Annons:
Etikettkatt
Läst 38736 ggr
MaalinF
2009-09-08 16:54

Grundläggande kattmatsvett - Del 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är dags för del 2 av kattmatsvettet och i den här delen så går vi djupare in i djungeln. Jag kommer ta upp lightfoder och katters tandhälsa i samband med foder. Men vi går också djupare in på blötmat och BARF.

Lightfoder

Lightfoder är för mig bara ett namn på foder med sämre näringsinnehåll och mer kolhydrater och det gäller oavsett märke. Låt mig ta ett exempel för er att titta på:

Innehåll: Torkad fågel, majs, vegetabiliskt proteinisolat*, majsgluten, vegetabilisk fiber, animaliskt fett, hydrolysat animaliskt protein, sockerbetsfiber, mineral, jäst, frukto-oligosackarider, fiskolja, natriumfosfat, äggpulver, sojaolja, DL-methionin, L-lysin, taurin, L-karnitin.
Analys: Protein (%) 37, Fett (%) 12, Linolsyra (%) 2,8, Arakidonsyra (%) 0,06, Mineraler (%) 7,9, Stärkelse (%) 21,6, Råfiber (%) 6,2, Dietisk fiber (%) 14,5, Magnesium (%) 0,08

Detta är ett vanligt foder(RC Sterilised) som rekommenderas till kastrerade katter, eftersom de behöver mindre kalorier, ca 30% mindre än en okastrerad katt. Visserligen kan man kanske dra ner på fettet till kastrerade katter, men problemet med lightfoder av den här sorten är att de verkar ersätta animaliskt protein med vegetabliskt. Jag tycker det är ett minimum på att de två första ingredienserna skall vara animaliska, men just detta foder slår på stort med majs. Och andelen torkad fågel är här inte redovisad, för vad vi vet så kan 30% av proteinet i det här fodret vara vegetabiliskt.

Foder och tandhälsa

Nu när vi ändå är inne på torrfoder så finns det också några myter som jag skulle vilja slå hål på. En vanlig förevändning för torrfoder som jag ofta får höra är att torrfoder är bättre för tänderna då det skulle skapa en rivande effekt. En effekt som skulle ta bort tandsten. Men faktum är att torrfoder är alldeles för sprött för att ha någon effekt på tandsten alls. Tänk dig effekten av att äta knäckebröd, det går lätt sönder och kilar mer än gärna in sig mellan tänderna. Det finns faktiskt bara ett enda torrfoder som har bevisat effekt emot tand sten, det är Hill's T/D. Även blötmat har noll effekt till katters tandhälsa. Det uppkommer ofta hur dåliga tänderna vissa katter får av blötmat, men man måste ge kattens tänderna något att arbeta med om de äter bara blötmat, t.ex. råa kycklingvingar.
För bättre tandhälsa kan man ge katter råa kycklingvingar eller ben att gnaga på (absolut inte tillagade då dessa flisar sig och kan sticka hål på kattens tarmar och magsäck). Det finns även något som heter Bucacat på Apoteket. Det är en pasta som kan motverka tandsten och främjar en bättre munhygien.

DSCN3104.JPG

Blötmat

En av de vanligaste anledningar jag hör till att man inte köper blötmat (också kallat våtfoder) är för att de inte vill betala hem vatten. "Varför skall jag bära hem vatten för?" säger de. Andra anledningar kan vara lukten eller att katten får diarré. Jag skall bemöta detta.

Jag säger det igen; vatten, vatten, vatten. Det går aldrig nog säga hur viktigt vattnet är för katten, och än viktigare att de får i sig detta genom fodret. Att det är 80% vatten i blötmat är strålande för våra katters hälsa. Det är absolut inget slöseri med pengar eller onödigt att bära hem. Vi vet ju redan effekterna av för lite vatten (se del 1). Med blötmaten får katten i sig det vatten den behöver, det vill säga om blötmat är det enda den äter. En katt som t.ex. hälften blötmat och hälften torrfoder behöver fortfarande ha i sig det där extra vattnet, just på grund av torrfodret. För att få ytterligare ett perspektiv på varför blötmaten är så bra kan vi gå tillbaka till ursprungstanken, ett bytesdjur; 65-75% vatten, fett och protein. Det enda som saknas är benen, och de tycker jag absolut man skall ge vid sidan av, främst för tandhälsan.

När det gäller kombination diarré och blötmat beror det oftast på att katten inte är van. En katt som bara ätit torrfoder kan inte förväntas äta en hel portion blötmat och inte få problem med magen. Katter har känsliga magar i regel och behöver vänjas, något som gäller för allt nytt foder man introducerar till dem. Vid nytt torrfoder kan man räkna med 2 veckors övergång. Övergång från torrfoder till blötmat samt introduktion av blötmat kan vara svårare eftersom det är såpass stor skillnad. Börja i lite skala, t.ex. en matsked om dagen tills du ser att magen hänger med. Efter det kan man sakta ökta portionen. Det är visserligen vatten i blötmaten så det förslår, men en katt som får diarré kan lika gärna bli uttorkad. Ha tålamod! Det gäller även katter som vägrar blötmat. Där gäller dock tålamod och en extra dos envishet!

Ett misstag som många gör när de jämför foder, är att jämföra torrfoder och blötmat rakt av. Det blir inte det minsta rättvisa siffror, eftersom man jämför två olika substanser; torrt och blött. För att kunna jämföra dessa så måste man räkna om en av dem. Jag har nedan räknat om ett av Mjaus tetror, jämfört med torrfodret Eukanuba Chicken and Liver. Det är visserligen ett av de bästa torrfodren just nu, men vi skall se hur det står sig emot Mjau tetra.

Eukanuba: 35% protein, 22% fett
Mjau Kycklinghjärta: 58% protein, 25% fett

En klart bättre skillnad.

Hur räknar jag ut detta? Jag har alltså räknat om blötmat till torrsubstans. Så här räknar man ut det: Ta först 100-X (X = vatten). I detta fallet är %-halten 82, då tar du 100-82 . Då får du 18. Om du vill räkna om proteinet så tar du 10,5/18 = 0,5833. 10,5 är proteinet i %. Slutligen tar du summan * 100. 0,5833*100 = 58,33 ~ 58%. Man kan räkna ut allt i blötmaten för att jämföra med torrfodret.Uträkningen kommer från Matildas Kokbok.

Innehållet

Nu skall vi titta på innehållet i blötmaten som vi gjorde med torrfodret. Den här gången kan vi ta Mjau bitar i gelé (Nötfärs).

Innehåll: Kött och köttbiprodukter (nötkött minst 4%), mineraler, ägg och äggprodukter, grönsaker.
Analys: Protein 9% (taurin 0,07%), fett 4%, kolhydrater 1,5%, växttråd 0,5%, mineraler 2,0% (kalcium 0,3%, fosfor 0,3% och magnesium 0,02%), 83,0% vatten.

Precis som med torrfodret vill vi se vilka proteinkällorna är och samt hur mycket det är. Som vi ser så kommer proteinet från kött, ägg och äggprodukter, mycket goda animaliska proteiner. Normala och bra värden på blötmat är 9-11% protein, 4-5% fett och de är här presenterade i blötsubstans. Vad det gäller magnesiumet, så räknade jag om det till torrsubstans och då får vi ett värde på 0,11%. När vi talade om torrfoder så var 0,8% den övre gränsen, men i och med vattenmängden i blötfodret är 0,11% acceptabelt. Det som är onödigt i det här fallet är så klart grönsakerna (kolhydrater och växttråd) men om vi räknar om till torrsubstans så blir det ungefär 11%. När vi talade om torrfoder så var 10% kolhydrater acceptabelt, så med andra ord är det väl okey men samtidigt onödigt. Ett annat vanligt misstag är att tro att proteinhalten är 4% som anges efter kött och köttbiprodukter, men det indikerar endast smaken. I fallet ovanför är det alltså nötfärs.

I regel så är all blötmat bättre än torrfoder men det finns ändå bättre och sämre blötmat. Företagen fyller gärna ut sina torrfoder med spannmål och så även blötmaten. Vi vill undvika spannmål, socker, grönsaker och färgämnen (ja, vissa har i det). I vissa fall går det dock inte att undvika det, men lite socker och grönsaker är överkomligt eftersom blötmaten ändå slår torrfodret. Men ibland så går det som sagt inte att undvika blötmat utan spannmål, men den är trots det mycket bättre än torrfodren ändå.

Fördelar och nackdelar med blötmat

Som med allt så finns det också för- och nackdelar med även blötmat. Nackdelen är att det är aningens dyrare än torrfoder och kan vara tungt att bära hem. Men för mig väger fördelarna mycket tyngre. Blötmat slår alla torrfoder. Torrfoder kan aldrig komma upp i samma välbehövda vattenhalt. Men blötfoder har också högre protein och fett, och i princip inga eller väldigt lite kolhydrater. Faktum är att blötmat ligger på andra plats när det kommer till foder som är bäst och närmast anpassat för katter. På första plats kommer BARF.

BARF

BARF är en förkortning för Biologiskt Anpassad Rå Föda. Vi talar om rått kött, okokta ben, hjärta och lever. Barf kommer på första plats när det gäller kattmat då det kommer så nära katters naturliga föda som man kan komma. Barf är inget som än (peppar, peppar) går att köpa i affären, utan är något man får göra själv. Man kan ge BARF som färdiga röror eller uppdelat över en kort tid. Man hör ofta om kattägare som gärna sticker till sina pälsklingar lite rå köttfärs eller varför inte lite oxfilé eller lax. Varför vi inte skall ge rå fisk vet vi redan. När det gäller övrig mat som ges så där lite sporadiskt, t.ex. lite rått kött, så får det inte överstiga 10% av det dagliga man ger katten. Skall man ge mera rått än så, så måste det vara balanserat med rätt proportioner. I andra ordalag så är det inte så fantastiskt bra att servera nötfärs som enda föda en hel dag.

Precis som med alla nya foder måste katten vänjas och så även med BARF, kanske till och med under längre tid. Övergång till BARF är inget som görs i en handvändning. Om du vill börja barfa din/dina katt/er så kan det vara en god idé att börja vänja dem vid rått kött. Man kan bjuda på köttfärs, lever, kycklinghjärta, kycklingvingar, fläskfilé, grishjärtan, kottlett med ben… Man kan som sagt bjuda på det mesta men tänk på att inte ger mer än 10% av hela dagsransonen. Och det skall naturligtvis vara rått, det är det som är poängen med BARF. Skall man bjuda på lever så skadar det inte att vara lite återhållsam, proportionerna för lever i BARF är 5-10%. Det är inte så att man kan lägga fram 50g lever och hoppas på det bästa, 50g lever kommer antagligen ge katten diarré. 1 tsk är mer lagom.

IMG_1990.JPG

Jag nämde tidigare att BARF kan ges över tid och som röror. Eftersom jag själv ger röror kommer jag förklara dessa närmare. När servera endast röror till sina djur så måste man likt med blötmaten ge katten något för tänderna. Råa kycklingvingar har kommit upp flera gånger som förslag. Men, ibland kan det vara så att katten inte förstår vad den skall göra med en kyclingvinge eller kanske inte tycker den är så aptitretande. Ibland kan man behöva dra av skinnet och dela vingen i bitar (med sax eller så sönder den med t.ex. en hammare). I samband med BARF och liknande så kommer även frågan om rått kött och salmonella upp. Om man köper svenskt kött så är risken i princip obefintlig.

Recept

När man gör BARF är det viktigt att man följer grunden för det. Alltså, att man använder sig av rätt proportioner. Utan rätt proportioner får katten näringsbrist. Och grejen men BARF är att det är just rått, man kokar aldrig BARF.

• 60% muskelkött,

• 10% hjärta eller mer
• 10-15% ben
• 5-10% lever, närmare 5 än 10%
• 5-10% övrigt, som t.ex. äggula, yoghurt eller keso men är dock inte nödvändigt

När man gör BARF så kan det vara bra att ha en köttkvarn, men det beror också naturligtvis på hur man vill göra sin barf. En köttkvarn är bra om man t.ex. vill mala en hel kyckling. Ett av de enklaste recept man kan göra är t.ex.

600g muskelkött, 100g hjärta, 60g lever, 3,5tsk benmjöl(man räknar 1tsk per 200g kött) och eventuellt 50g äggula. Vill man ha mer är det bara att dubbla.

När jag själv gör röror så vill jag naturligtvis göra det så enkelt som möjligt för mig, men vad som är enkelt är också individuellt. Jag brukar använda mig av så kallade 'kattkorvar' som säljs genom ett företag som heter Jipotimas. De tillverkar olika sorters korvar med varierande innehåll av muskelkött, lever, hjärta och ben. Vad som går att säga om Jipotimas korvar är att ingen av dem är fullständigt färdiga som fullfoder. Vi får ordna lite själva för att få ett bra resultat. Jag använder även korv från ett annat företag som heter Klass. De gör visserligen hundmat men jag köper deras halvfoderkorvar, som är i princip bara muskelkött. Det är billigare än färs och annat. Ett av de enklaste recepten som jag gör är följande:

• 1st kattkorv á 350g (35% muskelkött, 35% ben, 30% hjärta)
• Klasskorv 700g ( 95% muskelkött, 5% lever)
• 100g hjärta
• 30-40g lever

Med detta får vi värden som ser ut så här: 68% muskelkött, 11% ben, 6% lever, 15% hjärta. Nu stämmer inte detta överens helt med vad vi tidigare lärde oss, men detta är fortfarande ett fullgott recept. Jag har helt enkelt slopat 'övrigt' i mitt recept så då gör det inget om hjärta och muskelkött stiger i %. Extra hjärta är alltid bra i ett recept, då en del taurin försvinner vid frysning.

Men som med blötmat och så med röror, så behöver man ge något vid sidan av för katternas tandhälsa.

När du skall ge din katt BARF så kan du inte slänga fram hur mycket som helst. BARF är såpass koncenterat med vad katten behöver, att den inte behöver speciellt mycket. Man brukar säga att katten skall ha 2-5% utan sin kroppsvikt. Det är kanske inte så lätt att avgöra vad som är lagom, men som exempel, mina två innekatter är inte superaktiva men gör några race om dagen och leker när de är sugna. De får 2% av sin kroppsvikt och håller vikten fint på det. Man får pröva sig fram. Hur räknar man ut hur mycket det skall ha? Säg att din katt väger 4kg, dvs 4000. Du vill pröva att ge din katt 3% av kroppsvikten. Då tar du 4000*0,03 = 120g om dagen. Svårare är det inte! Men, det är däremot viktigt att då och då väga katten så du ser att den håller vikten och att givorna är i bra storlek.

Det är lättast att frysa in barfen om en eller två portioner. Jag har t.ex. investerat i små rosa burkar från Biltema 15kr för 3st. De är verkligen perfekta för portionstorlek, åtminstone om man inte har så många katter. Och ja, du behöver frysa in din barf, den kan inte stå i kylskåpet.

Ju längre du kommer med att barfa dina katter, så kan man stegvis gå över till att göra rörorna med mer ben och mer senor så man slipper ge katterna ben vid sidan av. Det är mycket viktigt för att kattens skall fortsätta ha en bra tandhälsa.

Fördelar och nackdelar med BARF

För den okunnige och ovane så kanske BARF ter sig väldigt svårt till en början. Men, med lite räknekunskaper och en hushållsvåg kan man göra underverk. Okey, en köttkvarn kanske inte hör till vanligheterna och kanske är både dyrt och svårt att skaffa, men bortsett från det så är det inga konstigheter. En annan nackdel kan vara färskheten; man kan inte låta det stå hur länge som helst, det kan inte heller ligga i frysen hur länge som helst. En av de största fördelarna med BARF är att det är ett foder som ligger så nära kattens 'naturliga' kost. Sen är det också billigt. Katten skall ju dels inte ha så mycket men uträknat kilopriset på mitt eget recept så är det ca 30kr/kg. För en katt hemma hos mig, blir det ca 2kr om dagen.

Så fram med köttyxan och bunkra upp skåpen med blötmat nu!

Länkar för vidare läsning:
http://www.catinfo.org/
http://www.devonrex.se/kokbok/
http://naturalcat.forum24.se/naturalcat.html


 

 

Annons:
[ngupa]
2009-09-09 13:31
#1

Intressant läsning om barfen här. Tack ! Glad

Detta ska grunnas över….

korseett
2009-12-17 12:42
#2

oj vad mycket jag har lärt mig nu - tack!

willowpysen
2010-02-01 10:34
#3

Tack tack för denna kunskapen…. Barfar min hund och funderar på att försöka smyga in lite barf till katterna oxå, vem vet, en vacker dag kanske de oxå lever på naturlig barf Glad

"En stund i taget - här & nu"

MaalinF
2010-02-01 12:27
#4

Underbart att det är givande! Tveka inte att fråga om minsta lilla. :)


 

 

TheMe
2010-02-24 21:02
#5

Tack så jättemycket för en superbra artikel, även del 1!

"You can not change the world by adopting an animal,
but you can change the world for that animal"

[ngupa]
2010-02-25 08:28
#6

eftersom min kisse nu har avlivats går tanakr till att en ny katt så småningom ska införskaffas.

Hur gör man då med kattungar på 3 månader med barf? sama som vuxen fast mindre mat då givetvis?

Annons:
BARFmycat
2010-02-25 13:48
#7

#6

Ja eller mer ibland, de kan behöva mer kalorier efetrsom de är växande. Jag ar gett mina kattungar fri tillgång, elelr ja de får mat väldigt ofta och får äta så mycket de vill.
Det kan dröja innan de vill äta ben ibland, men min kisse började knapra i sig hela ben nör han var 16 veckor så det är inte alltid ett problemSkrattande

Det är viktigt att de får i sig kalcium och A-vitamin när de är växande, annars är det inget särskilt att tänka på utan ge som man ger till vuxna katter, minus svältdagarna som de inte ska börja ha förens de blir 1 år.
Men starta en egen tråd om det här vetja?

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Silvestris
2010-02-25 19:36
#8

#6

Kattungar bör få äta så mycket de vill och upp till 6 ggr/dag. Ju tidigare du börjar med hela ben så fort som möjligt, ju tidigare ju större chans att den kommer acceptera ben. Jag börjar med hela ben när mina kattungar är 6 veckor gamla.

[ngupa]
2010-02-25 21:20
#9

fast när kattungen kommer lär den vara minst 12 veckor… vet inte om jag kan få uppfödaren att hiva fram kycklingvingar till min, men fråga går ju Skrattande

BARFmycat
2010-02-26 00:38
#10

#9

Alldeles går det alldeles utmärkt att börja ge det då, det gjorde jag med min kattunge och som sagt, när han var 16 veckor åt han upp allting, rubb och stubb!Skrattande

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

[ngupa]
2010-02-26 07:54
#11

jag startar kanske en egen tråd om mina undringar… tack så länge alla Glad

Alex
2010-03-24 21:10
#12

Kanonbra artikel!

Funderar bara på vad som räknas som muskelkött, då jag inte är så insatt i detta än…? Samt "ben" om det innefattar t.ex en hel kycklingvinge (dvs med kött på) eller om procenttalet för ben menas just bara själva benet?

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

BARFmycat
2010-03-24 21:40
#13

#12

Muskelkött = allt kött som inte innehåller ben och inte är inälvor, tex kycklinglår, bröst, filé, färs osv
Inälvor = Njure, lever, mage, lunga, hjärta osv
Köttben = kycklingvingar, kycklinglår, oxsvans, karré med ben, grissvans, revbensspjäll, sk koklamm osv, allt kött med ben fäst vid muskelköttet

Ja, med procental för benet menas själva benetGlad

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Annons:
Alex
2010-03-24 21:52
#14

#13 Okej, tack så mycket. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Alex
2010-03-25 00:03
#15

En fråga till, är det varje dag de ska ha allt, jämnt uppdelat efter procenttalen, eller går det bra t.ex om de blir utan lever en dag, eller äggula en annan? Förstår ju att de inte ska ha enbart en del varje dag, men funderar mest på hur viktigt det är att de får allt precis varje dag? Och ifall det är något som är mindre viktigt än något annat, t.ex om "övrigt"-biten kanske bara behöver ges nån gång ibland eller så…?

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Silvestris
2010-03-25 00:29
#16

#15

Över tid går alldeles utmärkt. Mina katter tex. får lever 2 ggr i veckan. Perioder om 7-10 dagar är rätt lagom.

Alex
2010-03-25 11:19
#17

#16 Så om man ger lever två gånger i veckan, ska mängden motsvara 5% av det man gett utan lever under veckan då, eller 5% av maten den dagen man ger lever?

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Silvestris
2010-03-25 11:31
#18

#17

5-10% av BARFen man ger totalt under den veckan. Jag har tex. en dräktig hona nu som säkert 1 kg mat/vecka. Av det ska 50-100 g vara lever och den portioneras ut vid två tillfällen.

Alex
2010-03-25 11:33
#19

#18 Okej, tack så mycket! Då har jag blivit lite klokare i alla fall. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

BARFmycat
2010-03-25 14:51
#20

#15

jag ger mina katter olika kött varje dag, tex måndag kyckling, tisdag lever, onsdag fläskfärs, fredag njure osv. Har gjort de i två år och det fungerar utmärktSkrattande

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Annons:
Alex
2010-03-25 14:57
#21

#20 Men vad bra, då kändes det hela mycket enklare. Jag har sett framför mig att man ska stå och pilla med alla olika köttbitar varje dag. Tungan ute Men det var ju himla smidigt.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

emimollie
2010-04-10 21:47
#22

Nu har jag blivit bra mycket klokare! Mkt bra förklarat

BARFmycat
2010-04-10 23:48
#23

#21

Ja man kan ju göra det om man tycker det är roligt.. Men det går bra att göra som jag gör ocksåTungan ute

Finns just nu en tråd uppe som heter "Matscheman - Katt", där finns förslag på menyer.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Took
2010-04-13 13:54
#24

Jättespännande läsning! Jag står i begrepp att skaffa katt, en vuxen sådan från en katthjälpsorganisation. Jag har tänkt ge i första hand Mjau eller ICA blötmat, men om man vill pröva på att ge BARF, så ska väl köttben osv helst malas för att katten ska få i sig benen? Och då undrar jag ifall alla köttkvarnar på marknaden faktiskt klarar av att mala ner ben, eller om man måste ha en extra superduperbiffig köttkvarn? Misstänker att en handvevad kvarn inte duger…

BARFmycat
2010-04-13 14:03
#25

#24

Det är inte nödvändigt att mala benen, katten har egna tänder att tugga medTungan ute

Kycklingvingar eller kycklingklubbor är en jättebra benkälla. Mina brukar få fläskben och revbensspjäll också.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Silvestris
2010-04-13 14:03
#26

#24

Katter klarar alldeles utmärkt av att äta hela kycklingben, även vissa kalkonben. Fågelben överlag brukar inte vara något problem. Späda lammrevben kan också gå.

Ska man mala ben är det fortfarande fågel som gäller för de vanliga hushållskvarnarna pallar inte med andra ben än fågelben. Handvevad kvarn funkar absolut! Lite jobbigare än elkvarn dock.

Took
2010-04-13 14:11
#27

#25, 26: Aha, så de klarar alltså av att tugga i sig såpass stora och tjocka ben? Det finns ekologiska kycklingvingar och lammribs att köpa i min stora ICA ibland, det låter ju som att jag enkelt kan komplettera med sådant! Plus lite lamm- eller kycklinghjärtan. Ekomat borde ju vara det bästa även för djuren!

Katten som jag asprirerar på har tydligen haft tandproblem och har några utdragna tänder, så jag får kolla upp hurpass bra hon är på att tugga. Kanske blir det bara småben. Men att tugga ben borde ju också vara ett mycket bättre sätt att motverka tandsten och sådant än vad torrfoder är (något som ofta sägs men som jag inte riktigt vill tro på).

Annons:
BARFmycat
2010-04-13 14:52
#28

#27

Ja ekologiskt är helt klart det bästa!

För att kosten ska bli komplett måste du även ge lever, minst 5% men max 10%.

Min kattunge kunde tugga ben även när han höll på att byta tänder, beroende på hur många tänder hon har kvar så tror jag nog att det kommer gå bra, kyckling är ju ochskå som tidigare nämt väldigt lättuggat. Om hon har svårt att tugga så får du ju mala benen, eller snvända benmjöl. men malda ben är bäst.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Took
2010-04-13 15:00
#29

#28 tack för svaret! Jag tänkte nog börja med att bara komplettera burkmaten med lite "riktig" mat, och så får jag se hur det går (jag har ingen köttkvarn alls, nämligen).

BARFmycat
2010-04-13 15:17
#30

#29

Ja det är ju ett bra sätt att börja på!

Vet du hur många tänder hon har kvar och vilka tänder det är?

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Silvestris
2010-04-13 15:46
#31

#27

Eko är absolut bra, men tänk på att eko-kycklingar lever längre liv och blir större och får hårdare skelett än de konvenionella kycklingarna så det kan vara så att katterna inte klarar av de benen.

Jag har gett mina katter ben från eko-kyckling när det blivit över från vår människomat och de har problem med de benen.

Took
2010-04-13 17:05
#32

#30: Nej, det vet jag inte ännu! Jag ska dock ta reda på det när det blir helt bestämt att jag får adoptera katten. Hon får tydligen torrfoder nu, så hon har nog inte jättesvårt att tugga.

#32: Ja, det låter rimligt. Men vingarna borde kanske funka ändå, de har ju de minsta och tunnaste benen? Hur som helst är det väl bara att prova! Och jag köper helst eko om det går. Synd att det inte finns ekologisk kattmat att köpa! Det man kan trösta sig med är väl att det som finns i kattmaten mest är restprodukterna från köttproduktionen, så att det inte helt på egen hand bidrar till djurens förhållanden i den storskaliga djurindustrin. Oj, vad politisk jag blev. :) Men det finns ju vissa närings- och smakmässiga aspekter också.

Sweelin
2015-05-16 16:23
#33

Puttar upp denna, jätte bra artikel!

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

Sweelin
2015-05-16 16:23
#34

Den är väl dock inte utdaterad nu efter 6 år?

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

Annons:
Dimocarpus
2016-07-20 00:34
#35

Och så tvåan. Tycker fortfarande det är aktuellt, eller hur?

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

iseline
2016-07-27 14:09
#36

Hej!

Jag vill väldigt gärna ge rätt mat till min katt men är på jakt efter en produkt att köpa i butik då jag inte har möjlighet att göra den själv (är vegetarian, har aldrig lagat kött och kan helt enkelt inte med att stå och mala hjärta och lever i köket..).

Så jag undrar om Vom og hundemat Kyckling (för katt) är ett fullgott foder? Man kan läsa här: http://vomoghundemat.no/se/ratt-kattmat/. Man ser ju dock inte hur mycket av proteinet som kommer från just lever osv.

Ett annat alternativ som också ser bra ut är http://www.mushbarf.com/sv/var-hundmat/vaisto-cat-kyckling-not-800-g (som dock innehåller solrosolja, är det dåligt?).

Till sist har jag också hittat: http://www.zoo.se/produkter/katt/kattfoder-kattmat/fryst-farskfoder-barf-for-katter-kattmat/emmzo-kyckling-svenskt-farskfoder-barf.html.

Vore toppen att höra om något av de  här är ett bra alternativ till BARF! :)

Stort tack på förhand!

Alwyn
2016-08-01 22:46
#37

Mush Vaistro katt är det färdiga färskfoder som finns på marknaden som är riktigt bra. De flesta gillar den rosa påsen bäst.

burmamys
2016-08-02 12:17
#38

Instämmer med Alwyn, MUSH vaisto cat är det bästa färskfodret för katt! Välbalanserat och med bra råvaror. 👍 Enda du bör ha koll på är att det finns katter som blivit hårda i magen eftersom det innehåller mycket ben. Om det händer (det är inte jättevanligt) så kan du ge katten lite rå äggula (ge bara äggula inte äggvita) så brukar det lösa sig. 😊

Upp till toppen
Annons: