:
Zepp
2014-07-11, 20:43
#35

#34

Du är inte katt va?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[MikaelaR]
2014-07-12, 03:25
#36

Zepp,  Lyx-lchf skrev att människan är en karnivor därav min kommentar och nej uppenbarligen är jag ingen katt.

Zepp
2014-07-12, 15:11
#37

Homo Sapiens Sapiens är omniovorer.. och iomed vår utvecklade intelligens som gjort att vi tillägnat oss kokkonsten så är vi rätt unika i djurvärlden, vi kan leva på en uppsjö av koster.

Katter däremot är utpräglade carniovorer.. de kan inte leva och ha hälsan på samma föda som oss.

Får de inte sin naturliga föda.. smågnagare och småfåglar, så får de olika brister.

Men.. iomed vår intelligens, så kan vi komponera mat för dem som innehåller den näring de behöver!

Men igen.. det finns de som använder sin intelligens till att lura kattägare att köpa dålig mat till sina katter.. ofta baserat på billigt spannmål!

Katter äter över huvud taget inte spannmål i det fria, de behöver äta hela djur.. eller mat komponerad så att den överenstämmer med hela djurs sammansättning.

Såå.. antingen köper man ett foder som är komplett, alternativt BARFAR man katten.. eller en blandning av bägge.. vilket torde vara det smidigaste.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[MikaelaR]
2014-07-12, 16:18
#38

Jag vet att katter behöver kött.

Anonym
Anonym
2014-08-25, 20:34
#39

medis mer eller mindre frivilligt på semester. Ni får hålla extra koll då jag bara kan vara inne några timmar per dag.

mvh

Upp till toppen
Annons: