Annons:
Etikett01-börja-barf-a
Läst 3607 ggr
Sagabull
2011-10-28, 23:05

Nybörjare inom Barf - Benfrågor

Har någon här inne råkat ut för att hunden fått invärtes skador utav splittrade ben i magen/tarmen? Eller satt i halsen av ben?
Jag är mycket intresserad utav Barf och vill gärna börja Barfa mina hundar, men just det här med benen oroar mig.
Mycket tacksam för egna erfarenheter!!!

MVH

Annons:
Heffipeffi
2011-10-29, 10:22
#1

När jag gav mina hundar råhudsben hände det ett flertal gånger att jag fick dra ur sega slemmig råhudsbitar ur halsen på dem.
Nu har jg barfat mina hundar ca 5 år. Har tre hundar och ingen har haft några problem med ben.Det man ska tänka på när man börjar barfa är att inte ge så mkt ben i början om hunden inte är van att äta ben. Då kan de få förstoppning.
Och så är det ju viktigt att benen är RÅA. Tillagning av ben förändrar stukturen så att de blir härda och vassa.

Katti
2011-10-29, 13:08
#2

Det är en vanlig oro innan man kommer igång med BARF! Första gången mina hundar fick rått kött med ben i tittade jag bort tills de hade ätit upp Oskyldig. Men de lever än och har aldrig haft problem med benen i maten!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Sagabull
2011-10-29, 14:21
#3

Tack så hemskt mycket för svar!!
Jag har en hund som är proteinkänslig och går på Hills Z/D foder, så jag kan bara introducera en proteinkälla i taget för att se om hon klarar av just det proteinet. Jag har valt kyckling och igår fick hon kycklingvingar (styckade en hel rå kyckling från willys) för första gången och hon tuggade inte jätteordentligt, men tuggade en liten stund innan hon svalde. Hon tyckte det var enormt gott och det kändes bra, men idag är jag lite nojig över kycklingbenet trots att jag läst att det inte är någon fara att ge det rått. Hon bajsade jättefint i morse.
Har läst någonstans här inne att någon varit med om att kycklingben skurit upp innuti hundens tarm och då undrar jag hur vanligt det är!! Behöver man oroa sig? Vill göra det bästa för mina hundar, men absolut inte göra så att dom behöver åka till veterinären!!!

MVH

Sagabull
2011-10-29, 14:25
#4

Heffipeffi och Katti, tack igen för era svar!
Hur lång tid tog det för er att introducera tex kycklingklubbor? Dom har ju större ben i sig än vingarna. Imorse fegade jag tyvärr ur lite och rensade bort allt kött från klubborna och kastade benen i soporna =(

MVH

Katti
2011-10-29, 14:40
#5

Fegis Flört. Om din hund var lite slarvig med tuggandet så kan kycklingklubbor faktiskt vara bättre eftersom hon då måste tugga! Kanske kan du hålla i klubban en stund om du är orolig (inte för att jag tror att det behövs!). Jag gav kycklingklubbor ungefär samtidigt som vingar tror jag.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Sagabull
2011-10-29, 14:53
#6

Katti, jag är värd att bli kallad fegis faktiskt, haha! Nästa kyckling jag köper så ska hon få klubborna också då, med ben!! Ger ni revbenen också? Dom är ju jättesmå!!

Annons:
Heffipeffi
2011-10-29, 15:00
#7

Jag har gett mina hundar hela skrov, inklusive revbenen, och det har gått bra. Nuförtiden får de mest kalkonskrov och hlsar eftersom jag har lätt att få tag på  det till rimligt pris.

Katti
2011-10-29, 16:14
#8

Ja, revbenen också, alltihop! Eller tror du vargen som fångat en fasan lämnar dem Flört? Benen är små, men de är mjuka och splittras inte så att de blir vassa (som tillagade ben kan göra). Så sväljer de dem hela är det ingen fara. Deras starka magsyra tar hand om dem!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Sagabull
2011-10-29, 16:54
#9

Vilket toppenforum där man får så snabba svar!!!
Jag har köpt på mig ett gäng med färska hela kycklingar, hur hade ni delat dem? Jag har medelstora hundar som väger mellan 25-30 kg.'
Kan man tex dela dem i fyra bitar rakt av, eller ger ni fileèr, klubbor, vingar, rygg för sig?

Ger ni helst färskt eller fryser ni in först? Vilket är att föredra? Mina fick färsk kyckling igår och i morse, den hade alltså inte varit fryst!

MVH

Heffipeffi
2011-10-29, 18:39
#10

Jag har stora hundar, så om jag köper hel kyckling så får de hela på en gång. Möjligen att jag snor filëerna till mig självSkäms

Det spelar ingen roll hur du delar.

Sagabull
2011-10-30, 13:38
#11

Nu kommer jag med ännu fler benfrågor här!!

Min ena hund (medelstor, 25 kg) tuggar bara några sekunder ( ca 5-6 sekunder) när hon får en kycklingvinge, sen sväljer hon den. Det står överallt att hundarna måste tugga noga, hur noga är det? Hur länge? Tuggar min hund för dåligt?
Kycklingklubban tuggade hon lite längre på, men tyckte också den försvann ner väldigt fort. När anser man att hunden tuggar dåligt och behöver jag vara orolig för att hon tuggar för dåligt?

Heffipeffi
2011-10-30, 14:32
#12

Eftersom kycklingvingarna är så små, tycker hon kanske att det är onödigt att tugga. Hundarnas tänder är ju inte gjorda för att mala sönder maten som vi gör, utan för att slite sönder bytet. Ge henne kycklingklubor i stället vetja, eller ett helt skrov.

Sagabull
2011-10-30, 15:26
#13

Behöver jag vara orolig för benen i hennes mage nu eftersom hon inte tuggat ordentligt? Hon är en väldigt glupskt hund så det är svårt att få henne att äta något långsamt. Med skrov, menar du precis hela kycklingen då? Tusen tack för svar!

Annons:
Heffipeffi
2011-10-30, 15:37
#14

Har benen väl kommit ner i magen är det ingen fara. Magsyrn tar hand om dem. Med skrov menar jag det som finns kvar efter man skurit bort det vi människor äter. Har för mig att de skrov man köper hos Jipotimas är det som blir kvar efter man tagit klubborna, vingarna och fileerna.

Sagabull
2011-10-30, 15:59
#15

Så problemet när dom inte tuggar ordentligt är alltså att dom kan sätta i halsen? Inte att benen blir för stora för dom att smälta i magen? Alt. kan skära sönder i magen/tarmen?
Jag är själv vegeterian så jag äter ju själv inget av köttet, så här får dom såfall alltihop!!!

pius314
2011-10-31, 06:44
#16

Halloj, jag var också rätt nojjig över att min glupska hund skulle svälja benen otuggade i början!

Nu styckar jag en kyckling i typ 4 delar, ena vingen/benet får han ihop i ett mål och halva skrovet (med filé och hela midevitten) i ett. Så en större kyckling räcker till fyra mål. (Han äter normalt 500g/mål så när det är hel kyckling får man fylla upp lite om den är liten.)

Jag håller klubban så han får tag och kan knäcka de lite grövre benen innan han glufsar i sig. Det har gått jättebra hittills. Ibland kan det vara någon liten sleminbakad bajs, men inga andra problem.

Lycka till!

  • Tillräckligt bra är perfekt! -
Upp till toppen
Annons: