Annons:

Varmt välkommen till BARF iFokus!

Det här är en sajt om hundens, kattens och illerns näringslära, för dig som vill ha lite mer kött på benen om ämnet BARF, Biologiskt Anpassad Rå Föda.

Här diskuterar vi hur man utfodrar sina djur med rått foder, näringsvärden, näringsbehov, ställer frågor och ber om hjälp, stöd och rådgivning samt diskuterar precis allt som har med BARF och våra djurs utfodring att göra.

Sajten är till för både för dig som är helt nybörjare på BARF, för dig som kanske bara är nyfiken och för dig som kanske redan har en hel del kunskap och erfarenhet, alla kan vi hjälpa varandra att få större insikt om djurens naturliga utfodring!

Kort fakta om BARF:

  • BARF är en förkortning som står för Biologiskt Anpassad Rå Föda, eller på engelska Biologically Appropriate Raw/Right Food, Bones And Raw Food etc. Kärt barn har många namn!

  • BARF innebär att man endast utfodrar sina djur med liknande mat som de skulle ätit i vilt tillstånd, som rått kött, inälvor och ben. Man tillagar i regel ingenting när man utfodrar enligt BARF.

  • Att utfodra enligt BARF kallas för att "BARF:a/barfa".

  • Dr Ian Billinghurst gjorde uttrycket "BARF Diet" känt, och har även registrerat det som varumärke.

  • BARF ger bevisat* högre kullar, högre födelsevikt och jämnare viktökning hos avkomma från BARF:ade mödrar.

  • Vi som utfodrar enligt BARF går i regel ifrån den traditionella normen som innebär utfodring med fri tillgång, torr- och blötfoder och ibland även ifrågarsätter den.

  • Det finns även de som "halvBARF:ar", det innebär att man ger hälften kommersiellt foder och hälften BARF, vilket är ett ypperligt sätt att utfodra på om man är osäker på hur man ska göra, om man ska ställa om ett djur på BARF eller inte kan hel BARF:a av praktiska skäl.


*Enligt studie av Dr. Francis m Pottenger