03. Katt

Taurin som "tillägg"?

2017-12-27 14:35 #0 av: Kanin-Eva

Har barfat mina två katter (en sibbehona 13 år och hennes huskattson 10 år) sedan någon månad och äntligen fått dem båda att äta.

Jag har tillgång till kött från egna djur (kanin, höns, get) och kan ibland få tag i gris- och älgkött. Problemet är ju att andelen hjärta inte är tillräckligt stort på ett djur. Har fått lammhjärtan från en fårbonde i närheten men ändå så är hjärta den trånga sektorn.

Vad jag förstår är det för taurininnehållet som det är viktigt att 10% är hjärta. Går det att ge taurin som tillägg för att dryga ut mängden hjärta. Har inte studerat marknaden särskilt noga men det verkar finnas för "kroppsbyggare". Funkar det? I så fall, vilken dosering? Förslag på preprat?

Anmäl
2017-12-28 10:58 #1 av: burmamys

Jag vågar inte föreslå taurinpreparat för människor, för jag känner inte till dem, och det finns risk att de inte är lämpliga för katter.

Men taurin finns även i kött, om än i mindre mängd. Om du kan få tag i extra hjärtan från gris så ska de innehålla mest taurin, så fråga gärna slaktare och bönder om de kan sälja grishjärtan till dig.

Men sen har jag för mig att det finns taurintillskottt avsett för katt? Kanske någon annan känner till vad det heter, eller så kan du googla. Hoppas du hittar vad du söker!

Anmäl
2017-12-28 18:37 #2 av: Katti

Självklart är andelen hjärta i hela djur exakt den rätta!!! I alla fall i djur som påminner om katters naturliga föda (fågel och gnagare samt kaniner t ex). Det finns, mig veterligt, inte en enda djurart med 10% hjärta, och ändå överlever vildkatter! Just den procentsatsen är bara hittepå av någon och inget att bry sig om Glad! Med taurin är det ju så att det inte är farligt med för mycket, plus att katter verkar gilla hjärta väldigt mycket. Så därför har man gjort en rekommendation som är rejält överdriven. Hjärta är dock lätt att få tag på. Citygross har alltid nöt- och grishjärtan samt ibland från får. Frysta kycklinghjärtan finns i varenda matvarubutik. 

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2017-12-28 19:53 #3 av: Jojaton

Precis som #2 säger kan du köpa hjärta på City Gross om du har ett i närheten, kostar intr många kronor :)

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2017-12-28 20:11 #4 av: burmamys

Ja, #2 och #3 har ju rätt i att dels är det inte nödvändigt att ge så mycket hjärta, dels finns det såklart att köpa i de flesta större Ica och Willys, t ex. Rekommenderad mängd är högre än nödvändig mängd.

Kanin är dock ett magert kött, så om du ger hög andel kanin kan det vara bra att tillsätta extra fett. Höns och get har däremot tillräckligt med fett.

Anmäl
2018-01-01 05:10 #5 av: Heffipeffi

Just kanin är taurinfattigt. Så ger du stor mängd av just kanin, ska du va nog med att ge lite extra hjärta.

Anmäl
2018-01-05 14:14 #6 av: Tessera

Katter som utfodrades med hela kaniner fick taurinbrist och hjärtförändringar så, kanin är taurinfattigt. 

Även annat än hjärta innehåller taurin - hårt arbetande muskler och ögon har hög halt taurin. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.