Annons:
Etikettatt-börja-med-barf
Läst 23410 ggr
BARFmycat
5/27/10, 9:28 PM

Varför ska man tillaga grönsakerna i BARF?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns många olika åsikter om huruvida grönsaker ska ges eller ej när man BARF:ar, och det finns minst lika många åsikter om huruvida dessa grönsaker ska ges råa eller tillagade.

Eftersom det heter biologiskt anpassad föda så förstår många inte varför man ska ångkoka grönsakerna, men det ska här förklaras!

Köttätande djur är inte alls gjorda för att spjälka råa grönsaker, faktum är att de vegetabilier köttätare är gjorda för att få i sig ska komma från magen på deras bytesdjur, och det i spjälkad form.

Växtätande djur har speciella bakterier i sin tarm, encelliga djur som kallas för protozoer. Dessa djur hjälper växtätaren att "klippa sönder" växtcellerna så växtätaren kan ta upp näringen. Inget djur kan själv bryta ned vegetabilier, inte ens växtätare, de måste ha särskilda bakterier i sin tarm som hjälper dom med det!

Grönsaker

Köttätare däremot har inte de här bakterierna i sin tarm, för de ses som mat hos köttätaren (eftersom de är djur) de dödas och tas upp som näring. Därför har inte en köttätare rätt bakterier med "rätt verktyg" för att handskas med vegetabiliska källor, ungefär som om man skulle ge en yrkessnickare fel verktyg innan han ska utföra ett arbete. Det skulle kanske gå, men det skulle gå väldigt dåligt. Samma är det för köttätare.

Därför behöver vegetabilierna vara nedbrutna innan köttätaren äter dem för att kunna tas upp, annars går de igenom nästintill orörda. Köttätare ett väldigt kort tarmsystem, och det väntar inte på att vegetabilierna ska hinna spjälkas färdigt, precis som att trafiken inte bara stannar mitt på en motorväg bara för att en bil kör långsamt, den blir ju omedelbart omkörd.

Vegetabilierna som köttätaren får i sig i det vilda är således inte råa, de är spjälkade. Och det vore konstigt att ge dem något annat, eftersom de helt enkelt inte kan bryta ned dem på korrekt sätt.

Grönsaker

Så varför ångkoka?

Ångkokning är den skonsammaste tillagningsmetoden.
När jag ångkokar grönsaker till mina katter så ser jag till att de är precis lagom genomkokta, nästan råa i mitten, så att så lite näring som möjligt går till spillo. Då bryter man försiktigt ner cellväggen på grönsakerna, och genom att sen mixa grönsakerna noggrant till en slät smet så har man gjort allt man kan för att de ska kunna tas upp så enkelt och naturligt som möjligt.
När man ångkokar går heller inte näringsämnena ut i vattnet, till skillnad från vanlig kokning, utan de stannar i grönsaken.

Så argumentet "men det är ingen som ångkokar grönsakerna åt djuren i naturen!" håller faktiskt inte i det här sammanhanget.
Nej, det är det ju faktiskt ingen som gör, men bytesdjuren är så snälla att de bryter ned vegetabilierna åt köttätaren. Så därför ska man alltid ångkoka grönsakerna innan man ger dem, för att underlätta upptaget helt enkelt.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Annons:
Silvestris
5/28/10, 6:20 PM
#1

Problemet med råa grönsaker är att katten inte kan krossa cellväggarna. Allt vi behöver göra är alltså att krossa cellväggarna och det kan man göra utan att värma upp grönsakerna. Fryser man grönsakerna (som mest består av vatten) expanderar vattnet när det fryser till is och spränger cellväggarna.

Innehållet blir sedan tillgängligt för katten för katten har de enzymer som behövs för det. Vi behöver bara "öppna dörren". Flört

Man lyckas visserligen sönderdela en del cellulosa när man hettar upp maten (något som inte sker vid frysning) men allt du får då är enkla sockerarter (tex. glukos, maltos och sackaros).

BARFmycat
5/28/10, 6:32 PM
#2

#1

När jag läste foderlära fick jag lära mig att detta är det korrekta sättet att sönderdela cellulosa på. Även människor ska tillgodogöra sig ångkokta grönsaker än vanliga råa, fick jag också lära mig. Allra mest lättupptaget ska juice vara, typ morotsjuice.

Men om man ångkokar och fryser, ja då har man ju verkligen gjort allt man kan för att underlätta upptaget!Tungan ute

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Silvestris
5/28/10, 6:47 PM
#3

Bland det första vi fick lära oss på växtfysiologin var hur man spränger cellväggar.Flört Det finns många olika sätt, man väljer såklart det som passar en bäst.

BARFmycat
5/28/10, 6:49 PM
#4

#3

Att bara frysa är ju en aning enklare, det håller jag med om.Glad

Men jag tycker fortfarande att man ska mixa.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Silvestris
5/28/10, 7:45 PM
#5

#4

Jo, det brukar vara svårt att få katterna att äta hel vitkål.Flört

Heffipeffi
5/28/10, 8:16 PM
#6

#1 Jag har läst att det bästa sättet att tillreda grönsaker på, för att få så mkt vitaminer som möjligt att stanna kvar, är att mikra dem.

Vad tror du om att mikra grönsaker? Det är ju onekligen enklare att slänga in grönsaker i mikron än att ångkoka.

Annons:
BARFmycat
5/28/10, 9:01 PM
#7

#6

Det låter ju askonstigt, alla forskare verkar ju vara eniga om att mikron dödar alltObestämd

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Silvestris
5/28/10, 9:48 PM
#8

#6

En micro ger oftast en väldigt ojämn uppvärmning så jag tror inte den är optimal för ändamålet.

Heffipeffi
5/28/10, 9:55 PM
#9

#6 I mikrons barndom, fanns det bara fördelar med tillagning i mikron. Men det har väl forskats mer om det också. Har inte hängt med i den forskningen eftersom jag mest använder mikron till att tina bröd i nuförtiden.

HannaM
5/31/10, 1:44 PM
#10

Jag tycker hinten naturen har gjort när djuren inte själva kan spjälka något är ganska klar. Det är inget dom behöver.

BARFmycat
5/31/10, 7:33 PM
#11

#10

Vad menar du, att de inte behöver vegetabilier alls?

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Silvestris
5/31/10, 7:47 PM
#12

#11

I praktiken är det väldigt många katter som lever helt utan vegetabilier. Jag har haft kontakt med de som BARFat i över 30 år och aldrig gett sina katter grönsaker. Det har gått alldeles utmärkt. Mina får som sagt inte heller grönsaker (dock får de ju i sig lite när jag fuskar med MJAU).

Dock finns det flera katter som uppenbarligen mår bättre av att få någon slags vegetabilie tillsatt och då får man ju lov att gå efter det.

BARFmycat
5/31/10, 8:02 PM
#13

#12

Jag tar helt avstånd från den sortens utfodringsätt.

Jag anser att det är naivt och lite gudakomplex att bara ta bort något baserat på vad man tror och gissar, inte något man vet. Det finns ingen forskning som bevisat att de klarar sig helt utan vegetabilier, och tills motsatsen är bevisad tycker jag att det är ett vågspel att bara utesluta något som man vet att de får i sig i naturen. Vegetabilier har ingått i deras kost precis lika länge som kött, i form av maginnehållet.

Det finns ju bevisligen katter som levt på torrfoder i generationer över 30 år också, och mår "fint". Likadant kan det vara med vegetabilier, om man helt utesluter dem. Det vet vi människor faktiskt ingenting om.

Så tills motsatsen är bevisad, ger jag och rekommederar andra, till att ge vegetabilier motsvarande den mängd de skulle få i sig från maginnehållet på sina bytesdjur.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Annons:
Silvestris
5/31/10, 8:21 PM
#14

#13

Av de näringsämnen man faktiskt lyckas bevisa är essentiella för katter är det inget som är exklusivt för vegetabilier så enligt rådant vetenskap är inte vegetabilier essentiellt för katter. De kan dock ha en välgörande effekt tex. med avseende på fibrer.

Självklart är det svårt att bevisa någonting. Det går inte att bevisa att Gud inte finns, men man måste inte tro på honom för säkerhets skull.Flört

Vad vi vet kanske vegetabilier är skadligt för katten, iaf några av dem… eller ja, några vet vi faktiskt är skadliga.

Det kan vara lika safe, att utesluta vegetabilier som att inkludera dem.

Det finns för all del ingen forskning som visar att BARF hur det än sammansätts ger katten allt den behöver. Vi som BARFar gör det ändå…

BARFmycat
5/31/10, 8:38 PM
#15

#14

Min tes baserar jag på vad jag vet, inte vad jag tror mig veta. Jag vet att katter får i sig vegetabilier i det vilda, precis som jag vet att de får i sig kött. De har ätit nedbrutna vegetabilier precis lika längre som kött.

Du säger att det inte går att bevisa några essentiella näringsämnen, men det kan ju faktiskt finnas annat också än näringsämnen som kan vara viktigt förekommande i växter. Många växter brukar ju tex ha en medicinalverkan på ett eller annat sätt, mycket som vi vet och mycket som vi inte vet. Bara för att de inte finns essentiella näringsämnen så betyder ju inte det att de inte behöver vegetabilierna, utan att de inte behöver näingsämnen från vegetabilier. Det finns mycket outforskat och det finns väldigt lite forskning över lag på foder och katter.

Jo det finns det visst forskning på, Dr. Francis M Pottenger bedrev en BARF studie i drygt 10 år på ca 900 katter. Det är också den enda studien i sitt slag. Sen kan man addera alla "testpiloter" i naturen.
Vi vet ju vad djur har ätit sedan begynnelsen, och torrfoder har bara funnits i ungefär 60 år. Resten går väl att räkna ut…

Jag förstår inte hur det skulle vara säkrare att utesluta vegetabilier än att inkludera dem, förutsatt att man ger vegetabilier som katter tål, i rätt mängd.

Jag tycker bara att man bör vara försiktig med vad man bestämmer sig för att ge och inte ge, sen är det ju som alltid upp till var och en hur de vill utfodra sina djur. Nu ska ju inte mina djur ens reproducera sig då de är kastrerade allihopa, men jag känner i alla fall att jag inte besitter den vetskapen att jag vågar bestämma att de inte ska ha något som de har konsumerat naturligt i ca 10,8 miljoner år.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

BARFmycat
5/31/10, 8:50 PM
#16

I Dessa två trådar finns tidigare diskutioner om vegetabiliernas vara eller icke vara i BARF, är man intresserad av att diskutera detta skulle jag önska att vidare diskutioner tas där, så hålls den här tråden lite friare från OTGlad

Grönsaker - Behövs det? http://barf.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=2cc97cff-3253-4794-988e-2dbc47a68127

Vad riskerar mina hundar få brist på? http://barf.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=46779c8b-a23f-4660-bddc-8db253af1faf

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Silvestris
5/31/10, 9:34 PM
#17

#15

Att vegetabilierna inte är essentiella betyder per definition att katten inte behöver dem. Det utesluter dock inte att de kan ha en välgörande effekt.

Att ge katter vegetabilier med medicinsk effekt anser jag vara synnerligen olämpligt utan veterinärs inrådan. Såvida vi inte bara snackar fibrer (som iofs kan ställa till det, men oftast är harmlösa). Det är möjligt att katter i det fria har en förmåga att söka sig till växter med medicinsk verkan när det behövs, men det är ju inte vad som sker när vi människor matar dem med grönsaker. Det är lite en annan grej.

Nu har inte jag läst hela Pottenger's studie än, men de delar jag har läst kan kritiseras rätt hårt ur strikt vetenskaplig synvinkel. Ingen av hans vetenskapliga studier/artiklar som går att finna i PubMed har med katter att göra heller, tyvärr. Om hans forskning på katter var välgjord den ha publicerats i någon vetenskaplig tidsskrift.

BARFmycat
6/1/10, 12:45 AM
#18

#17

Svarar på ditt inlägg i tråden "Grönsaker - Behövs det?"

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Upp till toppen
Annons: