Annons:
Etikett07-allmänt-om-barf
Läst 2116 ggr
SirfalasEmy
2009-09-22, 01:17

(H) Börja BARFA min Jack Russell?

Hej! Är ny här.

Hoppas få svar på lite frågor jag har om BARF.

Min lille kille på snart sex år och sex kilo är allergiker (loppsaliv, husdammkvalster och förrådskvalster). Först för ett tag sedan började jag förstå lite mer om hundars behov när det gäller kosten. (har tidigare köpt "torrfoder-grejen") Skäms Men men, dags gräva ner ångesten över tiden det tog att fatta och istället blicka framåt för att lära sig mer.

Jag är övertygad om att BARF skulle vara det bästa för honom. Fast jag är lite rädd, ska jag villigt erkänna.

Tidigare fick han torrfoder, men det åkte i soporna. Nu äter han Priimas färskfrusna mat. Lite bättre än torrfodret i alla fall och han äter med god aptit. Pga hans allergiproblem (som inte blev bättre av vaccin) måste en förändring ske.

Lite frågor:

Jag är livrädd för rå kyckling. Är nojjig bara vi själva ska tillaga kyckling och är extremt noga med alla redskap osv. Bara tanken på att min hund kommer äta sina kycklingskrov på golvet gör mig otroligt galen av nojja (och tanken på att få en "puss" av min älskling…) Verkar ju som om hundarna klarar av det, men hur är det med oss människor? Vi har en dotter på sex år, bor i ett litet radhus med liten trädgård (där han kan äta när det är väder för det). Är bara så rädd för bakterierna i det råa köttet, speciellt kycklingen.

Hur löser ni det rent praktiskt med själva utfodringen? (var, hur osv.)

Hur vet man hur mycket mat hunden ska ha? Har läst om hur fördelningen ska vara, men hur mycket?

Mycket att tänka på. Vill göra allt för min lille kille, men det ska vara genomtänkt och säkert. Inte mycket biter på hans besvär på huden på magen och benen. Å andra sidan har vi inte provar BARF - än. Hoppas att han kan bli bättre.

Annons:
MaalinF
2009-09-22, 10:44
#1

Vad kul att du vill prova på barf!

Har tyvärr inga direkta svar eftersom jag är mer kunnig på kattsidan men förhoppningsvis så kanske någon svarar dig. Håller tummarna för dig!


 

 

sarae
2009-09-22, 11:31
#2

jag är inte ett dugg nojig när det kommer till rått kött, kyckling eller annat. varför vet jag inte egentligen, men det känns som att sannolikheten att bli smittad av tex salmonella via djurens kost är rätt så liten om man tänker sig för vid hantering.

Jag har descinfektionsmedel (yt desc.) från apoteket i en sprayflaska i köket, som jag städar av ytorna med efter att ha fixat maten åt djuren. Sedan har jag en pumpflaska med handdesc. vid diskhon, som jag tar efter att ha tvättat händerna. Maten serveras på golvet till dem som är inne, och jag städar i stort sett varje dag (illrar har en tendens att stöka ner ;)) Till dem som är ute, får de köttet serverat i en "köttlåda", som är lätt att torka ur regelbundet. Man kan även skaffa en särskild frys för djurmaten, en egen skärbräda och sax/sekatös/kniv är att rekommendera, samt skålar som bara används för djuret. Ibland använder jag engångshandskar när jag styckar upp stora mängder kött.

Bara man tänker på hygienen, och på att inte kanske stoppa fingrarna i munnen efter man petat på kött. :)

HannaM
2009-09-22, 15:49
#3

Var hysterisk angående kyckling innan illrarna började äta, diskade skärbrädor och knivar två gånger efter att jag skurit kyckling. Nu har jag insett att  det inte är någon fara så länge man håller rent efter sig. Kör på samma som sarae, ytdesinfektion och alkogel till händerna.

Använder också en egen diskborste till djurens grejer så jag slipper röra runt med salmonellaborsten i min egen disk=P

Bogart
2009-09-22, 20:57
#4

Priima innehåller väl kyckling? Enligt den inte så tydliga infon på hemsidan gör det det, så du ger nog redan din hund rå kyckling…

Med vänlig hälsning

Kajsa, sajtvärd på BARF i Fokus.

SirfalasEmy
2009-09-22, 22:51
#5

Tack alla för era svar! Blev så glad över dem alla.

Vi har en tid nu gett honom råa ben att gnaga på och han ääälskar det. Brukar ligga ute på gräsmattan och gnana, helt i sin egen värld. Idag provade jag att ge honom råa kycklingvingar. Jag tog mod till mig…men han ville absolut inte ha. Han provslickade ett par ggr, men nä. Kanske behöver vänja sig bara? Köttben däremot, "kastar" han sig över.

Om han inte vänjer sig, när man Barfar som enda utfodring, måste de ha kyckling? Får han någon brist annars? Man kanske kan blanda i det i något och låta honom gnaga på de andra köttsorterna?

#4 Jo, det är nog sant. Bara det att då går det direkt från "korven" till matskålen där det äts upp direkt. Då känns det lite bättre. Skrattande

I övrigt håller jag på att samla info via nätet nu. Funderar på vilka redskap vi måste köpa hem. Läste ngnstans om att mala benen i början. Hur gör ni det? Ibland när han får råa ben kan han vara lite lös i magen. Trodde att det bara handlade om förändringen, men inser nu att det nog handlar om benen.

Man har mycket att lära. Mycket man önskar att man fattade/läste/kom på när man skaffade hund. Men som jag sa innan, bättre sent än aldrig. Vi är fjärde hemmet (och sista -om ingen blir allergisk eller så) och jag vill verkligen ge honom det bästa, vilket jag ville tidigare också, men jag var kanske inte klar över vad det var egentligen.

Ang. desinfektionsmedel. Vill få tag på det, men det verkar svårt i dessa tider? Tungan ute Alltid slut…

Åter igen - tack för era svar. Skönt att ha någonstans att fråga när man läst massor och ändå har frågor.

HannaM
2009-09-23, 00:40
Annons:
SirfalasEmy
2009-09-23, 10:45
#7

#6 Aha, tack. Får kolla upp det. Maken arbetar på ett ställe där de säljer sånt, men det är slut och i stort sett tingat när/om det kommer in nytt.

Sugiyama
2009-09-28, 13:45
#8

Jag har BARFat i 6 år och ingen har blivit sjuk här hemma. Vi äter mycket kyckling själva och jag har en kycklingskärbräda men knivarna diskar jag bara som vanligt. När jag hade en hund så bar hon iväg maten till sin bädd så då hade jag badlakan där som jag tvättade i maskin. Numera äter hundarna vid sina skålar och jag får erkänna att jag nöjer mig med den städningen dom själva utför.

Jag har inga specalverktyg och maler aldrig ben till hundarna. Ger man grönsaksmix kan man behöva en matberedare eller mixer.

Man ska ge mellan 2 och 4 % av hundens vikt. Prova dig fram hur mycket din hund behöver. Min ena äter 2 % och min andra 4-5%. Allt beror på hur mycket dom rör sig och omsätter.

Många hundar blir lösa eller hårda i magen i början innan dom vant sig. Håll inte på att variera utan introducera ett djurslag i taget. Ben gör hundarna hårda och kött lösa i magen. Det gäller att hitta balansen för sin egen hund. Kycklingvingar kan vara bra att ge i början då dom är lättsmälta, dessutom är det bara att hälla upp dom i skålen så slipper man kladda. Så gör jag med kycklingklubborna också, lägger upp dom frysta i skålarna direkt så får dom tina på bänken.

SirfalasEmy
2009-09-28, 17:18
#9

#8 Tack även för ditt svar! Glad

Jag börjar inse att jag nog vågar. Maken fick tag på desinfektionsmedel också, så det känns tryggt.

Just nu håller vi på att kolla upp var man kan köpa bra kött osv (Lundaområdet). Igår körde jag morötter i matberedaren och frös in i istärningskuber. Likaså kycklinghjärta. (hehe, kommer nog ta ett tag att vänja sig) Odlar just nu morotsblast på en tallrik med vatten och hoppas att det ska ta sig.

Har insett att detta får bli en gradvis övergång då vi känner att vi behöver tid på oss att "fylla" frys osv. (som vi ska köpa en extra f.ö.)

Upp till toppen
Annons: