Annons:
Etiketthund
Läst 54516 ggr
AnneN
2009-09-09, 16:55

Hundens näringslära

Vet du vilka fetter, proteiner, mineraler och vitaminer, med mera behöver hunden för att må bra? Om inte så kanske du får reda på det i denna artikel.

En köttätare

Hunden är en carnivor = köttätare och detta är hundens matsmältningssystem uppbyggt för. I vilt tillstånd skulle den även fått i sig bär, frukt och grönsaker via bytesdjuren, men nu kan inte tamhunden välja sin egen föda och därför måste du som ägare ge den alla nödvändiga näringsämnen via hundmaten.

Kött

För att överleva behöver hunden energi, detta får den genom att äta föda bestående av proteiner, kolhydrater och fett. Mest energirikt av dessa är fett som i princip ger dubbelt så mycket kalorier. Alltså behöver hunden inte äta lika mycket av en fettrik råvara som av mat som är baserad på proteiner eller kolhydrater.

Det är ändå viktigt att hunden får rätt mängd energi. Får den för mycket blir den överviktig, får den för lite så blir den slö och mager. Hur ska du då kunna beräkna den rätta mängden? En förutsättning är att du vet hur mycket energi fodret innehåller vilket i sin tur beror på fodrets innehåll och fördelningen mellan de olika näringsämnena.

Fett

Hunden behöver fett. Den är betydligt bättre på att smälta fett än vi människor och tycker om både lukten och smaken av fett.

Därför används fett ofta för att höja smakligheten i fodret, även om dess huvudsakliga funktion är att ge energi och därmed är ett foder rikt på fett lämpligt till aktiva hundar. Men du får se upp så du inte överdriver fettmängden. Hunden kan lätt äta för mycket med flera komplikationer som följd. Fett behövs också för att hunden ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Liksom protein kan fett delas upp i essentiella och icke-essentiella syror. Även fettsyrorna kan hunden till viss del bilda på egen hand. Det gäller de flesta omättade fettsyror, men däremot har den behov av n-3 och n-6, vilket är en särskild form av fettsyror. Den enda typ av n-6 fettsyran som är nödvändig för hunden är linolsyra. Den stärker immunförsvaret, ökar fortplantningsförmågan, ger sund hud och päls och verkar inflammationshämmande.

Minst 2% av hundens dagliga energiintag bör komma från linolsyra som framför allt finns i vegetabiliska oljor. Dessutom brukar det förekomma i välbalanserade fabriksfoder. Ibland kan man dock behöva ge hunden GLA (gamma-linolensyra), en fettsyra som hunden vanligtvis själv bildar av linolsyran. Sjukdom, allergi eller mediciner kan dock hämma tillverkningen av GLA. GLA finns t.ex. i olja från nattljus och gurkört.

När det gäller n-3 fettsyra är de viktigaste typerna EPA och DHA (eikosapentasyra och dokosahexaensyra). N-3 fettsyran verkar inflammationshämmande och finns huvudsakligen i fiskprodukter som t.ex. fiskolja.

Proteiner

Proteiner är livsnödvändiga för hunden. De består av aminosyror som är kroppens byggstenar och används till att skapa ben, muskler, nervsystem och all annan levande vävnad.

Aminosyrorna finns i olika former. 20 av dem ingår i proteinerna och 10 av dem kan hunden själv bilda med hjälp av andra aminosyror. De kallas för icke-essentiella aminosyror eftersom de inte nödvändigtvis behöver komma från hundens foder. Det måste däremot de övriga 10 aminosyrorna göra. De är essentiella, det vill säga nödvändiga för att hunden ska överleva och de behöver dessutom ges både i rätt förhållande till varandra och i rätt mängd.

Ägg

Proteiner finns i nötkött, fläskkött, lammkött, viltkött, fågel, fisk, ägg, mjölk, sojabönor, baljväxter och majs. Generellt anses ägg vara den bästa proteinkällan, men hunden behöver olika typer av föda för att få den rätta sammansättningen av proteiner. Detta är inte minst viktigt att komma ihåg om du lagar egen mat till din hund.

Proteinerna kan även delas upp i vegetabiliska och animaliska. De animaliska har högre smältbarhet, vilket innebär att de är lättare för kroppen att ta upp. Förutom ägg har proteiner i kött och fisk hög smältbarhet. Proteiner finns även i senor och bindväv, men dessa har lägre smältbarhet och kan därför inte utnyttjas för att bygga upp vävnad.

Du kan utnyttja vissa aminosyror i foder för att förebygga sjukdomar och hjälpa kroppen att bygga upp vävnad. Carnitin bildas av de essentiella aminosyrorna lysin och methionin och ökar cellernas förmåga att bränna fett. Därför tillsätts ofta L-carnitin till dietfoder och till foder för aktiva hundar. Det är också bra vid hjärtsjukdomar och ingår därför ibland i valpfoder till stora raser som löper risk att få hjärtproblem.

Aminosyran taurin ingår inte i proteiner utan finns i kroppens vävnad. Det brukar ändå tillsättas i foder eftersom även det är verksamt vid upptagningen av fett och har positiv inverkan på hjärtsjukdomar. Ofta ingår taurin i både valpfoder till stora raser och i seniorfoder.

En tredje aminosyra som används till specialfoder är arginin. Det är en essentiell aminosyra som inverkar vid utsöndring av kväve. Kväve uppstår när aminosyrorna bryts ned i kroppens vävnader och arginin hjälper till så att den processen fortlöper utan problem. Dessutom främjar arginin uppbyggnaden av protein, stimulerar celldelning och vävnadsutveckling samt stärker immunförsvaret. Därför är det bra att ge ett extra tillskott av arginin vid sjukdom, framför allt till hundar som lider av tumörsjukdomar.

Kolhydrater

Till skillnad från proteiner och fett behöver hunden egentligen inte kolhydrater. Glukos eller blodsocker som bildas med hjälp av kolhydrater kan hunden också bilda från protein och fett.

Men det här är ingen lönsam process. Då krävs nämligen extra energi och fodret måste därför innehålla mer råvaror med ett högre energiinnehåll. Detta gör fodret dyrare eftersom de proteinbaserade råvarorna är dyrare än de kolhydratrika ingredienserna. Såväl för hunden och dig som ägare, som för foderfabrikanten är det därför bättre med ett foder som innehåller kolhydrater.

PotatisarRisSallad

Kolhydrater kan delas in i socker, stärkelse och fibrer och finns i ris, potatis, pasta, spannmål, grönsaker och frukt. Socker är en god energikälla som lätt tas upp av tarmen och sedan snabbt förbränns, alternativt lagras i levern och musklerna i form av glykogen. Socker finns i olika varianter: sackaros (rå- eller rörsocker), glukos (druvsocker), laktos (mjölksocker) och fruktos (fruktsocker). Valpar kan lätt ta upp laktos eftersom de har enzym som bryter ned laktos. Däremot saknar vuxna den förmågan och blir därför lätt laktosintoleranta med diarré som följd.

Hunden är av naturen inte intresserad av socker, men kan lätt vänja sig vid den söta smaken och bli kräsen.

Majs

En långsammare energikälla än socker är stärkelse. Rå stärkelse är svårt för hunden att smälta och kan ge diarré, men genom att koka eller baka råvaran ger det god energi. Stärkelse finns i vegetabiliska produkter och i fabriksfoder utgörs det av korn, majs, ris eller vete. För en hund med diabetes är korn och majs att föredra eftersom det ger lågt blodsocker och låg insulinhalt i blodet. Även den överviktiga hunden kan få foder med korn eller majs, vilket håller den mätt en längre tid medan ris och vete brukar rekommenderas till hundar med diarré.

Fibrer tillhör också kolhydraterna men till skillnad från socker och stärkelse kan hunden inte smälta detta och fibrer har därför inget näringsmässigt värde. Däremot fyller det magen och ger god mättnadskänsla. Forskning visar att fibrer, i lagom mängd, håller igång magen och minskar risken för såväl förstoppning som diarré.

Vatten

Vatten måste nämnas bland de näringsämnen som hunden behöver för att må bra.

Vatten är avgörande för att hunden ska kunna leva och den bör alltid ha tillgång till friskt vatten. Inte minst viktigt är detta om hunden kräks, har diarré eller om det är varmt, då hunden förlorar vätska så väl genom sin urin och sin avföring som sin utandningsluft.

Särskilt den unga hunden behöver dricka mycket. Den är mer aktiv och dess njurar är ännu inte så utvecklade att den kan koncentrera urinen i lika hög grad som en vuxen hund.

Torrfoder innehåller ca 7-8% vatten. Som en tumregel bör hundar på torrfoderdiet dricka minst 2-3 gånger fodrets vikt. För varje 100g torrfoder ska hunden alltså dricka 2-3 dl vatten. Våtfoder innehåller upp till 85% vatten. Hundar som äter hemlagat foder och våtfoder dricker därför mindre.

Mineraler

Mineraler är livsviktiga för hunden. De finns bland annat i frukt och grönt och behövs inte bara för att bygga upp kroppen utan också för att den ska kunna ta upp andra mineraler. Hunden måste få tillräckligt med mineraler via fodret och i lagom mängd i förhållande till varandra. Obalans är farligare än mineralbrist.

Kalcium är den vanligaste mineralen i hundens kropp. Den bygger upp skelett och tänder, men behövs även till muskler och nerver. Kalcium som finns i bl.a. räkor och gröna bladgrönsaker, arbetar tillsammans med fosfor och magnesium och även vitaminerna A, B12, C och D.

Det är framför allt viktigt att balansen mellan kalcium och fosfor bibehålls. För att hunden ska växa i lagom takt och att organen ska fungera utan problem. För unghunden, den dräktiga och digivande tiken är det extra viktigt att kalciummängden i fodret är tillräcklig. Samtidigt är det inte bra om hunden får för mycket kalcium eftersom det dels motverkar upptaget av zink och dels kan leda till att hunden får tillväxtproblem.

Äggula

Fosfor, som finns i äggula, är viktigt för uppbyggnaden av muskler och ingår i många av kroppens viktigaste funktioner, t.ex. vid överföringen av energi mellan cellerna. Det aktiverar också B-vitaminerna i kroppen så att de kan verka optimalt. Överskott av fosfor är inte bra eftersom, när det utsöndras med urinen, för med sig en lika stor mängd kalcium som då urkalkar skelettet.

Magnesium är både en mineral och en antioxidant, vilket innebär att den skyddar kroppen mot påverkan utifrån och håller cellerna friska. Den finns i fullkornssäd och inverkar positivt på hjärtat, immunförsvaret och nervsystemet. Aktiva hundar mår bra av ett magnesiumtillskott.

Natriumklorid (salt), behövs för att muskler och nerver ska fungera friktionsfritt. Det påverkar också hundens törst och har betydelse för energiomsättningen, upptaget av kalcium och vattenlösliga vitaminer. Eftersom hunden i princip inte svettas så förlorar den inte lika mycket salt som människan och det är bara när den kräks eller har diarré som ett salttillskott behövs.

Koppar är ett spårämne som inverkar positivt när blod och skelettdelar bildas, men det främjar även hormon- och proteinomsättningen och bildandet av elastin som gör huden elastisk. Överskottet av koppar lagras i levern och i alltför stora doser kan det störa leverns arbete.

Ytterligare ett spårämne är selen, som även är en antioxidant. Selen arbetar tillsammans med vitamin E och har betydelse för immunförsvaret och minskar risken för cancer. Eftersom det kan inverka på kroppens åldringsprocess förekommer selen ofta i seniorfoder.

Spårämnet zink bidrar till mycket i kroppen, t.ex. till god kvalitet i hud och päls, att hudskador läker bättre och stimulerad fortplantningsförmåga.

Vitaminer

Hunden behöver 13 olika vitaminer som hjälper den att hålla sig frisk. De finns i grönsaker, frukt med mera och kan vara fettlösliga eller vattenlösliga. Till fettlösliga räknas vitamin A, D, E och K och bland de vattenlösliga kan nämnas vitamin B och C.

Några av vitaminerna är även antioxidanter, t.ex. vitamin A. Den stärker immunförsvaret och bidrar till god syn, hörsel, hud och päls och friska slemhinnor. A-vitamin finns i animaliska produkter i form av retinol och i vegetabiliskt foder som karotenoider, där betakaroten är den vanligaste sorten. Morötter innehåller t.ex. mycket betakaroten, vilket aldrig leder till att hunden får för mycket A-vitamin eftersom kroppen bara tar upp så mycket som den behöver. Däremot ska du vara försiktig med att ge hunden allt för mycket lever, vilket är rikt på retinol och därför kan ge A-vitaminförgiftning. Även D-vitamin kan vara giftigt vid överdosering, men är viktigt för att hunden ska kunna ta upp kalcium och har därigenom betydelse för skelettet, tänder, muskler och nerver. Till skillnad från människan kan hunden inte bilda D-vitamin genom att vistas i solen utan det måste tillföras genom fodret, t.ex. via fisk och ägg.

Ytterligare en antioxidant är E-vitamin, vilket vegetabiliska oljor är rikt på. Den finns i flera olika former, så kallade tokoferoler. Vitamin E skyddar cellerna i kroppen, stärker immunförsvaret, och bildandet av hormoner samt understödjer bindvävnadens elasticitet och styrka. Det hjälper även vitamin A att verka i kroppen.

Vitamin E kan även förbättra fodrets hållbarhet då det motverkar att fettsyrorna i fodret härsknar och förekommer ofta som tillsatts under namnen E307, E308 och E309.

Den sista fettlösliga vitaminen är K, som stimulerar koaguleringen. Lider hunden av brist på K-vitamin kan den drabbas av blödningar. Hunden kan inte bilda tillräckligt med K-vitamin utan behöver ett tillskott. Förutom i gröna växter finns även en syntetisk framställd variant av K-vitamin som är vattenlöslig. Man behöver inte vara rädd för överdosering eftersom överflödet utsöndras med gallan.

Vete

Vitamin B finns i flera varianter och finns därför i olika råvaror. Kött, fisk och vete är dock säkra kort. Alla B-vitaminvarianterna verkar som hjälpmedel t.ex. vid omsättningen av kolhydrater, fett och proteiner. Även i detta fall behövs ett B-vitamintillskott via fodret och eventuellt överskott följer med urinen ut.

En särskild typ av B-vitamin är biotin, som kan bidra till att hunden får bättre hud och päls. Dessutom inverkar biotin positivt på nervsystemet. Biotin finns som kosttillskott, men förekommer även naturligt i bryggerijäst och äggula.

En annan variant av B-vitamin är riboflavin, B2. Det används som en tillsatts i foder under namnet E101.

Ärtor

Det andra vattenlösliga vitaminet är C, askorbinsyra. Även det är en antioxidant och verkar vid många av kroppens reaktioner. Hunden kan bilda en del av C-vitaminet själv, men den mår inte heller dåligt av ett tillskott då överflödet följer med urinen ut ur kroppen. C-vitamin förekommer också som tillsatts i foder under namnet E300, då det förlänger hållbarheten. Annars hittar du det i persilja, ärtor och gul paprika.

Källa: Hundliv nr2/2008

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
MaalinF
2009-09-09, 17:06
#1

Superbra artikel!


 

 

spikes
2009-09-09, 23:13
#2

Superbra AnneGlad

AnneN
2009-09-09, 23:25
#3

Kul att ni gillar den Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Alexej
2009-09-10, 02:24
#4

Klart, superbra:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Magica1970
2009-09-25, 10:50
#5

Stryk hela delen om kolhydrater  och lägg till att kolhydrater ska uteslutas helt. Som den är nu i sin helhet så har den inget med Barf att göra. Läs här. Även om det blir dyrare så minskar risken för onödiga veterinärskostnader.

MaalinF
2009-09-25, 14:27
#6

#5 Även om det inte har något direkt att göra med Barf så tycker jag det är bra information.


 

 

Annons:
Magica1970
2009-09-25, 14:46
#7

På vilket sätt är den bra om den inte har med barf att göra? ;)

spikes
2009-09-25, 14:54
#8

7,det kanske inte är alla som vill barfa fullt ut,och då är det bra att veta….sedan står det ju klart och tydligt att hunden egentligen inte behöver kolhydrater….så lite kan man nog tänka självFlört

Magica1970
2009-09-25, 14:59
#9

Såväl för hunden och dig som ägare, som för foderfabrikanten är det därför bättre med ett foder som innehåller kolhydrater.

Vilket är en direkt motsägelse till att barfa, är vilseledande och gör det till ett mycket dåligt avsnitt i artikeln på ett forum för barf.

spikes
2009-09-25, 15:02
#10

9,men betänk då att någon kanske vill testa detta med barf,och inte vill plocka bort alla kolhydrater?,ska den personen inte få göra som den vill då?…man behöver inte vara så precis bara för att man är inne på ett forum för barf…själv använder jag färskfoder,men kikar gärna in här för tips och ideer då och då…

Magica1970
2009-09-25, 15:10
#11

Men betänk att någon kommer in hit och kan inget om vad Barf är, läser artikeln och tror att kolhydrater ingår i barf-maten. Det står tydligt Hundens näringslära, men det är det ju inte eftersom kolhydrater inte tillför någon näring och har inget i hundmagen att göra överhuvudtaget. Fast det ska jag ta upp med artikelförfattaren isället för att gnälla här :) Artikelförfattaren vet kanske inte ens att artikeln är publicerad här …

Magica1970
2009-09-25, 15:16
#12

Det är inte tillåtet att

  • Bryta mot svenska lagar och förordningar

  • Kopiera upphovsrättsskyddat material

spikes
2009-09-25, 15:23
#13

11,men hallå det står ju klart och tydligt i texten att det inte behövs,varför slår du på stora trumman för detta?.

12 det ska du veta att den som skrivit denna artikel troligtvis är mera noga med sånt än vad du är!……med tanke på att du inte kan se att det står klart och tydligt i texten redan….

Annons:
Magica1970
2009-09-25, 15:29
#14

#13 Samtidigt som utfodraren uppmanas att använda bukfyllnadsmedel i form av kolhydrater.

Jag menade snarare att artikeln är publicerad här och vad jag kan se så står det ingenstans att publiceringen är godkänd av artikelförfattare. (gick från det ena till det andra :)) Utdraget i #12 är från detta forums regler.

spikes
2009-09-25, 15:53
#15

14,förstår fortfarande inte varför du håller på så här….ska man gå in på en sida för barf så vill man nog kolla upp vad som är bra och dåligt innan man testar det själv…därför ser inte jag problemet….mer än att sånt som du skriver gör att folk inte känner sig manade att pröva i så fall….och vem gagnar det?…inte hundens mage i alla fall.

Vad sen skriver tycker jag är rent löjligt(min åsikt) och tillhör väl inte barf det heller eller?

Magica1970
2009-09-25, 16:39
#16

1. Var på (första)sidan står det information om vad barf är? Har letat, men hittar inte.

2. Artiklarna om katterna är välskrivna och informativa. De lyfter inte fram kolhydrater som en sparåtgärd, utan snarare något som inte ska finnas i kattmaten (har bara ögnat igenom snabbt så jag kan ha missat något).

MaalinF
2009-09-25, 17:33
#17

#16 Det är ju så att sidan har inte varit i gång så länge och än så länge så är det jag själv som försöker få ihop artiklarna, och ibland går det inte alltid så fort som man vill.

Under 'Om sajten' finns en kort introduktion till de som är nyfikna, men mer info kommer i artiklarna.

Man är välkommen att PM:a mig om man vill skriva en artikel själv.


 

 

AnneN
2009-09-25, 17:36
#18

Magica1970 Jag kan meddela dig att det är jag själv som skrivit artikeln så några upphovsrättsbrott har inte begåtts.

Alla har olika åsikter om vad som ska finnas i hundarnas mat och inte och jag lämnar ansvaret till läsarna att själva tänka och avgöra vad de anser vara bäst. Vill någon ha kolhydrater i sin hunds mat så är det upp till dem, vill du inte ha det så är det helt upp till dig.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

JossanH
2009-10-22, 02:34
#19

Är man säker på att hundar är carnivorer och inte omnivorer??

Sajtvärd på Iller.ifokus

AnneN
2009-10-22, 03:26
#20

#19 det råder delade meningar om det

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
JossanH
2009-10-22, 12:35
#21

#20 Borde inte det stå med i näringsläran då?

Sajtvärd på Iller.ifokus

JossanH
2009-10-22, 12:52
#22

Ni får ursäkta om jag verkar klagande men håller med Magica1970 om att det faktiskt inte framgår speciellt klart att man helst inte ska ge hunden kolhydrater.
barf- biologiskt anpassad rå föda.
Och speciellt biologiskt anpassad är den väl inte om man fyller ut det med kolhydrater om detta inte ingår i hundens naturliga näringsupptag?
Det framgår bara i artikeln att hunden egentigen inte behöver kolhydrater men att man, för sin egen och hundens skull, gör bättre i att använda sig av ett foder med kolhydrater..

Sajtvärd på Iller.ifokus

spikes
2009-10-22, 13:05
#23

22,men det finns ju inte heller några studier som visar till 100% att man inte ska ge dem det….ni kanske kan kolla upp det själva då och göra en egen artikel om just kolhydrater?.

Själv barfar jag genom att jag använder färskfoder,och råa ben till mina hundar,och jag går nog efter vad jag fick veta i Kolmården hos vargarna i deras hägn bland annat….en hund kan äta ett visst mått av kolhydrater precis som vargen,men det är inte livsnödvändigt för dem.

Helst av allt skulle jag vilja ge dem rå vom och slaktkött vilket jag gjorde under många år,men detta går inte längre eftersom eu inte tillåter annat än tvättad vom,och med det förvinner mycket näring och då måste man ta till annat.

JossanH
2009-10-22, 13:25
#24

#23 Men det står i artikeln att kolhydrater inte ingår i hundens näringsupptag men att man ändå bör ge detta för sin egen och för hundens skull. På vilket sätt är det för ens egen och hundens skull om hunden inte alls behöver det (vilket står i artikeln, inte något som uppkommit i tråden).. Det är där jag ställer mig frågande.
Tycker inte att biten om kolhydrater borde tas bort, men att det är lite otydligt. Hur ska någon som ska börja barfa veta om det bästa är att göra som det står överst i artikeln om kolhydrater- inte behöver ge kolhydrater då det inte finns i hundens näringslära- och längre ned står det att - man gör bäst i att använda sig av kolhydrater för sin egen och hundens skull.

Jag har ingen hund, men någon gång ska jag skaffa. Jag vill dock gärna vara lite förberedd gällande barf. Är det inte bra om jag som total nybörjare ger mina åsikter om vad som är förvirrande och inte..?

Sajtvärd på Iller.ifokus

Vattnadal
2009-10-22, 15:00
#25

Vad jag lärt mig om hundar som lever vilt, äter de det mesta de kommer över: Kött, då hela djuren inklusive päls, muskler, blod, ben od, fisk, skaldjur, insekter, frukt och grönsaker osv. Byhundar som håller sig till människor äter ju avfall, så de får säkert i sig bröd och andra produkter med säd, men frågan är ju hur naturligt det är…

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

AnneN
2009-10-22, 15:18
#26

Den som vill klaga över informationen i artikeln kan ju gå direkt till den källa jag använt isåfall, för står det fel i min artikel så står det även fel information i den tidningsartikel jag använt som källa.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

spikes
2009-10-22, 16:09
#27

25,en liten rättelse vargar äter inte päls och delar av underhuden det lämnar domFlört,reptilar och annat käkar däremot allt…

Annons:
Vattnadal
2009-10-22, 16:30
#28

# För det första skrev jag om vilda hundar och inte varg. Det är stor skillnad, om inte annat på storleken av byte, vargens käkmuskulatur och annat. På riktigt stora byten (älg od) kanske de lämnar päls och hud, men på små äter de allt. Tror knappast att vargen lämnar päls och hud på kaniner och gnagare, hunden äter då allt. Det har jag sett med egna ögon ett flertal gånger. Våra hundar äter hud och päls på de älgben de får oxå.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

spikes
2009-10-22, 18:30
#29

Men ursäkta är inte en vild varg en hund?,vad fanns det för anledning att vara otrevlig om jag får fråga?,sen tror jag nog mera på kolmårdens personal och folk jag känner som jobbar med vilda djur i detta fallet.En varg äter absolut inte hår om den inte är på svältgränsen eller sjuk och inte har ork att skaffa föda i så fall.

Jaja nu har jag sagt vad jag vet och avslutar denna otrevliga diskussion med vissa…

Jag vet att vissa hundar som lever på ett visst sätt käkar allt men det är långt ifrån alla,och oftast finns det an anledning till det,men det går jag inte in på här.

Vattnadal
2009-10-22, 18:56
#30

Förlåt om jag tolkades som otrevlig, det var inte min mening alls. Ser inte diskussionen som ottrevlig, utan att alla uttrycker sina tankar, och batt vi förhoppningsvis kommer någon vart med diskussionen. Jag klagar heller inte på artikeln, utan håller snarare med den, då jag anser att hundar inte är rena köttätare.

Varg och hund är hunddjur båda två, men det är fortfarande rätt stor skillnad. Ett exempel är att vargen inte jagar fågel (det finns tydligen ingen forskning som pekar på det och den har inga sådana beteenden), medan väldigt många hundar gör det.

Några rent fysiska skillnader på hund och varg: Vargen har större tänder, större hjärna, muskelfästen som gör att de har ett starkare bett, annan löpningsfrekvens, annat näringsval och annat synfält/djupseende.

Hundar som lever vilt äter stora byten om de är tillräckligt många att fälla dem, as, gnagare, reptiler, skaldjur och insekter, samt även frukt, örter och avföring från gräsätare. Byhundar lever i första hand av vegetabilier (ca 70/30) till skillnad från semivilda hundar som lever främst på animalier (ca 90/10).

#29 Att mina hundar tuggar i sig en kanin, mus ed hel, utan att "skala" den först, skulle det betyda att de har någon brist?

Vem man väljer att lyssna på när det gäler hundar väljer ju var och en. En person jag verkligen vet att sitter inne med massor av kunskaper om varg, hundddjur, polarhundar, urhundar och även andra typer av hundar, anser att det han helst skulle vilja mata  hundarna på hane kennel med är kött med blodet kvar, vom med blod och kohud, mald med päls och allt. Sen givetvis ben för att tugga och få i sog allt de innehåller. Då detta inte är så genomförbart får hundarna kött och havrekross (som fibrer och foderberikning så att det räcker längre) samt fri tillgång på märgben.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

spikes
2009-10-22, 19:00
#31

Helt ok…men som sagt jag drar mig ur nu,känner inte att jag vill vidare utveckla det jag vet i detta sammanhanget…..

SaraC
2009-10-22, 19:04
#32

Eftersom jag är väldigt intresserad av att få veta så mycket som möjligt om våra hundars närings- och berikningsbehov så tycker jag det är roligt och intressant med så många infallsvinklar och olika rön som möjligt.

Med det inte sagt att jag tycker den här artikeln är dålig, jag lärde mig mycket i den, men allt material bör och mår bra av att sättas under lupp Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

MaalinF
2009-10-27, 08:52
#33

Puttar lite :)


 

 

Sugiyama
2009-10-27, 21:21
#34

Det är bra med näringslära men samtidigt viktigt att den inte baseras på antaganden och tyckanden. Jag har 2 saker att invända, det ena är att hunden behöver vegetabiliska oljor. Detta är helt fel, hunden får tillräcklig och mer därtill av omega-6 genom det animaliska fettet. Av vegetabiliska fetter finns det bara 3 som jag skulle kunna tänka mig att ge och det är kallpressade oliv-, kokos- och raps. Men som sagt inget nödvändigt.

Sen att det är bra för hunden att äta kolhydrater och fibrer. Var har ni fått det ifrån? Kolhydrater gör hunden fet och ökar risken för inflammationer i kroppen. Fibrer stör magens funktion. En hund har en kort matsmältningskanal och behöver bra näring, inte massa utfyllnad.

Annons:
Cahira
2013-10-02, 20:09
#35

Ni som säger att detta inte har med BARF att göra, jag tycker det är en superbra artikel för de som är ny till BARF och behöver förstå varför man ger vad.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

vallhund
2013-10-02, 22:02
#36

Vi kanske skulle be artikelförfattaren att redigera sin artikel? Den är 4 år gammal o vi har lärt oss mer med tiden. T ex:

http://www.nature.com/nature/journal/v495/n7441/full/nature11837.html

Jag uppfattar inte att AnneN uppmanar folk att utfodra sina hundar med kolhydrater för att det är billigare, det är väl snarare så att kommersiella hundfoder, speciellt torrfoder kryllar av kolhydrater för att hålla nere priset. Sen behöver en del hundar kolhydrater, t ex hårt arbetande slädhundar, vattenapporterande hundar i isiga vatten under långa jaktdagar o en o annan vallis som blir till benrangel annars. Mången jägare har Kronch Pemmekan i packningen som energibooster till hundarna.

Vill någon skriva en ny artikel i ämnet är ni naturligtvis välkomna att kontakta mig via PM.

mvh

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Upp till toppen
Annons: