Annons:
Etikett01-börja-barf-a
Läst 879 ggr
Maimes
2014-07-01, 13:35

Sjuk katt. Vad ska vi börja med?

Jag ska idag och handla till min mosters sjuka katt. De har tidigare trott att katten har haft cancer och behandlat henne med kortison, men nu, 9 månader senare så har du insett att det kanske handlar om något annat, möjligtvis foderallergi.

Katten är en liten och smal huskatt på 10 år. Hon är nu i dagsläget väldigt känslig i sin mage och får lätt diarré.

Hur ska vi på bästa möjliga och skonsammast sätt få över henne till barf? Byta foder abrupt eller långsamt fasa in? Finns det någonting som är mer eller mindre allergivänligt? Något speciellt organ? Någon sorts djur?

Alla tips för vad vi ska tänka på motages tacksamt!

Annons:
SuperLimm
2014-07-01, 13:46
#1

När jag började ge mina katter BARF böt jag mat rätt så tvärt för de var redan dåliga i magen av den andra maten dom åt och det blev bättre direkt när dom bara åt kött. Om katten äter kött, inälvor och ben är det ju bara att testa sig fram om ni kan byta tvärt eller inte.

Har ni någon fundering på vad katten kan vara allergisk emot?

Mvh Linn

Maimes
2014-07-01, 14:40
#2

Nej vi vet inte det än, men vi ska forska vidare i det. Vi väntar även på tid till specialister på strömsholms djursjukhus, men i och med semestertider så är det lång väntetid.

Hittills så har hon enbart ätit olika sorters blötmat och torrfoder. Hon blir bättre när hon äter specialfoder (som kostar skjortan), men långt ifrån helt bra.

SuperLimm
2014-07-01, 15:35
#3

Har ni testat att ge enbart blötmat (som inte innehåller spannmål, socker eller fisk) en tid och se om det blir någon skillnad?

Annars har jag läst att man kan ge eliminationsdiet. Att man ger enbart kött från ett sorts djur som katten aldrig ätit tidigare en tid (tror det var typ 4-8 veckor) för att sedan fasa in ett annat djurslag i taget och se vad katten reagerar på.

Mvh Linn

VildaVittra
2014-07-01, 19:03
#4

Jag skulle fasa in bendelen, men kött skulle jag mycket väl kunna tänka mig att byta tvärt till.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Silvestris
2014-07-01, 22:32
#5

Jag skulle sätta katten på en diet på lammfärs på en gång. Många små (max en matsked) måltider per dag. Om magen tolererar det kan ni smyga in benmjöl efter en vecka. Katten kan reagera på benmjöl eftersom det innehåller protein från det djur benen kommer ifrån (gris eller nöt), då kan ni ge Kalcipos (utan D-vitamin) istället. Håller magen fortfarande skulle jag börja ge Aptus multicat efter ytterligare en vecka. Många katter med känslig mage reagerar på lever så undvik lever till en början (därav tillskott av multicat). Mår katten bra av maten kan hon lätt äta den i 2 månader utan att drabbas av någon näringsbrist. Därefter kan ni prova någon annan köttsort.

Upp till toppen
Annons: