Annons:
Etikett07-allmänt-om-barf
Läst 2845 ggr
CelsiusT
2013-09-16, 13:31

Har du schema?

Har ni alla scheman ni följer? Eller går ni på känn? Schema bygger väl mest på att variera? Eller finns det någon annan vits med schema? 

Skriv gärna hur ni gör och varför ;P

Medarbetare på westernridning.ifokus

Annons:
CelsiusT
2013-09-16, 13:54
#1

Jag valde "Vill bara läsa" för jag är mest intresserad av att se hur ni andra gör. Själv har jag ju inte riktigt kommit igång än. Min hund går ju fortfarande på färskfoder och kommer antagligen ha kvar det som "bas". Men han får någon måltid då och då med BARF. Än har det väl bara blivit kanske 5-6 måltider och jag håller ännu på att lära mig hur det går till att BARFa.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Sugar Mist
2013-09-16, 22:38
#2

När jag kommer igång är det tänkt att jag ska ha schema, annars hade jag blivit nojjig.

-

silverorm
2013-09-17, 03:22
#3

Har inget schema alls, köper det de behöver såsom, nöt, vom, lever, kyckling, kalkon o kycklinginälvor. Fårkött med ben får det med o tjocka revben. Sen blandar jag lite hur jag tycker verkar bäst. 🙂

wesdi
2013-09-17, 12:11
#4

Inget schema men för s.k. matdagbok där jag noterar vad hundar fått varje dag. Inte mängd men vad de fått.
På så sätt ser jag variationen… slipper beslasta hjärnan med att försöka komma ihåg vad de fått/inte fått.

//Lena

Lena A
http://lenaarvidsson.wordpress

Katti
2013-09-17, 15:05
#5

Jag öppnar frysen och tar fram en påse som ser bra ut dagen innan de ska äta den 🙂. Har gjort påsar med lämplig dagsranson till mina tre hundar, men så skaffade jag en valp till, och då stämmer ju inte det längre… Så nu får jag ta fram två påsar, eller en plus lite extra kyckling- eller lammbitar!

Jag ger lever ungefär en gång i veckan, tillsammans med ben för att de inte ska bli lösa i magen.

Jag har lättast att få tag på olika gris-delar, så det blir det typ varannan dag. Övriga dagar är det olika andra djurslag (vildsvin, lamm, nöt, annat vilt, kalkon och kyckling. Fisk får de i form av VoH No25 ibland). Och löskokta ägg minst någon gång i veckan!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Silvestris
2013-09-17, 21:57
#6

Jag skriver inte ner något schema men jag har en grov mall över dagens meny. En måltid kött, en med ben och en med lite kött och inre organ blandat.

Annons:
Heffipeffi
2013-09-17, 23:30
#7

Har barfat mina katter och hundar 5-7 år. I början hade jag schema. Nu har jag schemat i huvudet. Jag varierar mellan tre djurslag på 19 dagar. Utfodrar inte exakt antal gram. Vissa dagar blir det mer, vissa lite mindre. Hundarna är i lagom hull och mår bra, så jag antar att jag gör rätt.

NatasjaHemby
2013-09-18, 10:16
#8

Första året använde jag först ett förbestämt schema för varje vecka och sedan matdagbok för att hålla koll på vad de ätit under veckan. Nu går allt på rutin och jag har "schemat" i huvudet.

SE*Simbelmynes

CelsiusT
2013-09-18, 11:05
#9

Jag undrar lite över det här med schema. Jag förstår inte riktigt varför man ska ha det. Jag äter varierat själv, men jag har varken schema eller matdagbok över min mat. Det är väl bara att se till att man tar fram olika köttbitar olika dagar till hunden, precis som jag tar fram olika typer av kött/mat till mig själv. Jag vill inte på något sätt vara dum mot någon och jag hoppas verkligen inte att jag trampar någon på tårna eller att någon tar illa vid sig. Men jag förstår helt enkelt inte varför man använder eller behöver schema. Det är ju mindre komplicerat att ge hunden mat än att komponera ihop en middag till mig själv, tycker iaf jag.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Silvestris
2013-09-18, 11:12
#10

#9

Jag är en allätare och min kropp är anpassad för att äta en väldigt varierad kost. Jag utfodrar katter, strikta köttätare, vars kroppar inte är anpassade för att äta samma typ av varierade kost utan de är väldigt specialiserade. Det innebär att det är lättare att begå misstag när man utfodrar dem än när jag utfodrar mig själv och mitt barn. Dock lär man sig ju vad katterna behöver så det krävs inte så mycket tankeverksamhet efter ett par år.

Katti
2013-09-18, 11:21
#11

#9 Jag är övertygad om att det är djurmatstillverkarnas propaganda som styr oss. Hundar och katter döööör om de inte får en väl balanserad kost där varje tugga innehåller exakt vad de behöver (som t ex en massa spannmål 🎧)!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

vallhund
2013-09-18, 11:28
#12

#11 Ungefär, det är inte så många år sedan veterinärer inte visste vad färskfoder o ännu mindre vad BARF var.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

CelsiusT
2013-09-18, 11:42
#13

#11 Ja det är lite så jag tänker också. Man gör det svårare än vad det är på något sätt. Jag utfodrar både mig själv och mina hästar på känsla eftersom jag vet vad vi har för grundbehov. Visst gäller det ju såklart att läsa på och lära sig vad en hund behöver för att kunna BARFa den. Men schema att följa känns lite… overkill… Jag förstår inte varför jag ska skriva ett schema, det är väl bara att se till att köpa variation på köttet och sedan se till att ge hunden olika saker, eller iaf att inte ge samma sak för många gånger i rad. Ungefär som jag resonerar när jag utfodrar mig själv.

Jag upplever att många gör det här med BARF till svår vetenskap och något som är jättesvårt. Helt ärligt så har jag inte ens vågat testa BARF innan pga att det verkat så himla svårt med alla scheman, uträkningar och att det är så otroligt farligt att göra fel. Men nu när jag väl börjat så inser jag att det ju är egentligen väldigt lätt om man bara läser på och förstår grunderna i hundens behov. Visst jag är ingen expert och jag har inte hållit på länge så jag har ingen egentligen erfarenhet. Men trots att jag hållit på, vad är det nu? en veka?, så ser jag ändå inte något behov av ett schema. Det känns som om det bara skulle krångla till det för mig.

Och som sagt, jag menar inget illa till dom som använder schema och tycker det fungerar bra. Vill inte trampa någon på tårna, så jag hoppas ingen tar illa upp. Jag vill bara fråga…

Medarbetare på westernridning.ifokus

Annons:
vallhund
2013-09-18, 11:55
#14

#13 Scheman kan vara bra tills man fått grepp om det hela.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

CelsiusT
2013-09-18, 12:05
#15

#14 Okej. För mig förvirrar det mer än det gör utan. Just scheman är det som skrämt mig mest. Det har verkat så svårt. Men det är ju bra om man kan bli hjälpt av det.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Silvestris
2013-09-18, 12:30
#16

Beror väl på vad man menar med scheman. Jag anser att det är viktigt att ge vissa proportioner (för att efterlikna de naturliga bytesdjuren) och då faller det sig liksom naturligt att utfodringen blir rätt så schematisk.

CelsiusT
2013-09-18, 12:52
#17

#16 Hur menar du då? Varför måste det bli enligt ett schema? Förklara gärna hur du menar.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Mullemu
2013-09-18, 13:21
#18

#17 En form av schema kan vara att göra som jag gör. Jag har katt och utfodrar 3 gånger om dagen. Två gånger i veckan ger jag lever men inte på några bestämda veckodagar, samma gäller för ben (oftast kycklingvinge), ett av målen varje dag består av hjärta av något slag. Resterande mål består av alla möjliga olika köttslag + benmjöl eftersom kisse inte är någon stor benälskare. Utöver detta slinker det ibland ner nån äggula, lite fisk, en räka, en skvätt grädde eller annat som jag råkar ha hemma.

Silvestris
2013-09-18, 13:27
#19

#17

Kattens naturliga föda är huvudsakligen smågnagare och de består av vissa saker (5% ben, 15% inre organ, 5% blod osv.). För att katten ska må bra behöver den få i sig alla beståndsdelarna över en rimlig tidsperiod. Det innebär att jag behöver erbjuda katten dessa beståndsdelar inom en viss tidsperiod. Då blir det liksom schematiskt.

CelsiusT
2013-09-18, 13:42
#20

#19 Jo detsamma gäller ju för hunden, att den behöver vissa saker. Men om man ser till att dom flesta måltider innehåller dom delar som hunden/katten behöver så måste man ju inte ge efter ett schema.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Annons:
Silvestris
2013-09-18, 14:33
#21

#20

För att de flesta måltiderna ska innehålla alla beståndsdelar måste jag ju mala ihop maten till en röra vilket visserligen är fullt genomförbart, men jag ger gärna hela ben och köttbitar när det går. Sedan maler jag ihop blandningar med lunga, lever, njure osv.

Sedan handlar det för min del inte om att jag lägger upp exakt hur mycket de ska äta eller hur ofta jag varierar kött utan bara ett grovt rullande schema för köttben, kött, inre organ och fisk.

wesdi
2013-09-20, 15:17
#22

😉 Kostschema eller träningsschema är inte särskilt ovanligt vare sig för människa eller hund.
Vi är olika helt enkelt.

Jag har inga i förväg färdiga portionspåsar, alla måltider innehåller således inte *allt*.. variation sker över tid hemma hos mig.
För att slippa ha det i huvudet så skriver jag helt enkelt ned vad de fått… så att jag kan se med vad och när det är dags med en variation.
Mitt sätt som fungerat i många år…

Lena A
http://lenaarvidsson.wordpress

aleexx
2013-09-24, 11:34
#23

Jag har ett schema som jag har skrivit på en whiteboardtavla men det är mest för att komma ihåg vad jag ska ge på vilka dagar; när hunden ska få rekreationsben, vilka dagar han fått laxolja eller äggula osv. Veckan efter kan jag enkelt sudda och skriva in nytt! Jag är extremt glömsk så den där tavlan är en av mina käraste ägodelar ;)

Twat
2014-03-03, 16:37
#24

Har inget schema alls utöver att jag ger leverköttbullar varannan dag, innehållandes två dagars leverranson. Annars ger jag hjärta varje dag och går på känn gällande allt annat.

Tessera
2014-03-04, 12:22
#25

Jag gör ju 'röror' (mina katter vägrar hela ben så jag ger malda ben, malda ben = 70/30-korv med mald kycklinghals från Emmzo) vilket gör att jag gör en 'sats' på 1,6 kg där benen är malda, levern infördelad (har en katt som älskar lever som äter all lever annars), hjärtat i ganska små bitar och muskelköttet i bitar eller malt, beroende på (nöt och gris i bitar, vilt och lamm malt eftersom jag köper lamm och vilt i 'korvar', kyckling finfördelad för mina katter älskar inte rått kycklingkött). Så, hela satsen på 1,6 kg är balanseerad men eftersom jag fryser in det i burkar som rymmen en 200-250 gram eller så är ju inte varje måltid balanserad - en del burkar innehåller säkerligen mer köttbitar, andra mindre och så vidare. Men över tid får de ju i i sig vad de behöver.

kodex
2014-03-06, 22:05
#26

Hade schema ca det första halvåret, sen gick jag över till strikt uppmätta portionspåsar, en till varje hund, sen gick jag över till att gå på känn men fortfarande en portionspåse till varje hund.

Nu går jag på känn och har en påse med mat till båda hundarna för en dag. Känner mig så pass trygg i mitt barfande nu att jag inte behöver varken schema, miniräknare eller individuella portionspåsar :) Jag har nu barfat i lite mer än 1,5 år.

Upp till toppen
Annons: