Annons:
Etikett05-övriga-djur
Läst 4837 ggr
Smullis
2012-04-15, 18:44

BARF:a råttor?

Går det att BARF:a råttor? Isåfall hur?

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Annons:
Silvestris
2012-04-17, 15:11
#1

Klart det går. Man börjar med att ta reda på vad som är råttans naturliga kost. Jag är inte så haj på råttor och vet inte mycket mer än att de är allätare. Som stöd kan du använda dig av NRCs näringstabeller.

Smullis
2012-04-17, 15:48
#2

Jaha, så det är bara att ta reda på vad vilda råttor äter och sedan ge dom det? Tack :-)

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Silvestris
2012-04-17, 19:36
#3

Ja, det är ju grundkonceptet. Att man försöker ge djuren den mat de är anpassade för att äta. Sedan är det kanske inte alltid helt lätt att sätta det i praktiken. Då kan man ta hjälp av tabeller från tex. NRC så att man vet att djuren får i sig iaf minimum. Råttor ska tex. ha 5% protein i maten. Låtsas vi att allt proteinet kommer ifrån djurriket kan det motsvaras av kött. Det kan översättas till att minst 10% av råttans kost bör utgöras av kött för att proteinbehovet ska tillgodoses.

Smullis
2012-04-17, 20:27
#4

Aaahaa! Tack du!

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Malinolsn
2012-04-17, 21:26
#5

Behöver inte råttor dom fyra sädesslagen varje dag? :)

Smullis
2012-04-18, 19:10
#6

Ingen aning Skrattande

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Annons:
Malinolsn
2012-04-18, 19:14
#7

http://rattor.ifokus.se/articles/4d71456bb9cb46222d059bc8-sa-har-matar-terato

Hela 80% av basfodret ska innehålla de fyra spannmålen..

Smullis
2012-04-18, 19:16
#8

Där ser man Flört

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Malinolsn
2012-04-18, 19:24
#9

Fast jag kanske har fått barf-ning om bakfoten?Foten i munnen
Men det innebär väl att man bara utfodrar med rått kött? (alltså rå, inte råtta ><)

Här har du en länk om råttor och BARF :)

http://rattor.ifokus.se/discussions/4d7136c3b9cb46222704e598-barf
Tycker att #15 i den tråden resonerade ganska bra :)

Smullis
2012-04-18, 19:26
#10

Tack så mycket!! Haha nej inte råttkött Skrattande

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Silvestris
2012-04-18, 20:20
#11

#9

BARF kan översättas till biologiskt anpassad rå föda och då handlar det inte längre om att bara utfodra med kött och ben utan då landar grundkonceptet på att man försöker ge djuren så artanpassad föda som möjligt. Den mat de är gjorda för att äta helt enkelt. Alla djur kan BARFas, men du behöver kunskap om hur och vad de äter i det vilda.

Jag är inte insatt i just råttor, men med tanke på att dagens spannmål är "framavlade" har jag lite svårt att se dem som naturlig föda. 80% av dagens spannmål låter jättemycket med tanke på att människan bara odlat spannmål i 10 000 år. Spannmål har visserligen funnits vilt redan innan dess, men jag har lite svårt att tro att råttorna då åt så mycket som 80% spannmål. Rimligtvis har den allätande råttan ätit grönsaker, nötter, frön, frön, insekter och det kött de kommit över. Absolut fokus på vegetabilier och antagligen inte mer än 10-15% animalier, men just spannmål som i princip huvudföda har jag svårt att tro på som optimalt och naturligt.

Malinolsn
2012-04-18, 21:08
#12

#11 Aha, tycker att det är mest kött man hör om när det pratas om barf :)
Jag förstår mig inte på barf speciellt bra, så detta känner jag att jag inte ska diskutera. :)

BARFmycat
2012-04-21, 12:30
#13

Tycker också att det låter konstigt att så mycket av kosten ska bestå av spannmål, som Silvestris säger så är ju spannmål "nymodigheter" i jämförelse med hur länge råttor har funnits. Håller med i att stor del av kosten bör utgöras av frön och liknande

BARF går självklart att applicera på alla djur, i den svenska akronymen (biologiskt anpassad rå föda) finns det ju faktiskt inte antytt någonstans att det skulle ha med just kött att göra.

Men för sakens skull så kan jag ju bara säg aatt råttor ju faktiskt äter rått kött i det vilda, och jag anser att de bör ha en mindre del av sin kost bestående av kött. De äter insekter och däggdjur som är mindre än dem själva vilt, hur mycket det är däremot vet jag inte. Vet att det finns råttägare som ger rå köttfärs till sina råttor.

En tanke som slog mig bara, undra om de gillar ben? Med tanke på gnagbehovet då menar jag?Tungan ute

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Annons:
Malinolsn
2012-04-21, 16:50
#14

#13 Det som står i den där tråden, det menas ju bara att 80% av torrfodret, dvs basmaten, ska bestå av 80% spannmål. 
Sen ger man ju självklart färskmat varje dag, som består av kött och mycket annat, så det är ju inte 80% av råttans fullständiga kost :)

BARFmycat
2012-04-21, 16:58
#15

#14

Tycker fortfarande att det låter fel. 80% vegetabilier kan jag gå med på, men spannmål? Alltså, om jag säger såhär, spannmål har ju inte ens funnits från början av råttans evolution, varför skulle det då vara naturlig kost för den?Tungan ute

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Malinolsn
2012-04-21, 17:20
#16

#15 Ja, jag är ju inte insatt i detta.. Men har vuxit upp på ett jordbruk, där vilda möss och råttor drar sig till sädesslagen som vi odlat. Sen hur länge det funnits, och hur länge råttor funnits, har jag ingen aning om. 
Men arter anpassar ju sig, och så har det alltid varit. Även magar och ämnesomsättningar anpassar sig.  
Likväl som att hundar och katters magar har blivit "förstörda" av allt spannmål som nu mer finns i olika matsorter, så när man väl börjar med en "bra" sort, så funkar inte det för magarna. Då har dom helt enkelt anpassat sig till det "dåliga".

BARFmycat
2012-04-21, 17:59
#17

#16

Fast de gör ju inte det, anpassar sig alltså. Det tar otroligt lång tid för en sådan förändring att ske, och nej, hundar och katters magar är inte förstörda idag av det moderna foder de flesta får. Att de blir dåliga i magen när man ställer om den har ingenting med anpassning att göra, utan det blir dem för att de inte är vana vid nya floran. Om det var så som du sa, då skulle det ju inte gå att BARF:a tamdjur överhuvudtaget.

Som Silvestris sa så är spannmål något som uppkommit med jordbruk, och jordbruk kan ju bara ha funnits så länge som människor funnits, och kortare ändå eftersom jordbruk inte kom till på en gång. Visst söker sig möss och råttor (och massor med andra djur) till människan för att komma åt maten, men det är inte samma sak som att de är anpassad för att äta den maten. När jag tömde sopbilen på tippen mitt i natten häromdagen sprang det fram en ståtlig rödräv ur en sophög, ska vi då anta att det är BARF för rävar att äta sopor?Flört

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Malinolsn
2012-04-21, 18:10
#18

#17 Det där med räven, där har du ju åter igen anpassning. Han anpassar sig till att äta det som finns, och det som han kommer över. Men nej, det kallar jag inte BARF. 
Som jag skrev här ovan, så är jag inte kunnig inom BARF, ville heller inte diskutera något jag inte är säker på. Jag hänvisade bara till råttor.ifokus, där dom i sin tur hänvisar till detta "recept".  
Jag litar på att detta recept är bra för råttor, eftersom landets främsta uppfödare använder sig av det. 

Det jag menade med jordbruk, var inte att råttor alltid har ätit spannmål, utan att de nu anpassar sig, eftersom att spannmål faktiskt finns, och vilda råttor verkar uppenbarligen gilla det, och kunna överleva med att ha en kost med bland annat spannmål i. 

Hoppas det blev lite mer tydligt nu över vad jag menar. Glad
Starta gärna denna diskussion även på råttor.ifokus, så kanske några fler åsikter och tankar faller in, om just råttans kost.

BARFmycat
2012-04-21, 21:33
#19

#18

Jo visst, men det är inte samma sak som att soporna är det som är bäst för hans kropp, och att hans kropp är anpassad för att äta sopor. Det är det jag försöker komma till. Ja, mpnga råttor lever i symbios med människor och äter spannmål, men eftersom spanmål inte funnits så länge och råttan ursprungligen är anpassad till att äta annan kost anser jag inte att spannmål bör ingå i någon större utsträckning i BARF. Det skulle vara den mängd de kan få i sig naturligt då.

På katter iFokus tycker landets främsta uppfödare att katterna ska äta RC livet ut, jag anser inte att det är korrekt för det.

Nu är de ju inte vad de gillar och vad de överlever på som är intressant, utan vad de mår bra av. Jag vet råttfolk som inte ens skulle ge sina råttor kattorrfoder, för de anser att det är för mycket spannmål i det!Tungan ute

Det här med evolutionär utveckling är alltid intressant, och tas ofta upp i såna här sammanhang, men jag tror att det gäller att inte stirra sig blind på få detaljer utan försöka se hela bilden.Glad

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Malinolsn
2012-04-22, 00:09
#20

#19 Man ger inte sina råttor kattmat, av den anledningen att det innehåller taurin Flört

_"På katter iFokus tycker landets främsta uppfödare att katterna ska äta RC livet ut, jag anser inte att det är korrekt för det."
_Gå gärna in på råttor.ifokus och sprid information om BARF, och hur det är bättre, så kanske många nappar på det, och slutar med spannmål :)

Annons:
BARFmycat
2012-04-22, 11:41
#21

#20

Tål inte råttor taurin?

Jag är inte så intresserad av det, främst för att jag inte kan någonting om råttkost eller råttBARF, av samma anledning är jag sällan inne på hund och illersidor och pratar om BARF där. Alla som är intresserade av det är välkomna hit istället så kan betydligt kunnigare folk hjälpa dem.

Eftersom råttans släkte kom till för 23 miljoner år sedan, och spannmål bara har funnits i 12 000 år, så tror inte jag att det är sannolikt att något som bara funnits med under 5% av råttans evolution ska utgöra 80% av dess naturliga kostGlad

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Malinolsn
2012-04-22, 12:28
#22

#21 Tål och tål, det är inte bra för dem bara.
Enligt vad du har skrivit här så verkar det som att du kan rejält mycket om vad råttor ska äta och inte, eftersom du är säker på att det iallafall inte är spannmål. 

"Eftersom råttans släkte kom till för 23 miljoner år sedan, och spannmål bara har funnits i 12 000 år, så tror inte jag att det är sannolikt att något som bara funnits med under 5% av råttans evolution ska utgöra 80% av dess naturliga kost" -Bara dom här raderna tyder ju på att du kan en hel del Flört

Silvestris
2012-04-22, 14:48
#23

#22

Det krävs ju inte mer än lite grundläggande kunskap i evolutionsbiologi för att man ska förstå att det är orimligt att ett djurs fysiologi skulle ha anpassats efter en kost som ur evolutionär aspekt endast har existerat en mycket kort tid.

Silvestris
2012-04-22, 14:56
#24

Angående råttor och taurin tog det mig en googling för att hitta vetenskapliga studier som visar på att taurin 1) sänker blodglukosnivåerna hos feta/diabetiska råttor 2) minskar matintaget hos feta/diabetiska råttor 3) förstärker socialt beteende hos råttor och föreslås ha en ångestdämpande effekt på dem 4) flyttar fettlager ifrån levern och därmed minskar risken för vissa leversjukdomar.

Ingenting om att det skulle vara farligt.

BARFmycat
2012-04-22, 15:13
#25

#22

Då får du gärna styrka det med en källa, det låter konstigt med tanke på att de äter kött i vilt tillstånd, inte mycket men det förekommer, och allt kött innehåller taurin. Addera det Silvestris skriver i inlägg #24 så låter det ännu märkligare.

Jag har aldrig påstått att jag är särskilt kunnig på vad råttor ska äta, därmed inte sagt att jag är helt okunnig. Jag har naturvetenskaplig utbildning, har gått naturbrukslinjen och har jobbat med labbråttor 1 år, men det som gör att jag uttalar mig är att jag har en förmåga att kunna sätta mig in i vad de flesta djurs naturliga kost rimligast skulle kunna vara. Men med djur som tex råttor tänker jag inte hugga i sten vad just det skulle vara, för så kunnig är jag inte. Men jag kan anta. Sen om du vill anse att jag är kunnig eller inte är en annan sak, men jag tänker inte påstå att jag är detTungan ute

Jag har inte sagt att råttor inte ska äta spannmål, eller att de mår dåligt av det, jag har sagt att jag inte tror att det ska utgöra någon större del av deras kost. 80% tycker jag är för mycket. Om jag dessutom ska ta i tanke det jag skrev om råttans evolution paralellt med sädesslagens, så har jag mycket svårt att föreställa mig att det är naturligt för råttor att äta spannmål. Jag tror mer att nötter, fröer, växtdelar, rötter, insekter och mindre däggdjur är deras naturliga kost. Sen i vilka proportioner vet jag inte och tänker heller inte uttala mig om.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Malinolsn
2012-04-22, 16:57
#26

#23 Ja, även jag är medveten om att råttor funnits betydligt längre än vad spannmål har. Dock har jag inte de exakta siffrorna i huvudet hela tiden, men finns det ju att googla på.

#24 Råttor tillverkar sitt eget taurin i den mängd de behöver, vilket inte katter gör. Så friska råttor har inget behov att få taurinen i maten. Som jag skrev, tål det gör dom, men i rätt mängd! Tillverkar dom eget taurin så är det onödigt att tillsätta mängder av det. 

#25 Förlåt mig, det jag ville få fram var att jag anser att du är väldigt kunnig, och säkert mer kunnig än vad människor på råttor.ifokus är. Du skulle säkert kunna ge dessa råttor och dess ägare mer kunskap än vad de redan har.
Men förlåt för min uppmuntran, och/eller om du tog den fel. 

Vet inte om detta duger som källa åt er, ang. taurin:
http://rattor.ifokus.se/discussions/4f39561988f4720a5d007802-taurin-och-rattor

http://rattor.ifokus.se/discussions/4d713ceab9cb462233053cef-kattmat inlägg #7

http://rattor.ifokus.se/discussions/4f36c95288f47277ee001073-bur-foderfraga

Fråga annars efter en bättre källa på råttor.ifokus, vet inte hur man ska söka för att få fram vetenskapliga svar.

Det var helt klart ett misstag av mig att gå in här och försöka hjälpa till. Jag snarare stjälpte än hjälpte. Trycker bort bokmärket och lämnar denna diskussion nu. 
Ha det bra, och ni är mer än gärna välkomna in på råttor.ifokus med all er kunskap, kom ihåg det..

Silvestris
2012-04-22, 20:02
#27

#26

Fast du påstod att taurin inte är bra för dem. Det är något helt annat än att de helt enkelt inte behöver det tillsatt i maten. Vi människor tillverkar också tillräckligt med taurin själva men det är fortfarande inte skadligt för oss att äta mat rik på taurin. På råttor finns som sagt studier som visar på välgörande effekter.

Annons:
Itchy
2012-05-04, 14:31
#28

jag ger mina råttor en vanlig spannmålsblandning de kan äta fritt av om dagarna, men så får de även hela råa grisknorrar,märgben,broskben,fisk & annat kött jag kan få tag på, för jag tror inte att man ska ta bort spannmålen helt från råttornas kost

You can't spell Bitchy without Itchy

[Tess86]
2012-05-04, 22:50
#29

Kanske en dum fråga ts, men vad ger du råttorna nu om du inte BARFar? Ger du dem pellets eller något annat färdigt råttfoder? För när jag hade råttor blev de naturligt BARFade, alltså att jag matade dem med lite allt möjligt så att det blev en sammansatt kost (innan jag ens hade hört om uttrycket BARF). De fick aldrig något helfoder så att säga. Fast okej, de fick ganska ofta tillagad mat (vilket i och för sig dagens vilda råttor också äter) men det kan man ju ta bort ur dieten om man vill.

Dock tror jag att råttor har mycket lättare att tillgodogöra sig tillagad mat än vad t.ex. hundar och katter ha. Råttor fungerar väl lite som vi, att en del sorts mat tar man lättare till sig om den är tillagad. Som morötter t.ex. - människor tar ju upp olika näringsämnen ur morötter om de är råa eller kokta/ångkokta (varför det då skulle vara bäst att variera).

Itchy
2012-05-04, 23:12
#30

#29 om de inte får barfså får de det jag äter om dagarna

You can't spell Bitchy without Itchy

[Tess86]
2012-05-05, 10:39
#31

#30 Det låter som en bra idé. Det var ungefär så vi gjorde med råttorna. Råttor ska ju heller inte ha bara kött och spannmål utan det är ju viktigt med grönsaker och sånt också, precis som förr oss :)

Upp till toppen
Annons: