Annons:
Etiketthund
Läst 81428 ggr
MaalinF
12/2/09, 12:11 PM

Barfa din hund!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Allt fler börjar se sig om efter andra alternativ till torrfoder och industritillverkat foder i allmänhet. Många vill gärna hitta alternativ utan tillsatser och utan kommersiell bakgrund. Barf kan vara lösningen. Barf för hundar är inte alls på något sätt nytt. Den australiensiske veterinären Ian Billinghurst myntade uttrycket Barf och fick i samband med det stor publicitet.

Mycket av Dr Billinghursts tankar grundar sig i att hundar borde äta det som evolutionen anpassat dem för, inte industritillverkad, processad mat. Det låter naturligtvis väldigt bra, men ibland så framställs också detta som en stor svårighet men i själva verket är det inte så krångligt som det kan tyckas. Här skall jag gå igenom några grundläggande principer för barf av hund.

IMG_0920.jpg

**Varför barfa?95 003.jpg95 003.jpg
**

Mycket av det fodret som finns på marknaden idag är väldigt långt ifrån vad som anses vara det naturliga för hundar. Jämför en torrfoderkula med köttigt ben. Inga som helst likheter. En del hundar fungerar inte tillfredställande på de foder de äter idag och det finns också många problem som har att göra med kosten. Övervikt är vanligt, men också dåliga tänder, allergier, fyllda analkörtlar, sämre immunförsvar och att inte kunna bli mätt.

En annan orsak till att barfa är kontroll. Att man vill ha full kontroll på vad hunden får i sig. Du väljer själv produkterna och kan till och med göra det ekologiskt. Istället för att läsa "kött och köttbiprodukter" på baksidan av en förpackning vet du själv vart ifrån du köper ditt kött och vilken bakgrund det har.

Barf skall vara rått

Det förekommer fall där djurägare kokar maten till sina djur. Ett sådant fall kan vara vid diarré eller magproblem, då man kan t.ex. koka vit fisk och ris, men i barf-sammanhang är det meningen att det skall vara rått. Att koka maten dödar visserligen både parasiter och bakterier, samt gör maten mer hållbar men det finns nackdelar. Att koka köttet förstör viktigt innehåll av antioxidanter, vitaminer och enzymer. Kokar man längre så kan värdet av proteinerna reduceras. När man värmer eller kokar ben så blir dessa ofta hårda och utgör en risk. De kan lättare splittras i vassa bitar som kan bli farliga. Råa ben däremot är mjukare och utgör därför ingen risk. Så länge det är rått, går alla typer av ben bra.

Viktigt att komma ihåg är att hunden är ett allätande rovdjur. Matsmältningen är anpassad för att hantera rå mat men också jord, avföring från andra djur och vominnehåll. Tänderna är anpassade för att riva i kött och krossa ben.
En del av hundars barf är grönsaker men man kan dock inte ge dem som de är utan de måste behandlas för att hunden skall kunna ta åt sig näringsämnena. Man kan koka dem men om man finhackar eller använder en köksmaskin så får man med alla fördelarna med att det är just rått. Man förlorar inga viktiga ämnen. Grönsaksmixen skall enbart användas när den är färsk, då den annars lätt förlorar näringsvärdet.

Innehåll

Det finns vissa grundstenar som behövs i barfen.

Köttiga ben
Råa ben innehåller 8 av hundens 9 essentiella aminosyror, den sista finns det massor av i kött. Om du utfodrar hunden med råa köttben kan du vara säker på att den får täckt sitt proteinbehov. Köttben bör först och främst vara mjuka, ätbara ben som består av ungefär hälften kött och hälften ben. Så länge benen är råa kan hunden äta alla sorter. Kyckling och kanin har fina, mjuka ben.

