16. Undersökningar

Erfarenhet av barf

2016-06-20 21:29 #0 av: Dimocarpus

Hej! 

Jag har lite frågor om er katt som barfar.

1. Hur länge har du barfat din katt? 

2. Hur gammal är din katt?

3. Vad märker du för skillnader före och efter barf? 

Tacksam för svar!

Med vänlig hälsning, Dimocarpus

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2016-06-20 22:01 #1 av: Volpes

1. Jag har barfat min katt i lite mer än ett år. Jag började barfa honom nästan direkt när jag fick honom (12 månader). Han fick äta sin mat som han var van med i ca 2 veckor och sedan började jag sakta gå över till barf.

2. Min katt är 1 år och 2 och en halv månad.

3. Den störta skillnaden jag ser på honom är hans päls. När jag köpte honom hade han en ganska sträv och lite konstig päls, men nu är den alldeles silkeslen. Skrattar 

Han är en otroligt aktiv katt, den mest aktiva jag har haft och även den ända jag har barfat. Det kan ju bero på personligheten också men jag tror även det har med maten att göra. 

Hans avföring luktar ingenting vilket den gjorde innan jag inte hade börjat gett honom barf. 

Han är inte heller något matvrak så som katter kan vara. Kanske är det också personligheten eller så kanske det är för att han vet att han får det han behöver, vem vet.

Overall känns han väldigt harmonisk.

Anmäl
2016-06-21 06:15 #2 av: Dimocarpus

Vilken fining! Jätte söt! Han ser fortfarande ut som en kattunge (om han är över 1år gammal). Vad kul att höra att allt gått bra att barfa en kattunge. Jag ska få hem två kattungar, är lite nervös att börja så tidigt som 4 månader gamla. Men varför vänta om de nu skulle gilla det och det blir som du sa luktfri bajs och finare päls.  

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2016-06-21 09:23 #3 av: Silvestris

1. Jag har BARFat mina katter i 13 år.

2.  Min äldsta är 13 år.

3. Eftersom jag föder upp mina katter på BARF ser jag ingen skillnad på före och efter s a s. Det var länge sedan jag gjorde bytet men det jag kommer ihåg starkast är att katterna blev piggare och alla "normala" kräkningar försvann.

Anmäl
2016-06-21 10:47 #4 av: MaritaBo

1. Har Barfat min katt sedan jag fick hem honom vid 12 v. ålder. Började med smakbitar och uteslöt torrfodret direkt.

2. ca 20 månader.

3. På den här katten kan jag inte se någon skillnad. Däremot så kan jag jämföra med tidigare katter och det är stor skillnad. Bajset är nästintill luktfritt och alltid fast. Tänderna håller sig fräscha. Bara en enda hårboll sedan jag fick hem katten, trots långhårig katt. Väldigt fin päls.

Anmäl
2016-06-21 12:47 #5 av: burmamys

Vilken rolig och bra tråd!Glad

1. Jag har barfat mina två äldre katter sedan strax innan jul 2014, och jag fick hem dem 25 resp 26 oktober 2014 då de var 10 resp 11 månader gamla. Den yngre katten jag är fodervärd åt har jag barfat sedan hon kom till mig vid fyra månaders ålder 27 februari 2016, eftersom hon var van vid både barf, blötmat och torrfoder hos uppfödaren.

De äldre åt torrfoder när de kom till mig, hanen åt Royal canin och fick blötmat från Bozita, honan åt olika billiga torrfodersorter från Ica. Jag ökade mängden blötmat och bytte torrfoder till Orijen efter några veckor, men honan vägrade äta blötmat. Däremot åt hon gärna av mitt kött när jag förberedde mat åt mig, så jag började läsa om att ge katten kött, och strax före jul fasade jag över till barf.

2. Mina äldre katter är 2,5 år gamla och den yngre är 8 månader.

3. Jag märker mest skillnad på de äldre, eftersom jag har svårt att se vad som beror på mognad och vad som beror på fodret hos den yngre, men hon har lika fin avföring, päls, m.m. som de äldre. 

  • De har fått glansigare och tätare päls, och fäller endast pyttelite vår och höst, och när de blir stressade av t ex besök hos veterinären.
  • Avföringen har blivit luktfri, mörk, torr och kompakt (särskilt hanens kunde lukta illa innan) och passerar endast varannan dag. Dock inte så torr att det orsakar problem, om man t ex ger för mycket ben så syns det genom att den blir smulig och ljus. Mina har aldrig varit förstoppade p g a barf.
  • De har fått större och tydligare muskler (det beror iofs delvis på att de fortfarande utvecklas under sitt andra levnadsår), och blivit tydligt mer energiska i sina lekar och mer harmoniska efter att jag började barfa. Hanen tappade sin övervikt och honan som var väldigt smal fick bättre hull. Jag upplevde även att särskilt hanen blev mer "maskulin" eller hanig i sitt beteende. Sedan i höstas då jag äntligen skaffade en våg, har jag kunnat konstatera att vikten är stabil på barf.
  • Jag hoppas och tror också att deras tänder ska fortsätta vara såhär vita och rena från beläggningar långt upp i åren. 
Anmäl
2016-06-21 21:40 #6 av: Dimocarpus

Tack snälla ni, vad roligt att ni tar er tid att skriva inlägg här. 

Burmamys, nu fick jag dig att skriva alla fördelar igen om barf. De känner jag redan till och det är kul att läsa de igen och jag tror att andra kanske kan se fördelar med barf. 

Hoppas på fler inlägg. =)

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2016-07-19 17:23 #7 av: Tessera

1. Jag har råutfodrat mina katter i sju år, d v s med nuvarande katter hela deras liv.

2. Snart sju år, fyra år och 1,5 år.

3. Mina katter är ju råutfodrade i hela sitt liv - min yngsta är andra generationens råutfodrad katt.

Anmäl
2016-07-19 18:18 #8 av: Silvestris

#7
Fjärde generationen råutfodrar här. :)

Anmäl
2016-07-19 18:44 #9 av: Dimocarpus

Vad bra! Låter mycket hälsosamt. Stort ansvar med barf men å vad katter gillar det. Börjar lite smått smått med min kattunge, han älskar råkött redan efter tre dagar efter jag hämtat honom.
Vi börjar sakta, han har bara bott hos mig i några dagar sen jag hämtade honom hos uppfödaren.
Mer info från er erfarna med barf tack!
Ni kommer säkert höra av mig mer när jag ska barfa på riktigt och mina katter blir helt utan torrfoder och blötmat, behöver ju många bra tips och svar på mina frågor kring barf.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2016-07-22 15:39 #10 av: kigon

En av mina katter (12 år) barfades innan, men eftersom jag inte hade frys längre fick jag ta en paus under för många månader. JISSES. Kräkningar blev "vanligt" efter måltider, testade både torrfoder och blötfoder. Pälsen blev dålig och hon fick mjäll (hon såg ut som när hon kom till mig på en torrfoder diet).
1½ månad sedan kunde jag gå över till rått igen. Pälsen sakta men säkert återhämtar sig, hon har inte kräkts sedan hennes sista blötmatsmål. Otrolig skillnad! Hon funkade verkligen inte bra på tillagat.

Hunden på 6 år blev mer aktiv & pälsen/trampdynor finare och framförallt är glad över sin mat nu =) Tänderna gick från gula till vita också...

/ Kigon, medarbetare på djurpyssel ifokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.