Att börja med Barf

Trikiner

2009-09-08 23:53 #0 av: MaalinF

Trikiner är en rundmask som parasiterar däggdjur och däribland även människor. När frågan om rått kött kommer upp blir vissa ibland oroliga om det finns i vårt svenska kött.

Trikiner är ca 4mm långa rundmaskar som parasiterar däggdjur, men allra vanligast är viltlevande däggdjur som till exempel vildsvin, varg, björn och råttor och smågnagare. Men det kött som det talas mest om är fläskkött.

Dock är risken för trikiner minimal. På 10 år i Sverige så har två personen råkat ut för att smittas av trikiner, och de hade fått sin smitta utomlands. Det som kan vara bra att veta med fläskkött i Sverige är att allt kött testat. Samtliga grisar som slaktas i Sverige kontrolleras avseende förekomst av trikiner. Även hästar kontrolleras numera sedan man påvisat trikiner i hästar importerade från Östeuropa till Italien och Frankrike.

Det kan däremot vara tveksamt om man köper utländskt fläsktkött. En ytterligare sort som kan vara tveksam att ge sina katter är viltkött. Det viltkött som man hittar i affären är testat och fungerar bra att ge, men man kanske skall tänka sig för innan man kanske använder kött man fått av t.ex. en lokaljägare.

Dock när det gäller vildsvinskött så går det bra att ge, om man först fryser det. Vissa trikiner dör nämligen vid frysning. Det samma gäller älgkött. Skall man frysa så är det en temperatur på -20 grader som gäller. Däremot så skall man inte tro att allt detta fungerar för alla sorters trikiner. En del kan faktiskt överleva frysningen. I nuläget är det 2 sorters trikiner som tål frysning.'

 

Lammfärs och lammkött är ett alternativ som kan ges utan att frysas.

 

Källor:
Smittskyddsinstitutet - trikonos
Wikipedia - trikiner

Anmäl
2009-09-13 07:34 #1 av: vallhund

Nej, vildsvinskött skall testas först, på samma sätt som det testas innan människor äter det.

 

mvh

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.