Då och då kan hunden också få stora, hårda ben som den får arbeta längre med. Ben från gamla djur är hårdare och mindre näringsrika än ben från unga djur. Stora mängder hårda ben sliter på tänderna och kan leda till tandskador hos hundar med dåliga tänder. En del hundar kräks upp vissa typer av ben. Det är helt naturligt för hundar att sluka maten en gång, för att därefter kräkas upp den och äta den igen då och då. Ta inte bort uppkastet direkt, låt hunden få tid att bli färdig med sin måltid. (Upprepade kräkningar under längre tid är självklart något helt annat. I så fall ringer du veterinären.)

Kött
Kött innehåller till skillnad från ben, alla de essentiella aminosyrorna. Att bara enbart ge kött till sin hund är dock inget som rekommenderas. Det saknar viktiga ämnen som kalcium, C-vitamin och jod bland annat. En diet på bara kött kommer att ge överskott av protein och fosfor. Vuxna hundar kan få njurproblem och bristsjukdomar, medan valpar inom några få veckor kommer att få växtstörningar och skador på skelettet. Ljust kött från kyckling och gris innehåller rent generellt något mindre protein men mer goda fettsyror än får och nöttkött. Kött skall användas som en mindre del i en föda baserat på råa köttben.

Fisk och ägg
Fisk är framför allt en fin fett och proteinkälla. Dock bör man inte ge för mycket, då både inälvor och köttet innehåller tiaminas som bryter ner vitamin B12 (tiamin). Ägg däremot är den perfekta proteinkällan. Dock innehåller äggvitan något som hindrar spaltningen av protein och och hämmar upptaget av biotin. Detta är dock inget direkt problem eller något som är farligt.

92 012.jpg

Inälvsmat
Inälvsmat är oftast mycket näringsrika och ute i det vilda, är det de första vilda hunddjur äter när de har dödat ett större byte. Lever är det som är mest vanligt till hund. Det innehåller en hel del viktiga vitaminer (A och B) och även zink, magnesium, järn och selen. Det är också en bra proteinkälla och har ett innehåll av fettsyrorna omega 3 och 6. Men man kan så klart också använda vom, njurar, hjärna, lunga och hjärta. Inälvsmat skall alltid införskaffas från leverantörer med kontroller, med tanke på parasiter.

Grönsaker och frukt
Grönsaker förser hunden med fibrer och det är viktigt för en god tarmhälsa, och just grönsaker är en unik fiberkälla. Man får också omega 3 fettsyror, antioxidanter, enzymer och vitaminer genom grönsakerna. Gröna bladrika grönsaker som spenat, kål, broccoli, brännässlor och sallader är det bästa. Men morot, rödbetor och andra rotfruket är ett bra komplement emellanåt.
Frukt innehåller egentligen mest vatten men också A och C vitaminer. Hunden kan äta alla typer av frukt och som med grönsakerna måste den finhackas för att hunden skall kunna tillgodogöra sig sig den. Övermogen frukt passar bäst, men rutten frukt skall så klart undvikas. Frukt är bra för att reglera avföringen. Om hunden är trög i magen kan man t.ex. ge frukt.

Mjölkprodukter
Mjölkprodukter är bra proteinkällor och en hel del av dem innehåller dessutom goda bakterier för mag- och tarmsystemet. Använd mjölkprodukter som är fettsnåla och naturella.

Tillskott och middagsrester
Tillskott som är bra att använda är vitaminer, öljäst, yoghurt, alger, vitlök och fiskolja.
När det gäller middagsrester så är det okey att ge i mindre mängd. Mycket kolhydrater kan göra hunden överviktig snabbt.

Grundprinciper och balans
Balansen kommer över en period av 1-3 veckor. Variation är viktigt. Hunden behöver inte äta alla de nämnda fodermedlen eller tillskotten varje dag, utan snarare ett varierat urval under en period på några veckor. Om du håller dig innenför grundprinciperna nedan, så finns det stort utrymme för variationer när det gäller daglig sammansättning.

60-70% köttiga ben - Det skall vara mjuka och ätliga ben, hälften ben och hälften kött. Kycklingvingar är ypperligt för detta.

15-40% mixade grönsaker med tillsatser - Detta justeras efter hundens ålder, hull och aktivitetsnivå. Man använder sig av finhackade frukt/grönsaker och det mesta bör komma från gröna bladrika grönsaker (spenat, brännässlor, olika sallader) och eventuellt övermogen frukt. Kött i detta kan varieras från ingenting upp till hälften. Man kan också använda lite tillskott som lever, ägg, yoghurt, öljäst, vitaminet, fiskolja, alger och örter. Kött i detta kan vara allt i från inget upp till hälften.

Variation
Något som är viktigt med Barfen är variation. Man kan variera allt från grönsaker, till inälvsmat och köttsorter.

Övergången till rå mat

I princip finns det två sätt att gå över till rå mat. Antingen genom en gradvis övergång, eller genom att byta tvärt. För hundar som är speciellt känsliga i magen kan det vara bra att gradvis blanda in större och större mängder av det nya fodret. Men det visar sig emellertid att en del hundar inte tål kombinationen av torrfoder och råa kycklingvingar, och får diarré. Då är det bara att ta bort torrfodret tvärt.

Vissa hundar är kinkiga och inte vana vid rå mat. I de flesta tillfällen är det enklast att ta bort maten efter 5 minuter och vänta ett halvt eller helt dygn innan du erbjuder den samma typ av mat igen. Låt inte hunden träna dig till att ständigt erbjuda mer och mer välsmakande mat.

Vad ska hunden inte äta?

Kokta eller värmebehandlade ben.
Ensidig kost som enbart kött eller vom, eller stora mängder fisk.
Paprika, lök, kål, vindruvor och russin (gäller i större mängder!).
Stora mängder hårda ben till gamla hundar med dåliga tänder.
Möglig, rutten eller härsken mat.

95 003.jpg

NOTERING: Denna artikel är inte färdig utan är ett axplock vad jag har hittat på olika sidor. Jag har haft svårighet att hitta någon som kunnat skriva en artikel om detta, så jag gjorde det själv. Men, jag är ingen expert på  hundar. Jag vill gärna ha kommentarer, rättelser och gärna mer fakta så vi kan fylla ut artikeln och göra den korrekt. Därmed så vill jag också inte säga att detta är någon absolut sanning som jag har skrivit.

http://www.klickerklok.se/pavlov/barfsv.htm

http://www.pinscher.nu/mat/mat1.htm

http://www.willas.net/barf/billinghurst.htm

95 003.jpg95 003.jpghttp://www.willas.net/barf/


 

 

Annons:
AnneN
12/2/09, 7:48 PM
#1

Tack MaalinF för en mycket intressant och informativ artikel Glad

En sak man kan tänka på då det gäller mjölkprodukter är att många vuxna hundar kan vala laktosintolleranta då de vuxna ofta saknar ett enzym i tarmarna som bryter ner laktosen.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

MaalinF
12/2/09, 8:10 PM
#2

Gärna laktosfritt då kanske?


 

 

AnneN
12/3/09, 12:38 AM
#3

#2 Ja om man inte vet med sig att hunden är van vid laktos och tål det.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

SaraC
12/3/09, 1:10 PM
#4

Åh, vad kul att det blev lite hund! Ska läsa igenom vid ett bättre tillfälle.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

NaimaG
1/16/10, 4:19 PM
#5

Välldigt intressant artikel som jag tycker också fungerar som en minneslista av vad maten skall innehålla, bra att ha för min del i alla fall Flört

Taxelina
1/16/10, 7:57 PM
#6

Mycket bra och fint arbete med artikeln.

Annons:
vallhund
1/17/10, 6:17 AM
#7

Vill påpeka att druvor o russin inte skall ges öht till hundar, inte heller någon form av lök, vare sig vitlök eller blomsterlökar. Lök innehåller Thiosulfat som hunden inte kan bryta ner, det lagras därför i kroppen.

http://www.dogsite.se/hundlivartiklar/Livsfarligakottbullar.pdf

Vit o rödkål är bra näringskällor för hunden, bl a är de C-vitamin rika. Vad man däremot bör undvika är spenat som inte är förvälld o rabarber skall inte ges öht, de innehåller Oxalsyra som hindrar bildandet av röda blodkroppar. Avocado ges sparsamt o inte för ofta.

http://www.aspca.org/pet-care/poison-control/people-foods.html http://www.aspca.org/pet-care/poison-control/plants/?plant_toxicity=toxic-to-dogs http://www.lacetoleather.com/fataltodogs.html http://webspace.webring.com/people/tb/black_dog_farm/righthealth.html#poisons

mvh

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

NaimaG
1/17/10, 12:39 PM
#8

#7 Tilläggas ska också att en hund kan få hjärtattak och dö ifall den äter för stor mägnd lök.

AnneN
1/17/10, 1:40 PM
#9

#7 Tack, jätte bra att du säger det för det är inte alla som vet vad som är farligt att ge.

Visst är det så att det där ämnet i löken är blodförtunnande? Eller blandar jag ihop det med något annat?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

vallhund
1/18/10, 6:52 AM
#10

"Onion
 

Scientific Name: Allium cepa

Family: Liliaceae

Toxicity: Toxic to Cats, Toxic to Dogs, Toxic to Horses

Toxic Principles: N-propyl disulfide

Clinical Signs: Cats are more sensitive. Can see gastrointestinal upset, hemolytic anemia, heinz Vomiting, breakdown of red blood cells (hemolytic anemia, Heinz body anemia), blood in urine, weakness, high heart rate, panting."

http://www.aspca.org/pet-care/poison-control/plants/onion.html

Ämnet bryter ner de röda blodkropparna så att blodbrist uppstår. Som det står i artikeln om köttbullar så kan man se detta på tandköttet redan vid små doser.

http://www.gardenguides.com/75600-vegetable-plants-poisonous-dogs.html

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

AnneN
1/18/10, 9:03 PM
#11

#10 Okej tack Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

MaalinF
1/18/10, 10:26 PM
#12

Vilken bra fakta! Det skall jag revidera och lägga in någon dag!


 

 

Maja2
8/13/10, 9:10 PM
#13

Vad jag har förstått så kan hunden inte bryta ner fruktos, därför ska man inte ge hunden frukt

Annons:
BARFmycat
8/14/10, 12:42 AM
#14

#13

Hm, katter kan tillgodogöra sig fruktos oligosackarid har jag för mig, tycker hundar borde kunna göra det också eftersom de klarar bättre av att ta hand om vegetabilier än katter, men jag inte säkert.
Var bara en tanke…

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Sugiyama
8/16/10, 2:52 PM
#15

Om människor äter för mycket fruktos kan dom få skrumpllever eftersom fruktos inte kan brytas ner på andra ställen än i levern, precis som alkohol. Vet inte hur det fungerar med katter och hundar men inget jag ger dom i alla fall. Däremot så förser dom sig själva med fallfrukt den här tiden på året.

Katti
10/8/10, 8:55 PM
#16

Jättebra artikel för mig som vill, men inte riktigt är klar att ta steget fullt ut till BARF (bl a p g a avsaknad av stor frys). Men jag undrar varför mjölkprodukter ska vara fettsnåla?

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

BARFmycat
10/10/10, 9:16 PM
#17

#16

Jag tror att det bara är en applicering av vad som är bra för människor till hunden. De tål ju mycket mer fett och framför allt mer mättat fett än vad vi tål. Jag tycker inte att mab ska snåla på fettet när man ger foder, blir hunden fet, ge hellre mindre mat.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Katti
10/10/10, 9:39 PM
#18

Fast det där är bara en myt när det gäller människor också Glad. Vi ska, liksom hundarna, ha ordentligt med fett och betydligt mindre kolhydrater än vad de flesta får i sig idag. Och fettet ska vara mättat, det är det naturliga även för oss!!!

http://www.livsportalen.se/diet/mattat-fett-ar-inte-farligt-nu-ar-det-bevisat/

http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/naturligt_m%C3%A4ttat_fett_%C3%A4r_inte

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

BARFmycat
10/10/10, 10:10 PM
#19

#18

Det tänker jag inte uttala mig om då jag anser att vi inte har samma fettbehov eftersom vi inte tillhör samma födoämnesgrupp. Så ordet ska skulle jag använda lite mer försiktigt..

Men fetthysterin kring maten till våra husdjur stödjer jag inte alls, då är det som sagt kolhydraterna jag tror man ska vara försiktig med..

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Katti
10/10/10, 10:44 PM
#20

# 19, det har du ju just uttalat dig om Flört.

Med tanke på att det är stor del mättat fett i modersmjölk och att vi under endast några sekunder av det dygn man brukar använda för att illustrera den mänskliga historien har pressat växter för att utvinna olja så anser jag mig utan tvivel kunna använda ordet ska! Men det är en diskussion som kan föras vidare på exempelvis http://kolhydrater.ifokus.se då det här är alldeles OT!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Annons:
BARFmycat
10/10/10, 11:40 PM
#21

#20

Jag har inte sagt att något är så, jag har bara sagt vad jag anser. Du sa att det är så det är, och det är ingenting jag tänker varken bekräfta eller styrka.Flört

Näringsbehov kan ändras beroende på vilket livsstadie man befinner sig i, kattungar har tex ett högre behov av A och D vitamin än vuxna katter, samma gäller protein och fett. Bara för att modersmjölk är riktigt under uppväxten betyder inte det att modersmjölk är näringsriktigt under resterande delen av livet.

Jag tycker bara att man ska vara försiktig med att säga vad som är rätt och fel då det finns många olika läror om saken, det gäller både människor och djur.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Elcyion
10/13/10, 1:26 AM
#22

Sen undrar jag varför artikelförfattaren har "rekommenderat" tillskott. Tillskott är överflödiga om djuret är friskt och får en rätt sammansatt kost. Tänker då mycket på algerna.

Medarbetare på jack russel terrier

BARFmycat
10/13/10, 12:46 PM
#23

#22

Värt att tänka på är ju att Malin som skrev den här artikeln inte är kunnig inom hundBARF, utan att hon bara samlade information från de länkar som hon listat och sammanställde den i den här artikeln eftersom det inte fanns någon artikel om BARF för hund.

Tyvärr så har vi inte lyckats få tag på så många andra artiklar om BARF för hund så det är den här som finns..

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

MaalinF
11/6/10, 3:21 PM
#24

Tänkte du på alger och ägg och de tillskotten som står med där? Som #22 säger så har jag varken hund eller är speciellt kunning när det gäller hundbarf. Jag har samlat ihop från olika källor.

När det gäller tillskott så behöver inte det indikera att något är fel, utan edt är precis som att vi som människor äter vitamin tabletter ibland. Inget behöver vara fel, men det gör ingen skada att inta ämnen från olika typer av produkter.


 

 

[Stefan91]
4/9/11, 8:55 AM
#25

Varför fettsnåla mejeriprodukter? Ofta så innehåller de mer laktos vilket jag inte kan se som fördelakigt för hunden.

Sen undrar jag över referenserna, du har inte läst Lonsdales eller Billinghurst böcker och kan referera till dem??

//Stefan

Rose1
4/9/11, 11:03 AM
#26

Instämmer med att ev mejeriprodukter inte ska vara av lätt-variant.
OM man vill ge fil eller annat, så välj den feta.

Bra att påminnelsen om vitlök kom upp.
Har förstått att vissa fortfarande ger vitlök, trots att det sedan måmga år varit känt att den är lika skadlig som vanlig lök.
Kanske p g a några gamla oreviderade böcker som finns kvar på marknaden?

Frukt tillför inte direkt någon näring som inte finns i animalier.
Många hundar blir tjocka av frukt, samt får påverkan på blodsockret.

Jag vet också hundägare som gett ett helt ägg (inkl vita och skal) flera ggr/vecka.
Det har bevisligen inte hjälpt att ge skalet och hoppas att det ska neutralisera avidinet. Fler av dessa hundar har fått ful päls och eksem.
Ge därför bara äggulan och skalet. Tillaga ev vitan och ge.

Alger kan ge påverkan av sköldkörteln p g a det höga innehållet av jod.
Man kan ge ett naturligt vitamin- och mineraltillskott i perioder då immunförsvaret kan gå ner. Ex vid löp/skendräktighet. Eller till hundar som vistas på mycket tävlingar med många andra främmande hundar.
Halv dos brukar räcka om kosten är varierad och komplett. Jag föredrar Standardt Immun, då det till störst del är baserat på animaliska råvaror (därför lite odrygt), men man kan antagligen ge syntetiska tillskott också.

BARFmycat
4/9/11, 2:29 PM
#27

Den här artikeln skrevs när det var extrem brist på BARF-material för hundar. Artikelförfattaren skrev den riktad mot totala nybörjare som bara vill ha något att gå efter. Det finns många "fel" i den som många BARF:are inte tillämpar på sina djur.

Är man mer erfaren och läser den här artikeln hittar man en del fel, men som nybörjare är den bra för den ger något att gå på som man kommer igång, så man så småningom kan bli en erfaren BARF:are!Glad

Jag håller med om att man inte ska ge fettsnåla produkter, och inte mjölkprodukter över huvudtaget för den delen.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Annons:
Rose1
4/9/11, 3:04 PM
#28

Ja, det är en bra artikel.
Och bättre blir den vid lite justreingar.
Gissar att det var tanken med inlägget. Dvs att andra skulle fylla på och kommentera ev felaktigheter.

BARFmycat
4/9/11, 3:10 PM
#29

#28

Kanske det, jag vet inte.

Om någon annan mer kunnig vill skriva en mer korrekt och utförlig artikel vore det ett välkommet artikeltillskott på sajten, då får man isåfall gärna höra av sig till mig eller någon annan av de som jobbar med den här sajten så kan man få bli artikelförfattare och publicera artiklar!Glad

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Rose1
4/9/11, 5:22 PM
#30

Gissar (är övertygad!) att det inte kommer finnas en enda "rätt" artikel i ämnet.
Mycket handlar ju om hundens/kattens individuella behov, djurägarens övertygelser, djurets livsform, arv, individuella behov mm.

Däremot kan man kanske försöka sammanställa fakta inom varje näringsämne.

BARFmycat
4/9/11, 6:30 PM
#31

#30

Nä, det finns nog inte.. Men någon lite mer aktuell kanske då?Tungan ute

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Bogart
4/11/11, 3:06 AM
#32

Om det skulle skrivas en ny artikel om barf för hund (eller flera), vad hade ni velat se? Jag tycker helt klart att det behövs en ny, men det finns så mycket åsikter och tyckande så jag vet inte vart jag ska börja!

Med vänlig hälsning

Kajsa, sajtvärd på BARF i Fokus.

Rose1
4/11/11, 8:50 AM
#33

Jag tror faktiskt det är lika omöjligt som att sammanställa vad ett torrfoder ska innehålla för att vara lämpligt för en hund eller en katt.
(Ja, det FINNS även ett par bra torrfoder.. Men de är väldigt få. Flört)

Det kommer alltid finns så många olika starka argument och övertygelser för och emot vissa ingredienser, hur ofta man utfodrar/dag, fastedagar, grönsaker eller ej, kolhydrater eller ej, mejeriprodukter eller ej osv.

Om du vill skriva en ny, så utgå helt ifrån dina egna erfarenheter och teorier.
Sedan kan kanske andra får komma med kommentarer och frågor om din text?

Katti
4/11/11, 9:12 AM
#34

Jag tycker att det är viktigt med grundtanken att vi ger vad som är naturlig mat för hundar (vargar). Där skriver man om kött, ben och alla olika delar från tänkbara bytesdjur. Sedan kan man ju nämna att vissa även ger ditten och datten, olika tillägg och fodertillskott som det är möjligt att ge. Och att åsikterna går isär när det gäller t ex grönsaker och mjölkprodukter.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Annons:
BARFmycat
4/12/11, 8:55 PM
#35

Det folk framförallt efterfrågar är ju en "how to", som den här artikeln, för att komma igång. Egentligen så är det ju precis som Rose1 säger bara att skriva en artikel tifrån ens egna erfarenheter så det finns något nytt, frädvht och mer aktuellt att gå efter

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

MaalinF
8/31/11, 6:01 PM
#36

Det har gått ett tag sedan jag skrev denna nu, men som ovan nämnts så var tanken att den skulle fyllas på och förbättras. :)


 

 

Phandoraz
5/12/12, 6:39 PM
#37

Att hundar fàr gnaga pà ben är bàde nyttigt och roligt. Men är det fortfarande okej att köpa vissa andra saker till dem? Som t.e.x tuggsaker gjorda utav hud och sà?

Att sà mànga olika märken utav hund och kattmat är dàliga förstàr jag, men t.e.x om man vill ge hunden nàgot att göra pà en plats man inte gärna vill fà blodig. I bilen, soffan etc, kan man dà ge vissa traditionella sysselsättningar eller är de flesta produkter dàliga? :S

Det är bra att vara kritisk men sà mànga fràgor börjar dyka upp dà xD

BARFmycat
5/12/12, 6:50 PM
#38

#37

Ja om de verkligen är gjorda av hud, men jag har för mig att många hundtuggisar som heter "råhud" inte består av hud alls. Personligen tycker jag att det är okej att ge torkade djurdelar som öron, vom, strupe, tryne, knorr osv.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Phandoraz
5/12/12, 8:12 PM
#39

Alrighty! :) Super

Elcyion
5/15/12, 9:58 PM
#40

Jag säger som så att maten är det de äter mest av. Som träningsgodis har jag bl.a köpt den billigaste kattmaten från ÖoB (innehåller massor av spannmål). Men då får han kanske 3-4 nävar/vecka. I min värld är det försumbart lite. Tänker samma sak med ben och liknande.

Medarbetare på jack russel terrier

Mixie
9/23/13, 5:15 PM
#41

Tips på bra matsedel till liten hund? En på 2 kg och en på 3 kg? Tycker det känns så stort så man inte vet vart man ska börja :)

//Mickan

Annons:
CelsiusT
9/24/13, 9:25 AM
#43

#41 Tänk dig att det inte är så stort utan gör det enkelt.

90% köttiga ben (ungefär lika mycket ben som kött),
10% inälvor varav 5% lever.
Tänk dig ungefär hur ett djur ser ut (alltså hur mkt kött/ben och hur mkt inälvor).

Antingen ger du denna fördelning varje dag (enklast till en början tycker jag), eller så ger du det så det stämmer över tid (på en vecka). Och sedan tänker du dig att din hund normalt hade fällt lite olika byten, dvs ge från lite olika sorters djur så det blir variation. 

En vuxen hund ska ha ca 2-3% av sin kroppsvikt om dagen. Brukar fungera bra att börja på 2% och öka efter hand.

OCH! Läs på om vad hundar behöver. Läs och sök så mycket info som möjligt, det är nyttigt att förstå vad man gör. Men BARF är inte raketforskning ;P

Medarbetare på westernridning.ifokus

vallhund
9/24/13, 9:41 AM
#44

Glömde http://www.rathunters.dinstudio.se/empty_162.html han föder upp väldigt små hundar enligt BARF/Pray o är väldigt kunnig.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Heffipeffi
9/24/13, 1:31 PM
#45

#41 Om du väljer att ge så mkt ben som CelciusT tycker, så tänk på att inte ge så stor mängd innan hunden vant sig vid att äta ben.  Börja med lättsmälta ben, t ex kycklingvingar, och öka sakta mängden när du ser att hunden smälter benen bra. När hunden vant sig vid kycklingbenen, kan du ge honom andra ben. Som Celsius T säger är det vikigt med variation på ben och kött. Man brukar säga att man ska ge kött/ben från tre olika djurslag inom en 10-dagarsperiod. MEN i början är det viktigt att du "skyndar långsamt" och inte för in för mkt nytt på en gång. Hunden får inga bristsymptom om den inte får 100% komplett Barf en månad.

[Caroline92]
10/8/13, 8:52 PM
#46

Jag har läst att man ska ge vitlök för att avmaska, för att maskarna inte vill leva bland vitlöken, men det är alltså helt fel då?

Mixie
10/8/13, 10:04 PM
#47

Jag har börjat resan med att gå över på färskfoder, och sen har dom hittills ätit revben och kycklingvingar! Kändes lättare att mellanlanda med färskfoder först och sen smyga över smått på bara barf, men hundarna ÄLSKAR det! :)

//Mickan

vallhund
10/8/13, 10:18 PM
#48

#46 Nu vet jag inte vilket inlägg du svarade på. All lök innehåller thiosulfat, ett ämne som hundar saknar enzymer för att bryta ner. Thiosulfat lagras därför i kroppen o leder till anemi, då ämnet bryter ner röda blodkroppar o förhindrar bildandet av nya.

http://www3.shellkonto.se/lollo/hundlivartiklar/Livsfarligakottbullar.pdf

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Annons:
Sarah-S
10/9/13, 6:38 PM
#49

#47 Jag ger min lilla hund på 3 kg Mush BARF Vaisto
Sen får hon kycklingvingar, broskben, strupe mm för själva sysselsättningens skull.

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

MaalinF
6/29/14, 9:15 PM
#50

Gud detta var längesedan! Jag har hittat artikeln på flera sidor, försäljare med! Hade hoppats att det hade kommit något bättre vid det här laget eller mer utförlig och utan betäckning :P


 

 

FeliciaS
7/3/14, 10:08 PM
#51

Hur ofta bör/kan man ge ägg? Hur mycket fisk är lagom?

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Ove-D
1/19/15, 9:35 PM
#52

Enligt Expressen 2009 behövs extra essentiella aminosyror när hunden äter BARF. Hur kompletterar man BARF med detta?

vallhund
1/21/15, 7:13 AM
#53

#52 Det krävs ett visst mått av kunskap inom hundars näringsfysiologi för att kunna BARFa sin hund, vilket är en av anledningarna till att många av oss  rekommenderar färskfoder till att börja med, medans man läser på så att man vet vad man gör. Det är inte BARF att utfodra sin hund med köttfärs, kycklingvingar, rå falukorv o en o annan morot.

Utfodrar man sin hund med en varierad kost så är risken för att de lider brist på essentiella aminosyror minimal. 

Boxern i artikeln du länkat till dog inte pga BARF, den dog pga sina ägares okunskap. Hunden var förstoppad så till den grad att benen den ätit inte hunnit smälta utan låg som cement i tarmarna som var helt blockerade.

Vad gör ägarna? De ger hunden mer ben, denna gång från ett djurslag den inte ätit tidigare, dvs lamm. Tarmarna spricker, det hade de gjort oavsett vad man proppat i hunden utan att något kommit ut bakvägen.

Det tillhör god netikett att det man länkar till avhandlar det man diskuterar o inte bara omnämns i en bisats.

Artikeln du länkade till handlade om en hund som påståtts dött pga konceptet BARF, vilket den inte gjorde.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

CayKantos
10/12/15, 5:39 PM
#54

Finns det liknande inlägg men om katter? :)

Instagram
@TwoPawsAhead ◇ @M4rkPhotography

Upp till toppen
Annons: