Att börja med Barf

Svältdag

2010-06-11 21:33 #0 av: BARFmycat

Vad är egentligen en svältdag? Och varför har man det? Hur introducerar man svältag? Och vad är fördelarna? Artikeln vänder sig mot hundar och katter.

Ja det här med svältdag låter ju väldigt konstigt i mångas öron, till och med rätt elakt. Men det är inget konstigt eller elakt med svältdagar.
Första gången jag hörde talas om svältdag var jag 6-8 år nånting, det var min faster som inte gav sina hundar mat varje dag. Som liten djurvän så reagerade jag ganska starkt och kunde först inte förstå varför man ville göra något så elakt som att låta bli att ge sin hund mat, vad var meningen med detta?
Min faster sade bara "köttätande djur mår inte bra av att äta varje dag, det gör de inte i naturen" och så var det inte mer med det.

Och det är alldeles riktigt. Vilda djur äter inte alltid varje dag, ibland lyckas de helt enkelt inte få tag i någon mat, eller så kan de inte jaga av andra skäl, tex hot/fara, sjukdom, ungar, väderlek och många andra faktorer kan spela in.

Så varför har man svältdag åt sina tama djur?

Svältdagen ger först och främst magsystemet en välförtjänt vila. Magen och tarmarna rensas ut ordentligt och underhålls.
Kroppen tar alltid hand om maten i första hand, så när kroppen inte har någon mat att ta hand om kan den lägga energin på något annat istället, tex att reparera små skador, driva ut toxiner, läka ut underliggande sjukdomar och allmän "renovering" helt enkelt, sådant som den normalt har svårt att få tid över till.

Under svältdagen så tenderar katten att ta det lite lugnt, vila, tvätta pälsen och pyssla om sig själv. Det är viktigt att katten dricker när den har svältdag, se alltid till att vattnet är fräscht och inbjudande.

Du har säkert märkt nån gång att om ett djur blir sjukt så tappar det aptiten och vill inte äta, varför blir det så? Det är just för att kroppen försöker prioritera bekämpningen av sjukdomen och vill inte lägga ned onödigt mycket energi på att ta hand om maten. Naturligtvis så är det viktigt att djuren får i sig näring och energi så de orkar bekämpa sjukdomen! Om ens djur blir sjukt så kan man prova att ge laktosfri mjölk eller grädde, som är näringsrikt och en bra vätskekälla.

Om man har ett djur som har problem med magen och lätt får diarré så kan en svältdag hjälpa. Vid diarré blir tarmarna mycket irriterade, vilket resulterar i en ond cirkel då tarmarna har svårt att ta upp vätska och näring från maten eftersom de är irriterade, vilket bidrar mer till diarrén som i sin tur bidrar mer till irriterade tarmar osv. Många känner sig oroade över att djuret inte får i sig någon näring när de har diarré, men se till att de dricker ordentligt och ge magsystemet an chans att återhämta sig, även här kan laktosfri grädde vara ett bra alternativ till fast föda.

När ska man inte ha svältdag?

Om man har ett mycket sjukt djur, ett djur som är extremt underviktig, digivande, dräktigt eller växande så bör man inte ha svältdag.
Dessa djur kan eventuellt ha en halv svältdag, tex att de inte får någon frukost eller middag. Svårt sjuka djur bör däremot få i sig all näring de behöver. Djur som har lågt blodsocker bör hållas under uppsikt när man har svältdag, de kan också eventuellt få ett mellanmål bestående av lite laktosfri mjölk, eller hållas på halv svältdag.


Fördelar med svältdag

  • Friskare djur
  • Förebyggande vård
  • Renare kropp
  • Går att införa även om man inte BARF:ar

Att införa svältdag

Tänk på att vänja ditt djur vid svältdag gradvis.
Du kan först ha det en gång på en månad, sen var tredje vecka, sen varannan och till slut varje vecka.

Om ditt djur har svårt att anpassa sig till att inte äta något på en hel dag, tänk på att många djur ser utfodringstillfället som ett tillfälle då de får uppmärksamhet av sin ägare. Ge mycket uppmärksamhet, och ge inte efter för blida "hundögon". Varje gång djuret påminne dig om att det vill ha mat, ge kärlek istället. Svältdagar är ofta svårare för ägaren än vad de är för djuret i början!

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-06-12 00:24 #1 av: Bogart

Måste säga att jag tycker att det låter väldigt fult att säga svältdag, jag kallar det hellre fastedag... :P

Finns de som tar detta till det extrema på hundsidan, och jag tycker helt klart att det låter intressant, men inget som jag har planer på att pröva. Här kan du läsa lite kortfattat om "gorge and fast":

http://www.k9joy.com/dogarticles/dogfood01stomach.pdf

Själv så fastar jag bara min hund av ren bekvämlighet - det är lättare att ge en kycklingklubba som är lite för stor än att dela upp den, och då kan han få mindre eller ingen mat nästa dag. Annars så ger jag min hund mat endast en gång om dagen.

Anmäl
2010-06-12 00:44 #2 av: Heffipeffi

Jag fastar inte katterna. Tror det är mer naturligt för hundarna som äter stora byten. Jag lägger inte in ngn fastedag enligt schema, fast ibland får de maten på förmiddagen ena dagen och på kvällen andra dagen, och då blir det ju visserligen inte en hel fastedag, men ändå ganska många timmar emellan. Jag utfodrar hundarna endast en gång/dag.

Anmäl
2010-06-12 12:27 #3 av: BARFmycat

Jag är inte så insatt i det här med att utfodra en gång om dagen, ska läsa igenom den där artikeln Bogart, den verkade bra!

Däremot så förespråkar Kymythy Schultze att man även ska utfodra katter endast en gång och dagen (och ha fastedag) och det tycker jag känns fel. Nu ska inte katter äte de 16-20 gångerna om dagen som torrfoderföretagen försöker tuta i en med 4 gånger är ingen orimlig siffra.

Det är ju mest logiskt att hunddjur fäller ett stort byte, och sedan äter de av det och tar inga fler byten på en dag, och äter då mycket åt gången.

Katter tar små byten och flera, och äter naturligt oftare och mindre än vad en hund gör på en dag.

Däremot så är jag övertygad om att även katter gynnas av svältdag, det ser jag själv på mina katter att de gör. Men det är ju naturligtvis upp till var och en hur man vill göra, man kan ju också göra som du skriver Heffipeffi, och ge på morgonen ena dagen och kvällen den andra, eller ha halv svältdag och hoppa över tex kvällsmålet.

Hur man än gör så är det många som undrar om det här med svältdag så det skadar ju inte att slänga upp en artikel om detTungan ute

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-06-12 13:40 #4 av: Heffipeffi

#3 På vilket sätt märker du att katterna mår bra av en svältdag?

 

Anmäl
2010-06-12 13:48 #5 av: BARFmycat

#4

När de har svältdag bajsar dom jättemycket, fråga mig inte hur det blir så, kroppen driver ut allt som den har kvar. När inget finns kvar i kroppen går ju all fokus till resten av kroppen istället för till matsmältningen. När de har svältdag så tar dom det lugnt, ligger och sover, tvättar sig och varandra.

Det jag menar med att jag ser att de mår bra (förutom att jag ser det varje dag naturligtvis) är just det där med att de bajsar ur sig på svältdagen, det syns liksom direkt i lådorna att de har svältdag.

Men det är väl det man kan se med blotta ögat. Sen så vet jag ju allt som händer i kroppen under svältdag med utrensning, reparation av skador osv som är positivt.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-06-18 16:00 #6 av: Lithargo

Du, min goda dam,verkar vara helt från vettet. Svält, oavsett tidsrymd är negativt på alla sätt. Jag skulle vilja se lite källor på hur du vet att citat "svältdagen ger först och främst magsystemet en välförtjänt vila. Magen och tarmarna rensas ut ordentligt och underhålls.

Kroppen tar alltid hand om maten i första hand, så när kroppen inte har någon mat att ta hand om kan den lägga energin på något annat istället, tex att reparera små skador, driva ut toxiner, läka ut underliggande sjukdomar och allmän "renovering" helt enkelt, sådant som den normalt har svårt att få tid över till.".

Oavsett organism, (om vi inte pratar encelliga då)så har inte matspjälkningssystemet något med utläkning av sjukdomar eller infektioner att göra. Dess enda uppgift är att ta upp näring. Att en katt, eller vilket däggdjur somhelst, förlorar aptiten när det är sjukt är en biverkning av dito och har inte, ursäkta ordvalet, ett skit med att tarmarna och övriga matsystem ska "reparea/underhålla" sig. Immunsystem, lymfa och hormon som är till för att bekämpa sjukdomar är ett separat system och kräver massor av energi och vatten.

Det är optimalt för alla djur, inklusive rovdjur, att äta varje dag. Bara för att de klarar sig utan en dag betyder inte det att det är "bra".

En händelse, oavsett vilken i naturen är inte nödvändigtvis optimalt för organismen.

Skulle du kunna tänka dig att svälta dig en slumpvis vald arbetsdag i veckan och sen återkomma med hur orkeslös/pigg du är efter en längre studie av det samt kanske gå och kolla dina blodvärde och ditt matsmältningssystem hos en läkare för att se hur positivt det är för dig?

Som sagt, lite källor på dina påstående och citat på hela ditt inlägg skulle hjälpa din trovärdighet, allt jag läst här är bara ologiskt ur en vetenskaplig synvinkel.

Anmäl
2010-06-18 17:21 #7 av: Heffipeffi

#6 Jag anser inte att dam nr 5 är inte alls helt från vettet!(om det var henne du menade)  Om du läser hennes inlägg, så märker du att hon är ganska påläst. (Tycker för övrigt att det inte hör till god ton att skriva så, SkärpningTyst )


 Det står i den mesta informationen om barf som man kan läsa (Billinghurst, Jipotimas m fl) om nyttan av en eller flera fastedagar till hund, så det är inte ngt som #5 har hittat på alldeles själv. Vad gäller katt har jag inte läst så mkt om fasta, men säger inte heller att det inte behövs. Mina katter får dock mat varje dag.

Jag kan inte redogöra för hur kroppen reagerar på fastan, men tycker att en fastedag verkar rimlig när man tänker på hur de vilda hundarna lever. Vi som ufodrar våra djur enligt Barfmetoden försöker ju att efterlikna de vilda djurens kostvanor.
Hundarna i det vilda fäller ju ofta stora byten och äter sig proppmätta, sedan kan de vila en eller flera dagar, innan det är dags att ge sig ut på jakt efter mat igen. 

Jill Mellström, kennel jipotimas, skriver i sin bok att hon utfodrar vissa av sina hundar endast 3-4 ggr/ve. Hon har barfat sina hundar under många år och har stor erfarenhet av denna utfodringsmetod, med gott resultat.

 

 

Anmäl
2010-06-18 17:47 #8 av: BARFmycat

#6

Ojdå, det var håra ord...

Men jag har inget emot kritik, jag är rätt van vid det.

Ja som Heffipeffi säger så försöker vi ju efterlika ett djurs kost i det vilda.

Som jag sa i artikeln, så är jag lärd med svältdagar sedan jag var litemn sedan har jag påträffat det senare inom BARF-kretsar. Såhär på rak arm så kan jag rekommendera dig att läsa Kymythy Schultzes bok "Natural Nutrition for dogs and cats", hon förespråkar svältdag och redogör för de positiva effekterna med dem.

Här finns lite information om hur en hunds mage fungerar, om du vill läsa;
http://www.k9joy.com/dogarticles/dogfood01stomach.pdf

 

Inte för att jag tar illa upp, men du kan inte klampa in på ett forum och kalla någon för helt från vettet, det går att diskutera och ha en givande konversation utan att kalla varandra för elaka saker.
Så inget mer personangrepp på det här forumet, tack.
Man får gärna fråga om vart fakta kommer ifrån och hur man resonerar, men man behöver väl kanske inte uttrycka sig så som du gjort.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-06-18 21:43 #9 av: Silvestris

#6

Jag håller med i mycket av det du säger men svält/fast är faktiskt inte negativt på alla sätt och vis. Det har vetenskapligt fastställt effekt mot vissa inflammatoriska sjukdomstillstånd tex. artrit eftersom kroppen under fasta insöndrar kortisol.

Men det är all gynnsam effekt man kunnat fastställa vetenskapligt.

Anmäl
2010-06-19 21:13 #10 av: Musiken

Sen sa kan man ju faktiskt diskutera om manniskor inte borde ha en svalt-dag ocksa. Vi fastar ju t.ex. for att rensa ut kroppen emellanat.

For att inte tala om alla folk-grupper i de mer tropiska klimaten som helt enkelt inte jagar/samlar mat nar det regnar, och da "svalter" istallet. Vi ar ju ocksa djur, och skulle vi leva som vi gjorde innan vi blev civilicerade sa att saga sa skulle vi ocksa ga utan mat i omgangar, sa ar det ju bara. Har foljt en dokumentar-serie har i UK om ett par journalister som bodde med en av dessa grupper under en manad, och nog blev de trotta osv av att ga utan mat, men inte paverkade det dem negativt i nagot annat avseende. Vad de marktde daremot var hur mycket mer de vardade sin kontakt med resten av "familjen" istallet. De anvande helt enkelt dagarna utan mat till att starka sina relationer till varandra.

Sjalv tycker jag att det verkar bra med en svalt-dag da och da. Nu har ju jag illrar, som har ett valdigt kort matsmaltningssystem, och jag vet inte hur de skulle reagera pa att ga helt utan mat i en hel dag, men en halv klarar de ju utan problem. Skulle de dra ut pa rymmen sa tror jag inte att de skulle lyckas hitta mat varje dag heller. Eller jo, sa har i fagel-unge-tider ar det nog inga problem, men jag skulle gissa pa att det blir varre under hosten/vintern.

Anmäl
2010-06-19 21:39 #11 av: Silvestris

#10

Men det finns inga som helst studier som visar på att människor behöver fasta för att "rensa ur kroppen". Det är bara BS som hälsokostaffärerna tjänar bra med pengar på.

Som sagt, det kan ha positiv verkan på inflammatoriska tillstånd men det är allt man kunnat visa på.

Visst är det så att vilda rovdjur går utan mat vissa dagar, men det är inte samma sak som att de behöver eller mår bra av det. Katter äter väldigt mycket när de har fri tillgång på mat också, det innebär inte att de behöver eller mår bra av det.

Anmäl
2010-06-20 13:09 #12 av: BARFmycat

Mina päron fastade förut när jag var yngre, de säger att de blev väldigt pigga av det, när kroppen vant sig. Mycket morgonpigga.

 

Så någonting händer ju i kroppen, jag säger att de positiva effekterna väger upp de eventuellt negativa (aom jag för övrigt inte observerat alls hos mina djur), andra säger tvärtom.
Alla har rätt till en åsikt, och man måste inte tvinga över sina vanor och metoder på någon annan, alla får göra det de själva anser är bäst för sina djur..Glad

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-06-20 13:53 #13 av: Silvestris

#12

Visst får man tycka vad man vill, men om man skriver artiklar och förespråkar en metod är det rimligt att man har några slags belägg för sina påståenden. Eller så skriver man en rent spekulativ artikel och förtydligar att man inte har några vetenskapliga belägg för sina påståenden utan bara skriver utifrån egna erfarenheter och spekulationer.

Jag känner jättemånga som fastat också och de har rätt entydigt sagt att allt som hände var att de blev trötta och sega under fastetiden.

Anmäl
2010-06-20 15:14 #14 av: Bogart

#13 Jag håller verkligen med angående hur artiklarna bör skrivas. Dessutom tycker jag att man ska ta upp alla sidor i "debatten", och ge läsaren möjligheten att själv avgöra vad den ska tro på.

Jag gillar verkligen inte när allt skrivs som att det är det enda rätta, och att författarens åsikt är sanning. Kanske har du, BARFmycat, inte menat att det ska framstå så, men det gör det faktiskt.

Anmäl
2010-06-20 16:15 #15 av: Aviendha

#10 För att spekulera vidare i illerfrågan och svältdag så tillkommer ju en sak till; illrar och andra mårddjur är ju fanatiska samlare. De fäller ju så mycket de kan och gömmer för att ha "en regnig dag" när de inte får tag på annat. Likadant gör ex mink och järv. Kanske gör de detta för att förhindra svältdagar eftersom det skulle ha en större påverkan på dem än på andra djur (ex hund katt, fast järven är en kass jägare så den kanske gör det för att få ihop maten öht) eller så är det bara ett säkerhetssystem de byggt upp?

De äter ju dessutom sin dagsranson under lång tid om man jämför med ex hund som kan smälla i sig allt och sedan vänta tills nästa utfodring. Illrarna äter en del, gömmer undan och äter senare igen, de kan inte få i sig en hel dagsranson i ett enda svep och det kan ju ha och göra med deras metabolism. Jag är iaf mycket mer tveksam till svältdag på iller jämfört med på ex hund.

Jag freestylar helt här bara för det höga nöjets skull :)

Anmäl
2010-06-20 18:55 #16 av: BARFmycat

#13

Eftersom jag inte hänvisar till någon studie eller annan källa så måste man väl förstå att det är jag som skrivit artikeln efter mina erfarenheter?

Belägg tycker jag att jag har i egenskap av erfarenhet.

Ja, det var ju en annan erfarenhet. Jag har inte hört så många andra människors erfarenheter av fastning så jag kan ju ärligt säga att jag inte är någon expert, har bara hört mina föräldrars version.

 

Till mitt försvar så kan jag säga att jag faktiskt aldrig har hört något negativt om svältdagar eller hört någon uttala sig negativt om dessa, det var något helt nytt för mig. Därför har jag inte skrivit artikeln på något annat sätt.

Jag kan däremot tillägga att mycket av informationen från artikeln kommer ut Kymythy Schultzes bok "Natural nutrition for dogs and cats". Hon har väl BARF:at i en sisådär 20 år och har både erfarenhet av katt och hunduppfödning på BARF, och hon har alltid svältag en dag i veckan på djur under 1 år. Och det blir mig veterligen mer erfarenhet än vad någon i den här tråden har, så jag tror hon kan sin sak.

 

Nej Bogart, det är inte alls det jag försöker eftersträva, att mina ord är lag och inget annat sätt är rätt! Jag har ju som jag tidigare förklarat lite svårt att uttrycka mig socialt, och gör så gott jag kan.
Något som jag informerat om tidigare i presentationen om mig

Det är ju inte som att man tvångsmässigt måste göra exakt som det står i alla artiklarna här, det trodde jag var underförstått. Jag tvivlar på att det är någon som gör det heller.

Finns många här som rekommenderar tex ris till hundar, något som jag är helt emot. Och det är ju upp till var och en hur man vill göra. När jag blir tillfrågad att hjälpa någon med att börja BARF:a brukar jag alltid rekommendera svältdag i alla fall.

Men jag ska tänka på att försöka skriva artiklarna mer objektivt!

 

#15

Tycker att det där låter som ett vettigt resonemang.
Att de hamstrar sin föda måste ju ha en orsak.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-06-20 20:10 #17 av: Silvestris

#16

Nej, det framgår inte att det är dina erfarenheter det handlar om. Inte förrän hela diskussionen lästs.

Schultzes böcker är på många sätt bra, men innehåller tyvärr en del rena felaktigheter och böckerna ska precis som allt annat läsas med kritiska ögon.

Anmäl
2010-06-20 20:20 #18 av: BARFmycat

#17

Nähepp, då är det väl så. Fast jag fattar faktiskt inte det. Det står en text högst upp min mina erfarenheter som yngre, då är det ju mig det handlar om, och mina erfarenheter? Och sen så tycker jag att det är en bra artikel, annars hade jag ju inte lagt upp den? De som förespråkar svältdag skulle också tycka att den är bra, och naturligtvis så tycker de som inte är för svältdag att den inte är bra. Inte så konstigt, egentligen.

Jag förstår inte hur kag skulle kunna gjort på ett annat sätt?


Ja det nämns något om vitlök och att man ska utfodra endast en gång om dagen, det är jag inte så glad i. Annars tycker jag att de är riktigt bra. Och jag läser alltid med kritiska ögon, men ur mitt perspektiv.

Men om du såg det här redan från början, hade inte du kunnat sagt något då?Obestämd

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-07-13 05:57 #19 av: Banankaka320

Jag bruka ha svält dag för mig själv pga tarmsjukdom och jag blir piggare av det :) Mina djur får också "lida" av svältdagar ibland.


Anmäl
2010-07-17 00:02 #20 av: BARFmycat

#19

Vilka djur är det som du tillämpar svältdag på? Äter de BARF?

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-20 02:05 #21 av: exitingsvillemo

Jag är skeptisk till detta med svältdagar. Visst, djuren i det vilda lever så, men nu är det ju faktiskt skillnad på levernet hos vilda och tama djur.

Hur länge lever de vilda djuren jämfört med våra tama?

Barf är säkert jättebra, men man måste inte dra allt till sin spets för hur vi än vänder och vrider så kan vi inte dra alla djur (vilda och tama) över samma kam.

Visst, mage och kroppsfunktioner fungerar i princip lika på vilda och tama hund och kattdjur, men därutöver så skiljer sig levernet enormt.

Anmäl
2010-08-20 03:19 #22 av: Silvestris

#21

Det finns ingenting som visar på att kattens kropp skulle behöva annan mat än den dess kropp är gjord för att äta bara för att katten bytt levnadsmiljö. Kroppen fungerar lika och behöver samma bränsle som om katten skulle springa lös ute i Nordafrika.

Anmäl
2010-08-20 09:59 #23 av: exitingsvillemo

#22

Det går inte att jämföra en vild art, som måste jaga för födan och tvingas svälta under flera dagar, med våra tamarter som får maten serverad utan minsta fysiskt arbete.

Som ex så bör tarmen på våra tamkatter fungera långsammare än på vildkatten, just pga att den oftast rör sig mindre.

Vildkatten bör också ha större angrepp av mask o.d vilket också gör skillnad i protein- och näringssynpunkt.

Så att våra tamkatter, som ägnar ca 75% av sin tid att ligga på soffan, tvätta sig, sova osv skulle behöva samma kost (proteiner, energi osv) som en vildkatt är för mig obegripligt.

Till detta med svältdagar... Vilda djur tvingas till svältdagar just pga brist på bytesdjur, parningar, ungar, väder mm men för det så finns det ingenting som talar för att det skulle vara bra för dom. Kanske inte direkt farligt heller, men bra? Njae...

 

Anmäl
2010-08-20 18:51 #24 av: Silvestris

#22

Jo, eftersom tamkatten är fysiologiskt identisk med tex. falbkatten går det mycket bra att jämföra rakt av även fast de lever i olika miljöer. Kroppen är densamma och kroppen behöver samma bränsle. Svält är öht ingenting jag förespråkar så den diskussionen tänker jag lämna därhän.

Tamkatter kan röra sig mindre än vildkatter men det ger endast skillnaden att de behöver mindre energi (dvs. mindre mängd mat, färre kalorier). Inte att de behöver "annan" energi. Dessutom varierar det enormt mellan individer. Jag tex. har högaktiva rexar som kräver mycket energi.

Att vilkatter är mer angripna av parasiter som tex. mask ger inte heller att de behöver "annan energi" utan bara mer eftersom de har en större energiåtgång pga. parasiter.

Sedan behöver maten då rakt inte passera tamkattens tarm långsammare än vildkattens. Jag förstår inte alls vad du är ute efter med det. Hur snabbt energin tas upp av kroppen spelar i det stora hela ingen roll. Katten har en kort tarm. Genom att styra passagen så att innehållet ligger kvar längre tid kan du orsaka sjukdom. Du ger tex. eventuella bakterier bättre möjlighet att växa till och störa tarmfloran.

Kattens tarm är kort och den är gjort för att bearbeta mat med hög smältbarhet. Hela matspjälkningapparaten är gjord för att ta hand om proteinrik, fet och kolhydratfattig mat.

Anmäl
2010-08-20 23:37 #25 av: exitingsvillemo

#24 jag vet inte om du missuppfattar mig, men du skriver ju samma sak som jag.

Jag har aldrig sagt att tamkatten behöver annan energi, utan precis som du skriver, i vissa fall mindre energi.

Det jag menade från början är just detta med svält, eftersom det var det tråden handlade om. Som jag fattar artikeln så bör man svälta våra tamdjur då och då bara för att det är så de vilda djuren lever och man ska efterlikna det vilda.

Det är DET jag menar med att man kanske inte ska dra allt till sin spets. Barf är jättebra till tamkatten, men bara för det så behöver man väl inte svälta missen bara för att tigrarna i afrika svälter vissa dagar...

Anmäl
2010-08-25 13:38 #26 av: BARFmycat

#25

Jag tror du missupfattar artikeln.

Man ska inte svälta tama djur "bara för att".

Svältdagar har fördelar, com jag tar upp i artikeln, tex att kroppen kan prioritera sig själv när den inte har mat att ta hand om, och rensar it sig själv på gifter mm. Den håller på med självläkning de dagar då man har svältdag.

Jag anser att svältdagar är en investering i att ge katten en frisk och vital kropp. Det har positiva egenskaper.

Om man bortser från att det låter elakt att säga svältdag så förstår i varje fall inte jag det motstånd många känner inför att svälta sitt djur.
Man tvingas svälta sina djur när de ska opereras, och då ska även kroppen utsättas för en enorm fysisk stress, och så ska de ofta svältas efteråt. Då har kroppen varit med om ett stort trauma, katten har varit stressad och får inte äta någonting, och de klarar det.

Att då svälta sin katt som får vara hemma hela dagen i sin miljö och själv bestämma om den vill anstränga sig eller inte är inte det minsta elakt.

 

Men därmed inte sagt att man måste svälta sina djur, det är, precis som allt annat, helt upp till ägaren att själv avgöra vad som är bäst dör sitt djur.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-25 14:29 #27 av: Silvestris

#26

Att man svälter djur inför kirurgiska ingrepp (dock inte alltid) beror dels på att det kan underlätta att tex. göra operationer i bukhålan om magsäcken och tarmen är tom samt att man minskar risken för kräkningar. Jag har aldrig varit med om att man svälter djur efter en operation (men det kan såklart förekomma om det tex. är mag-tarmkanalten som har opererats). Tvärtom brukar man uppmanas att ge katten mat så att den kommer igång så fort som möjligt. Ju snabbare katten börjar dricka och äta, ju snabbare återhämtar den sig.

Att de klarar av det innebär inte att det är positivt.

Anmäl
2010-08-25 14:53 #28 av: Aviendha

Enda gångerna jag hört att man inte ska utfodra ett djur, dvs. svälta, efter op är när de sövts med spruta och därför fortfarande är så groggy att det inte är säkert för dem att äta av den enkla anledningen att de kan sätta i halsen, kräkas pga. illamående och sådana trista saker. Men det gäller ju bara precis efteråt och sen får man ta det försiktigt om djuret fortfarande är påverkat av narkosen. Vid tarmop så är det ju inte svält i den meningen eftersom man ofta ordinerar lättsmält kost och att djuret inte ska äta stora mängder utan hellre små portioner och ofta för att inte irritera tarmen. Mat och näring behövs väl som allra mest efter en operation eftersom kroppen då ska läka ett sår.

Anmäl
2010-08-25 16:20 #29 av: BARFmycat

#27

Jag vet varför man svälter djur inför operation.
Min poäng är bara att de klarar det alldeles utmärkt och då är de ändå både fysikt och psykiskt utsatta för trauma. Något de inte är när man bara hoppar över att ge mat en dag utan att ens ta djuret ifrån dess hemmiljö.

När jag kastrerade Tengil ville de inte att han skulle äta något under resten av dagen när jag tog hem honom, och då var det dessutom en växande katt. Och sist jag kollade sitter inte testiklarna i mag- och tarmkanalen..Flört

 

#28

Ja, det var nog exakt därför de inte ville att jag skulle ge min katt mat. Men han var pigg som en mört så han fick det ändå.

 

Jag tog upp det här med operation som ett exempel, jag vet varför man svälter innan operation och så, så det behöver jag inte få förklarat för mig. Jag bara hoppas att min liknelse och min poäng går att förstå?

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-25 16:23 #30 av: BARFmycat

Kom på en annan liknelse, vad är det första ett djur gör när de blir sjuka?

De vill inte äta.

Gissa varför det blir så?
Borde de inte istället bli superhungriga och äta allt de kan komma över för att få energi till att bli friska?

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-25 16:59 #31 av: Silvestris

#30

Vill och vill. Ofta kan de inte äta när de blir sjuka. Den energi djuret har går till att uppehålla de mest grundläggande funktionerna: cirkulation, respiration, hålla värmen och att läka. Allt annat läggs på hyllan.

Anmäl
2010-08-25 17:25 #32 av: BARFmycat

#31

Exakt.
Så vad händer när man tar bort mat en dag?
Kroppen fokuserar på läkning.
Det har varit min poäng hela tiden och det är den effekten jag är ute efter.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-25 18:03 #33 av: Silvestris

#32

Kroppen läker bättre när den är välnärd, såvida det inte handlar om tex. överväxt av patogena bakterier i tarmen, då är svält bra.

Anmäl
2010-08-25 18:16 #34 av: BARFmycat

#33

Djuret är ju fortfarande välnärd om man har svältdag..?
De blir ju knappast undernärt på en dag.
Om djuret är undernärt innan svältdagen så är den ju inte i form för att klara den utsättningen. Men är det friskt och har ätit som det ska innan så är det ju välnärt.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-25 18:21 #35 av: Silvestris

#34

Jag svarade på ditt resonemang om vad djur ofta gör när de blir sjuka. Att de svälter blir en sekundär effekt av kroppens prioriteringar.

Ett friskt djur som får bra mat har ingenting att läka ut. Om det funnes någonting att läka ut är det fortfarande bättre att katten får äta än att mat undanhålls eftersom kroppen generellt sett läker bättre då.

Anmäl
2010-08-25 21:07 #36 av: exitingsvillemo

#30 den liknelsen är ju befängd. När jag är sjuk så är inte mat det första jag tänker på heller, men det har inget med att göra att det är bra för kroppen att göra så.

Det finns inget gott i att svälta ett djur, även om det bara är för en dag. Var finns fakta om forskning på detta? Eller är det bara ngt du tror?

En frisk kropp fokuserar inte på läkning bara för att du inte ger missen mat!!

Anmäl
2010-08-26 01:38 #37 av: BARFmycat

#35

Ja jag vet varför djur svälter. När jag läste foderlära var det exakt den här liknelsen jag fick för att förstå vad det var som hände i kroppen vid svältdag, tänkte att det kunde hjälpa till insikt även här.

Det vet man aldrig. Det kan vara små irritationer i mage eller tarm, utrensning av toxiner mm. Om den har mat i systemet måste alltid den prioriteras och tas om hand först.

 

#36

Det är inte alls befängt, det finns en noga uträknad anledning till varför kroppen beter sig som den gör när man blir sjuk.

Det är något som jag fått lära mig sedan jag var liten, under mitt studerande i foderlära och det förespråkas även av Kymythy Schultze, som jag ser som en förebild inom BARF.

I ditt sista påstående törs jag nog påstå att du har fel.

 

Men ingen behöver eller måste svälta sina djur, det är helt upp till var och en. Men det går heller inte att beskylla de som gör det för att de är elaka eller agerar felaktigt.
Svältdagar existerar inom BARF, och det är definitivt ett ämne som är väl värt att ta upp och informera om.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-26 08:54 #38 av: exitingsvillemo

#38 i mina öron låter det helt galet dock. Och så länge det inte finns en nogrann forskning på vad som sker i kroppen på djuret under en svältdag, så tänker jag inte göra det.

Jag tycker inte att det är ngt man ska laborera med utan starkare grunder att stå på.

Anmäl
2010-08-26 13:50 #39 av: Silvestris

#38

Det finns ganska mycket forskning om fasta och dess eventuella effekt på kroppen (kanske inte så mycket på katt men iaf människa och andra djur och vi däggdjur funkar rätt lika). Fasta (dock under en längre period, inte så kort som bara ett dygn) gör att kroppen insöndrar mer kortisol vilket har en antiinflammatorisk effekt. Än så länge har man bara kunna visa att detta är gynnsamt för människor med artrit och det är kurer om ett par veckor som gäller för att det ska ha någon effekt.

Jag tycker nog också att man ska avvakta med att införa regelbunden svält tills vetenskapen har mer på fötterna. I synnerhet med katter som ganska lätt blir anorektiska (dvs. slutar äta).

Anmäl
2010-08-26 21:05 #40 av: BARFmycat

#38

Varför låter det galet?
Om man ska styrka med forskning så finns det helle ringen forskning som säger att det är dåligt.

Om man tar bort "tycka synd om faktorn" så ser jag inga negativa egenskaper över huvudtaget med svältdag.

 

#39

Jag tycker att katt och männsika fungerar väldigt olika, det brukar du ju själv säga?
I vilket fall som helst så är det ju bara ett dygn som vi pratar om här, och har man fasta en dag i veckan så har ju kroppen 6 dagar på sig att återhämta sig. Inte för att det ens är någon enorm fysisk uppoffring från början.

Och naturligtvis ska man inte fasta djur som har en negativ inställning till mat, samma sak med sjuka djur eller djur i annat tillstånd som behöver all näring de kan få i sig (utom nödvändigtvis när de har diarré).

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-26 21:53 #41 av: exitingsvillemo

#39 delar din uppfattning i frågan

#40 Om man ska styrka med forskning så finns det helle ringen forskning som säger att det är dåligt.
Nej det gör det inte, men det finns väl ingen direkt forskning om att för mkt kärlek inte är farligt heller? Det bör vara större risker i att laborera med svältdagar, utan att man vet de negativa effekterna av detta, än att ge djuret mat varje dag.

I vilket fall som helst så är det ju bara ett dygn som vi pratar om här, och har man fasta en dag i veckan så har ju kroppen 6 dagar på sig att återhämta sig. Inte för att det ens är någon enorm fysisk uppoffring från början.

Då är det väl bättre att mata varje dag så slipper kroppen återhämta sig efter svält öht.
Det är just det jag menar, det finns ingen forskning på att det finns ngt possitivt med att svälta djuret, men det gör inget om det är farligt för dom kan ju återhämta sig i 6 dgr innan det är dags för nästa svältdag... Låter detta bra i dina öron?

Anmäl
2010-08-26 22:01 #42 av: BARFmycat

#41

Min poäng är att folk är så snabba med att ta till orden "det finns ingen forskning som stödjer - - - - ", när det heller inte finns någon forskning som motbevisar det. Det argumentet är alltså ganska lite värt i mina ögon.

Det som händer i kroppen vid sjukdom är samma sak som när vi människor tar bort foder en dag, kroppen prioriterar andra saker än maten. Vad skulle förslagsvis kunna hända på en dag i kroppen som är dåligt? Har man ett normalviktigt friskt djur kan inte jag komma på en enda grej, ärligt talat. Så det kanske hjälper till att första varför jag inte förstår motståndet mot svältdag?

 

Som jag skrev, "det är inte ens någon enorm fysisk uppoffring". Det finns ingen återhämtning att prata om. Silvestris nämnde svält på flera dagar, och jag underströk att det är inget som diskuteras i det här fallet, utan endast en dag. Det är inte farligt att svälta en dag.

Jag skulle tycka attd et var intressant att veta varför du reagerar som du gör när du hör ordet svältdag? Du vet ju varför jag förespråkar det, men jag vet inte varför du är så emot det. Kanske skulle vi förstå varandra lite bättre då?

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-26 22:05 #43 av: Silvestris

# 42

För min del handlar det om att vidta försiktighetsprincipen. Vi vet att svält ofta är negativt. Därför vidtar jag försiktighetsprincipen och svälter inte mina djur eftersom vi iaf vet att det inte är farligt att inte svälta djuren.

Anmäl
2010-08-26 22:30 #44 av: BARFmycat

#43

"Vi vet att svält ofta är negativt", nja, varför då?
I längre tider och på sjuka djur, ja, men annars så nej?

Men jag förstår ditt resonemang, det är av ungefär samma anledning som jag inte utesluter vegetabilier i mina katters kost.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-26 22:40 #45 av: BARFmycat

Översatte avsnittet om fasta i Kymythys bok;

Matsmältning kräver mycket av kroppens energi, och en regelbunden rast mellan måltiderna är nödvändig för att använda den energin till läkning och andra kroppsfunktioner.

Katter och hundar över ett års ålder bör fasta eller vila deras matsmältningssystem en dag i veckan. Katter och hundar under ett år kan fasta en halv dag i veckan. Om ett djur är sjukt, bör de fasta under övervakning av en erfaren veterinär (i USA finns mer holistiska veterinärer som Kymythy använder sig av, Sarahs anm). Fasta är normalt förekommande hos vilda carnivorer. Det möjliggör att energi till för spjälkning av föda kan användas någon annanstans i kroppen. Av denna anledning fastar många katter och hundar instinktivt när de är sjuka. Även när djur inte är sjuka, uppmanar fastan kroppen till att rensa och läka sig själv.

Om du har svårt för att fasta ditt djur, kan du ge ett stort rått köttben en dag i veckan istället. Men eftersom det inte är riktigt samma sak som att fasta, försök att jobba mot att ha en riktig fastedag.
Erbjud alltid ditt djur rent dricksvatten av god kvalitet. Detta är extra viktigt på fastdagar, då vatten hjälper kroppen att spola ut toxiner. Om ditt husdjur påminner dig när det är middagsdags på fastdagen, ge dem bara uppmärksamhet och kärlek. Att utfodra sina djur ger dem uppmärksamhet, så var noga med att inte missa att ge dem det på fastdagarna. Lek, träna eller ge bara extra mycket klappar, låt dem veta att de är älskade och att du kommer ordna en fantastisk måltid åt dem imorgon istället.

 

- Kymythy R Schultze
Natural nutrition for dogs and cats (1999), sid 40-41

 

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-26 23:09 #46 av: Silvestris

#45

Men Schultze har inga som helst belägg för sin hypotes om att svält är positivt. Ja, matspjälkningen kräver energi. Det är därför djur ofta vilar efter de har ätit. Det är viktigt att ta hand om födan och lagra energi. Det finns inga som helst belägg för att det är positivt att "tömma" tarmen på det sätt som hävdas att man gör med fasta. Förutom insöndringen av kortisol och då krävs som sagt betlydligt längre fasta än ett dygn.

Det finns inga belägg för att kroppen renas från gifter under fasta heller. Tvärtom. Det finns massor av belägg för att gifter som lagras i tex. fettvävnad frigörs och skadar kroppen under svält (det är delvis därför gravida inte ska banta).

Jag upprepar, en frisk kropp behöver inte läka. En frisk kropp är per definition inte i behov av läkning.

Anmäl
2010-08-26 23:23 #47 av: exitingsvillemo

Eftersom jag är deabetiker så vet jag hur mycket blodsockret påverkas av att jag inte äter. På människa är det framforskat att kroppen mår absolut bäst av att inta föda under regelbunda tider på dygnet.

Detta gör att kroppen håller sin balans och alla kroppsfunktioner och organ arbetar som bäst.

Oregelbundna mattider försvårar för kroppen att agera på bästa sätt.

Vad händer när vi inte äter? Blodsockret går ner, vi blir trötta, irriterade i vissa fall tom aggressiva.

När blodsockret väl gått ner och vi sen tillför föda, så skjuts sockret i taket istället och vår bukspottkörtel får arbeta för fulla muggar för att ge kroppen all insulin den behöver för att ta hand om detta plötsliga socker-rus.

Så länge sockret är högt så produceras mer insulin, vilket kan ge rekyleffekt åt andra hållet igen, att vi alltså blir för låg i vårt socker osv osv...

Som du ser så utvecklas detta till en ond cirkel där kroppen hela tiden får arbeta för högtryck för att skapa balans mellan socker-insulin. Där för mkt av det ena kan skapa för mkt av det andra och vice versa.

Samma sak bör ske i kroppen på våra djur vid svält.

Det är ju ingen hemlighet att diabetiker som missköter sin kost och sin sjukdom och ofta får dessa upp-och-ner svallningar i sockret, lever ett mkt kortare liv och riskerar svåra åkommor som tex hjärtinfarkt, kärlsjukdomar mm mm.

Så att svälta en dag i veckan nu, kan alltså utlösa sådana saker om ngt år.

Så visst, på kort sikt så tar djuret säkert inte skada av svältdagar, men på lång sikt kan den mkt väl göra det.

Detta bör också slå hål på din teori om att kroppen får tid över till att ta hand om andra saker i kroppen, det enda kroppen rimligtvis har tid för är att försöka hålla balansen socker-insulin i schack.

Därav min svårighet att förstå hur svält kan leda till ngt possitivt öht.

Anmäl
2010-08-26 23:47 #48 av: Bogart

#47 Fast det där beror ju väldigt mycket på vad man äter. Råutfodrade djur äter för det mesta väldigt lite kolhydrater eller inga kolhydrater alls, och därför hålls blodsockernivån jämn även om man ger mycket oregelbundna måltider.

Anmäl
2010-08-26 23:56 #49 av: Silvestris

#47

Nu fungerar iofs katten lite annorlunda än människan på just den här punkten. Kattens kropp är anpassad efter att huvudsakligen utvinna energi från fett och proteiner, inte från fett och stärkelse och en kropp som är gjord för att omvandla fett samt glukogena aminosyror till glukos är inte lika känslig som en kropp som är mer eller mindre beroende av direkt tillförsel av glukos.

I kroppen finns alltid protein och fett som den "glukos-oberoende" kroppen omvandlar till glukos vilket ger en mycket jämnare blodsockernivå än den "glukos-beroende" kroppen. Detta är även en anledning till att katten är känsligare för proteinbrist än människan. Katten bryter hela tiden ner protein bla. för att tillverka glukos medan denna funktion slås av och på hos människan. När vi får i oss glukos står det på off, när vi inte får glukos slås den på (och ofta mår vi rätt kasst då).

Anmäl
2010-08-27 00:00 #50 av: exitingsvillemo

kolhydrater hittar du i bla; vegetabilier (ja ALLA vegetabilier), ägg och organ, vilket jag förstår används alla dessa tre i BARF's utfodringsanvisningar?!

Sen hur mkt eller lite det är spelar mindre roll.

Anmäl
2010-08-27 00:11 #51 av: Bogart

#50 Mängden spelar en ofantligt stor roll. Om man ger grönsaker eller inte beror på. Jag ger inte grönsaker. Ägg innehåller inte kolhydrater, kycklinglever innehåller 0,7%, kycklinghjärta 0,3%, dessa organ från andra djur verkar dock innehålla lite mer än så. Fortfarande så är mängden så försvinnande liten att den inte har betydelse, eftersom denna lilla mängd kolhydrater inte höjer blodsockret något nämnvärt.

Nötlever innehåller 4,4% kolhydrater. Säg att jag använder just nötlever när jag ger min hund lever. Han får då max 10%, vilket är 20 gram om dagen för honom. Han får då i sig hela 0,88 gram kolhydratar om dagen. Jag lovar att detta knappast har någon större inverkan på hans blodsocker, om det ens har någon inverkan.

Anmäl
2010-08-27 00:49 #52 av: BARFmycat

#46

Den risken du nämner med att toxiner lagrade i fettvävnaden skulle frigöras, är ju även det något som inträffar vid längre fasta än en dag.
Det finns ingen fara i att fasta en enda dag.

Jag ser fastan som underhållningsarbete och en investering i en friskare och starkare kropp.

 

#47

Som du redan fått förklarat för dig så skiljer sig människor och katter enormt i sin uppbyggnad och ämnesomsättning, det som du beskriver händer i en människas kropp händer inte i en katts kropp.
Därför saknar din teori grund för katter.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-27 01:17 #53 av: exitingsvillemo

#51 Glukos hittar du inte bara i kolhydrater (och Jo, ägg innehåller kolhydrater, även om i liten mängd)

Kroppen producerar själv glukos. Glukos och insulin behövs båda två för att kroppen ska fungera.

Energi=Glukos

Så att ge en glukosfri kost är heller inte bra.

Hursomhelst. Eftersomkroppen själv producerar glukos samt att detta tillförs med kosten, så arbetar oxå bukspottkörteln med att producera insulin, som alltså hjälper cellerna att ta upp glukoset.

När du inför en svältdag så återgår inte bukspottkörteln direkt med att producera insulin utan det som sker är att glukoset(sockret) sjunker samtidigt som insulin tillförs under ytterligare en tid. Vilket leder till sockerfall.

Djuret blir slött, oroligt, darrig, aggressiv, nervöst osv.

Varkän vi, hundar eller katter kan leva utan glukos och insulin, och alla ändringar som görs, skapar en obalans i detta mycket sköra samspel.

Så oberoende av hur lite glukos du tillför så får du en förändring i kroppen när du tar bort denna ytterst lilla mängd glukos.

Anmäl
2010-08-27 01:23 #54 av: exitingsvillemo

Och visst, katter är inte människor så det går inte att jämföra rakt av. Men en kropp som är van att få föda varje dag (och därmed producera insulin) bör i mina ögon inte må bra på sikt av att svältas en dag i veckan.

Anmäl
2010-08-27 02:10 #55 av: Silvestris

#53

Fast grejen är att kattens kropp själv producerar glukos av fett eller glukogena aminosyror vilket innebär att katten alltid har ett energilager. Det innebär att den har en mycket jämnare blodsockernivå än tex. människan, om den får en artanpassad kost. Många BARFare, däribland jag, ger inte sina katter vegetabilier öht. och det går alldeles utmärkt. Just för att deras kroppar är programmerade för att främst utvinna energi ur fett och proteiner, inte ur stärkelse.

Självklart innebär svält en rubbning i ämnesomsättningen och det är som sagt ingenting jag rekommenderar men jag finner det osannolikt att BARFade katter skulle uppleva samma blodsockerdippar som människor gör när vi fastar.

Men som sagt, jag ser inte alls poängen med att svälta sina djur. Annat än tillfälligt när de har diarré.

Anmäl
2010-08-27 02:36 #56 av: exitingsvillemo

#55 nej det är mkt möjligt att det inte blir lika mycket obalans hos katten som hos människan, men som du själv säger, ngn sorts rubbning blir det.

Läste också att det skiljer sig en hel del på katt och hund, just detta med kolhydrater och glukos av olika slag och artikeln var skriven mot alla köttätare vad jag förstod.

Tydligen har hunden svårare att hålla jämnt socker än katten

Anmäl
2010-08-27 17:55 #57 av: Silvestris

#56

Hund är antagligen känsligare än katt på det här området. Hunden är ju inte riktigt lika specialiserad som katten.

Anmäl
2010-08-27 21:53 #58 av: exitingsvillemo

#57 precis. Men denna artikel är skriven mot alla köttätare, alltså även hund.

Nej några svältdagar kommer det inte bli i mitt hus, jag tänker inte chansa på att det skulle vara av possitivt värde, bara för att en "moster" säger så.

Anmäl
2010-08-28 01:43 #59 av: BARFmycat

#58

Läs artikeln innan du uttalar dig, tack.

Artikeln riktar sig mot hundar och katter, det framgår klart och tydligt i ingressen.

Det står ingenting om "alla köttätare".

De positiva egenskaperna som finns med svältdag är listade.

Det är många inom BARF som använder sig av svältdagar, jag råkade vara introducerad för det långt innan jag själv började BARF:a, så för mig var det inget främmande när jag hörde att det tillämpades inom BARF, och förmodligen har det bidragit till att jag inte har någon negativ inställning mot det. Det är ingenting som jag förespråkar bara för att min faster tillämpade det, och ingenting som jag "experimenterar" med.

Som tidigare nämnt så finns det experter (Kymythy är klinisk nutritionist, CN, och certifierad nutritionskonsult, CNC.) inom BARF som använder sig utav och förespråkar svältdag. Det är ett begrepp som förekommer inom BARF och det är väl värt en egen artikel som förklarar vad det är, vad det är bra för och hur man gör. Oavsett vad man själv tycker om det.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-28 01:46 #60 av: BARFmycat

#58

Läs artikeln innan du uttalar dig, tack.
Artikeln riktar sig mot hundar och katter, det framgår klart och tydligt i ingressen.
Det står ingenting om "alla köttätare".

De positiva egenskaperna som finns med svältdag är listade.

Det är många inom BARF som använder sig av svältdagar, jag råkade vara introducerad för det långt innan jag själv började BARF:a, så för mig var det inget främmande när jag hörde att det tillämpades inom BARF, och förmodligen har det bidragit till att jag inte har någon negativ inställning mot det. Det är ingenting som jag förespråkar bara för att min faster tillämpade det, och ingenting som jag "experimenterar" med.

Som tidigare nämnt så finns det experter (Kymythy är klinisk nutritionist, CN, och certifierad nutritionskonsult, CNC.) inom BARF som använder sig utav och förespråkar svältdag. Det är ett begrepp som förekommer inom BARF och det är väl värt en egen artikel som förklarar vad det är, vad det är bra för och hur man gör. Oavsett vad man själv tycker om det.

 

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-28 16:43 #61 av: Silvestris

Ja, Schultze rekommenderar fakta utan att presentera några belägg för att det skulle vara bra för något djur. Jag har under min utbildning läst bla. näringsfysiologi och då har vi gått igenom en hel del, bla. fasta. Vilka vetenskapliga belägg som stödjer det och inte. Oavsett vad man själv tror är det viktigt att presentera vad vetenskapen visar.

Anmäl
2010-08-28 17:43 #62 av: BARFmycat

#61

Det är hon inte ensam om, och det brukar aldrig vara något problem ända tills det handlar om något som folk anser är obehagligt.
Och belägg hart hon, men jag antar att det är vetenskapliga belegg du menar?

Du är inte den enda här med en utbildning inom näringslära, men olika utbildningar kan ju fokusera på olika delar och något som hyllas inom en lära kan förkastas inom en annan.

Jag vet inte hur du lever ditt liv, men jag lever det i alla fall inte efter vetenskapliga studier och normer. Jag lever det efter egen erfarenhet och efter vad som känns bra. Min mening är att folk är snabba på att döma de är skeptiska till något bara för att det inte finns en labbrapport om något, men lever ofta själva inte efter den normen. Och även om det fanns det, så tolkas de ofta olika beroende på vilka ögon som läser den.

Att det inte finns några studier om fastedagar bekymrar mig inte det minsta. Schultze har lång erfarenhet i ämnet, vilket flera andra också har som praktiserar svältdag. Om hon hade en annan titel skulle hennes ord säkert vara mycket mer värda, men jag anser att det inte måste stå "Dr" eller "prof." innan någons namn för att det de säger ska vara sant och riktigt.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-28 18:58 #63 av: Silvestris

#62

Väl utförda vetenskapliga studier om näringslära och näringsfysiologi förkastas inte av experter inom relevanta områden. Man måste absolut inte vara professor för att vara duktig, men jag personligen har rätt mycket mer tilltro till professorer och andra forskare inom näringsfysiologi än Schultze (som har med direkt felaktiga påstående i sina böcker).

Jag lever inte mitt liv efter vetenskapliga studier men har lärt mig att kritiskt granska sådant som intuitivt verkar fel. Det var så jag kom in på vägen till BARF också. Genom kritiskt tänkande.

Tyvärr sprids det mycket felaktigheter och lösa påstående av "BARF-auktoriteter" och det gör oss alla mindre trovärdiga. Därför är det viktigt att vara ödmjuk och försiktig med sina påståenden.

Anmäl
2010-08-31 02:32 #64 av: exitingsvillemo

#59 jag har läst hela artikeln.

"köttätande djur mår inte bra av att äta varje dag, det gör de inte i naturen"

Hur tycker du att jag ska tyda den meningen? Jag tydde den att det gäller alla köttätare...??

Och även om det bara gäller hund och katt, så bör det vara svårt att jämföra dessa två arter eftersom deras mag- och tarmsystem fungerar olika.

Och nej, jag lever inte mitt liv helt enligt vad vetenskapsmän och forskning säger, men när det kommer till mina djur så gör jag det, eftersom det är det enda sättet vi har att kunna ge våra tamdjur ett hälsosamt liv.

En katt som får leva på enbart spannmålsbaserat foder kan se hälsosam ut för blotta ögat, men det viktiga är ju vad som sker inne i kroppen. Så forskning är ngt jag kan luta mig emot, vetenskapligt baserad info om HUR djuret fungerar och VAD den mår bäst av.

Mina katter såg hälsosamma ut när jag gav dom Friskies också, är det ok att ge dom det då?

Anmäl
2010-09-01 01:37 #65 av: BARFmycat

#63

Det gör de viss, olika forskare kan ha olika åsikter i samma ämne.
Ta bara alla dessa olika dieter för människor som exempel.

Håller också med om att det är vissa saker som hon har fel om.
Men eftersom det jag förespråkar ifrågasätts så hårt så nämnde jag någon annan mer "känd" som också förespråkar det.


#64

Det står ju i ingressen att artikeln vänder och mot hundar och katter.
Fick en påminnelse om att illrar har väldigt hög ämnesomsättning och inte gynnas av en svältdag. Efter det skrev jag till i ingressen vilka sorters djur artikeln vänder sig mot, så att inga missförstånd ska ske.

De har inte alltför olikt fungerande tarmsystem. Framförallt så är de båda köttätare. Och det är ännu mer naturligt flr hundar att äta sällan än vad det är för katter.

Det finns ju ingen forskning som säger varken eller, så du kan ju inte säga att du vägrar svältdag i enlighet med forskningen, eftersom det inte finns någon?

Jag kan se att katter som lever på spannmålsbaserat foder mår dåligt, men jag vet också vart jag ska läsa tecknen. Så jag håller inte med dig där. Det är ju exakt information om hur djur fungerar som ligger till grund för varför jag förespråkar svältdag.

 

Normal utfodring:
Mat äts -> Mat spjälkas -> Mat åker ut -> övriga kroppsfunktioner ses över (läkning, utrensning, reparation, underhåll)

Svältdag:
Ingen mat äts -> övriga kroppsfunktioner ses över

 

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-09-01 01:50 #66 av: Silvestris

#65

Det är hemskt sällan forskare inom näringsfysiologi eller andra relevanta områden som ligger bakom all sköns dieter som pushas.

Normal utfodring:

Mat äts -> mat spjälkas och övriga kroppsfunktioner sköts parallellt med detta.

Utrensning (exkretion) som du kallar det sker hela tiden via njurar och lever. Kroppen jobbar ständigt med detta. Om du berövar djuret mat kan du minska kroppens förmåga att göra det optimalt eftersom djuret då berövas energi (som krävs för läkning och exkretion). Vid svält går kroppen in i sparläge och gör så lite som möjligt.

Anmäl
2010-09-01 02:24 #67 av: exitingsvillemo

Normal utfodring:
Mat äts -> Mat spjälkas -> Mat åker ut -> övriga kroppsfunktioner ses över (läkning, utrensning, reparation, underhåll)

Det är just detta jag ifrågasätter... Hur kan du vara så säker på att kroppen verkligen fungerar så? Det är där jag skulle vilja se någon sorts verklighetsbaserad fakta att övriga funktioner ses över i andra hand, efter matintag-spjälkning-toabesök

Hur VET man att det verkligen fungerar så? Ngn måste ju ha forskat i detta? Eller är det bara ngt man tagit ur tomma luften bara för att det låter bra?

Du säger själv att du även tänkt lägga till iller inom dessa köttätare, men i efterhand tagit bort dessa då du fått höra att det rent av kan vara skadligt för dom. Därför vill jag veta hur du fortfarande kan vara så säker på att detta skulle gynna katter och hundar, det kan du inte vara.

Är det inte väl modigt att skriva en artikel om en såpass viktig fråga, när man inte ens har några egentliga fakta för att det faktiskt fungerar så? När man inte riktigt VET om det är skadligt för djuret?

Anmäl
2010-09-01 11:15 #68 av: Silvestris

Värt att tänka på, katten bryter ner protein hela tiden. Den funktionen kan hos katt inte stängas av (som hos människa och hund). Det innebär att katten under svält bryter ner kroppseget protein, alltså muskler. Svält bryter ner kattens kropp.

Anmäl
2010-09-02 01:26 #69 av: BARFmycat

#66

Hur förklarar du då att kroppen fungerar som den gör när den blir sjuk? Borde den inte äta dubbelt så mycket när den blir sjuk då istället för tvärtom, om det är så som du säger?

 

#67

Eftersom det är så kroppen själv gör när den är i akut behov att att läka sig själv. Genom att ta bort fodret så får man kroppen att direkt börja med de läknings- och reningsprocesser som den normalt tar i andra hand. Man får alltså kroppen att ägna sin fulla uppmärksamhet på att ta hand om sig själv.

Iller kan fortfarande gynnas av svält men då måste tiden vara anpassad ill de djurens ämnesomsättning. Om man svälter en katt eller en hund i en dag kanske man bara behöver svälta en iller i några timmar för att uppnå samma effekt.

Svältdag är väl värt en artikel dels för att det förekommer inom BARF och dels för att jag förespråkar det. Jag tycker att folk borde kunna läsa om det om de är intresserade eller undrar vad det är, och vill man inte använda sig av det så behöver man inte. Precis som alla andra artiklar som finns publicerade här.

För det första så kunde jag inte drömma om att svältdag var ett så känsligt ämne då det alltid varit så naturligt förekommande för mig, och för det andra så trodde jag inte att det fanns ett sånt agg mot det. Oavsett vilket så hade jag ändå publicerat den här artikeln eftersom jag tycker att det är värt att ta upp så alla kan bilda en egen uppfattning och sedan göra som de själva känner är rätt.

 

#68

Jag vet att katter har konstant proteinbehov, frågan är bara hur länge katten ska svältas för att den ska behöva ta så mycket av sitt kroppsegna protein att det blir farligt.

Och  kan man svälta djur innan och tom efter operation och de klarar sig alldeles utmärkt så är det knappast ett problem för ett färdigvuxet, friskt djur.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-09-02 08:51 #70 av: exitingsvillemo

#69 jag förmodar att du svälter dig själv en gång i veckan också?! För när vi människor blir sjuka så brukar matlusten också försvinna, så då måste det ju vara bra?

Anmäl
2010-09-02 13:33 #71 av: BARFmycat

#70

Nej det gör jag inte, som tidigare förklarat så fungerar inte vi människor på samma sätt som rovdjur. De drabbas inte av blodsockerfall som vi gör när vi inte äter.

Jag äter heller inte bara rå mat och håller mig undan från all onyttig mat bara för att mina katter gör det. För dålig självdisciplin.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-09-02 13:48 #72 av: Silvestris

#69

Som sagt, jag har inte hört talas om att djur ska svältas efter operation. Däremot kan ett försiktigt matintag rekommenderas.

Det tar ca 12 timmar för maten att passera kattens tarm och det är knappt 12 timmars svält som brukar rekommenderas inför tex. ett rutiningrepp som kastrering. Tarmen är då nästan tom. Dock ska ju katten äta igen så fort som möjligt och det handlar om ett par timmar till kanske. Det kan alltså handla om 12-16 timmars svält. Det hinner knappast orsaka någon betydande nerbrytning av kroppens eget protein. Du anger inga timmar i din artikel så det är svårt att jämföra.

Dock får ju påpekas igen att det inte är av välgörande skäl djur svälts före ett operativt ingrepp.

Anmäl
2010-09-02 13:57 #73 av: BARFmycat

#72

Det spelar ingen roll, om svältdag var så otroligt farligt för katten så skulle de ju aldrig klara att både vara utan mat och överleva ett operativt ingrepp.

En svältdag borde rimligtvis vara ett dygn, 24 timmar.

Ingen som hört att svält rekommenderas på djur med mag- och tarmproblem, tex vid diarré?

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-09-02 15:14 #74 av: Silvestris

#73

Jag påstår inte att det är otroligt farligt, jag ifrågasätter nyttan och menar att det faktiskt kan vara negativt.

Svält i 12 timmar brukar rekommenderas vid tex. diarré men det beror ju på att kroppen tappar vätska under diarré och därför är det viktigt att snabbt få stopp på diarrén och finns ingenting i tarmen kan ingen diarré uppstå.

Där handlar det om avvägningen vätskebrist eller energibrist och vätskebrist är mycket mer akut.

Anmäl
2010-09-02 15:20 #75 av: BARFmycat

#74

Du är välkommen att ha en annan åsikt och uppfattning än vad jag har om svältdag. Jag är av tron att de eventuella negativa konsekvenserna är minimala och uppvägs av de gynnande effekter som uppnås.

Och finns det ingenting i tarmen kan reparation ske av tarmen, som blir irriterad av diarrén.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-09-02 16:04 #76 av: exitingsvillemo

#71 Fast du påvisar ju just att katten svälter självmant vid sjukdom och påstår att den gör just det för att reparera sjukan, då måste det ju betyda att vi tappar matlusten pga att det är bra för oss också.

Du säger emot dig själv där.

Bara för att djuret tappar matlusten vid sjukdom, måste det vara bra för djuret då?

Anmäl
2010-09-02 19:54 #77 av: [Neko]

Jag föreslår att denna tråd låses nu, tycker inte diskussionen ger något mer och att den börjar spåra ur lite

Anmäl
2010-09-02 23:05 #78 av: BARFmycat

#76

Ja det gör vi människor också, och det är precis som för djur av samma anledning. Men vi tål inte att vara utan mat en dag lika bra som köttätande djur eftersom de omsätter sin energi på ett annat vis än vad i gör. Vi blir trötta, hängiga, slöa och griniga. Det blir inte djuren.

Jag tror att människor mår bra av fasta någon gång ibland också, men det är för det första svårt för många att genomföra pga självdiciplinen, och för det andra pga hur det verkar på oss med de symptom jag ovan nämnde.

Om det är bra för djuret att tappa matlust vid sjukdom?
Det beror ju på hur länge. Ja, det är bra om det endast är en kort period för att hinna lägga fokus på att läka, men det är dåligt om det går så lång tid att djuret blir sjukt av själva fastan.

 

#77

Jag ser ingen anledning til varför. Även om jag, Silvestris och exitingsville har olika åsikter om ämnet så sker diskutionen på ett lugnt, kontrollerat och artigt sätt.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-11-09 14:29 #79 av: MoaL

Okej, vid ungefär inlägg #40-någonting gav jag upp att läsa, det blev för tjatigt. Jag tycker att artikeln var bra, och låter väldigt logisk. Hundar (Har ingen större erfarenhet av katter och illrar, är däremot uppvuxen med brukshundar) fastar alldeles frivilligt av många olika anledningar. När de är sjuka, när det är löptider (vår hanhund slutar helt att äta då under flera dagar i stöpet), och så vidare. Fasta är ingenting som en hund far illa av, tvärtom tror jag. Det finns en anledning till varför evolutionen har skapat hundar till att äta ett jättestort mål mat några gånger i veckan och att vila, spåra och dylikt under övrig tid. Ingen vild hund äter två eller ens ett mål mat om dagen, och vilda exempelvis vargar är muskulösa, uthålliga och friska. Såvitt jag vet så lever de heller inte någon kortare tid än våra sällskapshundar, såvida de inte blir dödade i förtid av tjuvjägare, jägare eller andra olika yttre omständigheter. Hälsomässigt är de väl snarare betydligt friskare än våra hundar? Naturen har ingen plats för sjuka djur.

Nej, jag tror tvärtom att fasta har en viktig funktionell betydelse för åtminstone hunddjur. Det går inte att dra alla djur över en kam. Smådjur som råttor, möss och liknande går inte att fasta på samma sätt eftersom de i det vilda är samlare som samlar just för att kunna äta även när det är omöjligt att lämna boet för födosökande. Evolutionen har skapat vargarna(hundar) till att äta några gånger i veckan och inte flera gånger om dagen. Skulle det vara så skadligt för dem att fasta under ett dygn eller två så skulle de heller inte göra det i naturen - och i naturen rör de sig betydligt mer än vad våra sällskapshundar gör. Detta borde innebära att det är viktigare att få i sig ordentligt med mat, men de har ändå dagar när de inte äter något.
Det går inte att jämföra med sjuka djur. I det vilda finns det ingen plats med djur som inte klarar av detta, och de dör också bort. Så har det varit under miljontals år. En hund med diabetes har ingen plats i evolutionen, så länge den inte har en människa som daltar med den och vill ta hand om den. Jag tycker självklart inte att det är fel att ta hand om en diabetessjuk hund, men det går inte att jämföra våra sjuka hundar med de som är friska och fungerar som en hund ska göra. I det här fallet så anser jag att artikelförfattaren kommer med de klokaste orden, och jag uppskattade läsningen.
Mvh,
Moa

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2010-11-09 21:33 #80 av: BARFmycat

#79

Det är lite det spåret jag är inne på också, även om det är en hel del skillnader på hundars och katters fysiologiska behov.

Jag tror inte att alla styrkor den vilda vargen har är enbart pga svältdagar, mycket har med selektiv avel att göra eller dvs endast de starkaste överlever. Darwins lag.

Men jag anser inte att svältdag är något ogynnsamt eller ohälsosamt, tvärtom. Förutsatt att det utövas på friska djur.
Jag tror att mycket av agget mot svältdag finns för att det låter väldigt negativt och människor "tycker synd" om djuren när de inte får mat, eftersom vi har andra värderingar än vad djur har.

Kommer man över tröskeln att det inte alls är synd om dom brukar resten rulla på rätt bra.

Sen finns det helt klart en del intressanta infallsvinklar i den här konversationen som kan vara värda att tänka på.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-11-09 22:28 #81 av: Silvestris

Alltså, evolutionen verkar inte för ett specifikt syfte. Att vissa vilda djur klarar av svält är inte detsamma som att det är optimalt. Evolutionen är ingen optimalitetsprocess utan "good enough" räcker.

Vi som har kritiserat svältagar har inte gjort det utifrån någon slags magkänsla att det är fel utan vi kritiserar att det utmålas som positivt när det inte finns några vetenskapliga belägg för det.

Anmäl
2010-11-09 22:52 #82 av: Aviendha

För att fylla på #81. Evolutionärt sett hade ett rovdjur som inte fixar att vara utan mat, och som inte har en backupstrategi för en sådan dag, inte stor chans att bilda en livkraftig population/art. För det går inte att få tag på föda alla dagar så de måste hålla för det.

Hundar äter ju emellanåt gräs och dör inte för det, alltså ska jag ge vegetarisk kost. <-- det fungerar ju inte alls, det blir ett logiskt felslut, för stora växlar på en vek hypotes. Samma sak som när man hänvisar till något möjligt som optimalt utifrån att det är just möjligt.

Antropomorfism kan absolut ge de reaktionerna, men jag gissar spontant att om man är villig att barfa så är man nog inte helbrydd när det gäller andra anpassningar i hållningen som strävar mot det naturliga utan att falla i tycka-synd-om-fällan.

Anmäl
2010-11-10 20:05 #83 av: MoaL

#80 Jag menade inte att vargens styrka hade att göra med svältdagar utan med just selektiv avel. Som jag skrev, naturen har ingen plats för sjuka djur. Inte heller för veka, svaga, eller på annat sätt dåligt anpassade djur. Det finns miljontals djur(och även växt-)arter som har kommit och gått på Jorden, utrotade för deras oförmåga att anpassa sig till dåvarande klimat, vare sig det handlar om att deras nisch i naturen har blivit upptagen av en ny, på något vis starkare och mer överlägsen art, eller någon annan naturlig omvälvning. Vore inte vi människor såpass intelligenta som vi är, skulle vi ha dött ut för länge sedan. Vi har ingen päls, inga huggtänder, inga klor. Inga muskler att jämföra med exempelvis ett stort hund- eller kattdjur. För att inte tala om att alla våra sinnen - lukt, syn, hörsel, känsel, smak - är avtrubbade jämfört med andra rovdjur. Allt det har blivit ersatt av vår hjärna, som lyckas finna lösningar för våra brister. Sedan går det ju att diskutera hur bra människan är för Jorden. Vi är väl naturens största misstag, för det finns väl inga som är så respektlösa och skadliga för omvärlden som vi. :/

#81 och #82 
Evolutionen kan visserligen tyckas slumpmässig, men den verkar för att anpassa sina små försöksdjur till sin omvärld. Hade den velat att vargarna skulle samla och spara föda så hade de gjort det. Alla djurarter är olika varandra, fungerar på olika sätt och finns till av olika anledningar. Såvitt jag hängde med så sparade väl järven föda för att kunna äta senare? Både räv och mård brukar också spara mat, exempelvis brukar de gräva ned fågelägg och äta under tuffare tider. Äggen kan hålla i flera månader. Ville naturen att vargen skulle göra på liknande sätt så hade de gjort det. Nu är det av någon anledningen "meningen" att vargdjur ska "svälta" ett par dagar ibland, och det i sin tur har någon funktion. Även om det kan tyckas oförståeligt för oss människor (som inte klarar svält/fasta på samma sätt eftersom vi i grunden är samlare som sparar mat till sämre tider) så finns det någon mening med att vilda hunddjur inte äter varje dag. Sedan är det självklart att de äter när de får möjlighet, eftersom det - liksom det faktum att smådjur allra först äter upp nötter och feta fröer i en gnagarblandning - är helt naturligt att kroppen vill lagra fett eftersom de inte kan vara säkra på när de får mat nästa gång. En hund eller katt som alltid har matskålen nere full med mat, känner inte det behovet eftersom det blir inlärt att de alltid har tillgång till mat. Likaså är det naturligtvis aldrig bra att gå utan mat för länge, det vill säga svälta på riktigt.
Dock, att ständigt ha tarmen full med mat är inte bra. Kroppen får aldrig vila, för faktum är att det krävs mycket energi för att ta hand om mat som finns i magen/tarmarna. En orm - som alla vet äter hyfsat sällan - ligger bara och jäser när de har ätit. Då går all energi åt till att spjälka maten. En orm som har spjälkat maten och tömt tarmen är däremot superpigg. Ett tydligt tecken på att mycket energi går åt till att spjälka sin mat. Pratar man med riktigt ormfolk så anser de att det är djurplågeri att ständigt hålla sin orm matad.
Är det ingen som undrar varför man ofta blir trött efter middagen till exempel? Hur många blir jättepigga och känner för att dra ut på äventyr efter ett stort mål mat? Mat kräver energi för att omvandlas till näring. Att spjälka mat kräver energi som kroppen inte kan kosta på sig till ett sjukt djur, vilket är varför de ofta slutar äta. Kroppen vill då, precis som jag har för mig att artikelförfattaren har skrivit någonstans ovan, koncentrera sig på att läka och försvara sig mot sjukdomen, hellre än att spjälka mat och låta bakterier och virus leva rullan och ställa till med skada som kan bli irreparabel. Även människor som är riktigt sjuka tappar matlusten, vare sig de är väldigt förkylda, har magsjuka eller är fulla i cancer. Vätska, och gärna söt sådan som coca-cola, är ofta bland få saker som man verkligen klarar av att få i sig, och det är bara för vätskans och energins skull. Näringsmässigt ligger väl inte läsk så högt skulle jag tro. ;)

Och det där med gräs.. Allvarligt, det var en fånig jämförelse. Många hundar som äter gräs är törstiga eller varma, och kräks ofta efter intaget av gräs. Jag låter aldrig vår hund äta det, eftersom han då antingen kräks, eller så får jag några timmar senare ändå stå och dra gräs ur rumpan på honom för att han inte får ut allt när han skiter.
Däremot kan man säga "Hundar äter mestadels djur, de ska alltså ha en kost framförallt bestående av olika delar från andra djur". Detta är ju bevisat bara av att titta på deras naturliga liv, det är ingenting en vetenskapsman ska behöva säga till mig, dig eller någon annan.
Likaså äter de inte alla dagar, vilket också har sin funktion. Det behöver inte bevisas av en massa forskare, det är redan självklart om man nu ska titta på hur vargar/hundar fungerar "på riktigt", det vill säga hur de fungerar när de lever ett riktigt varg-/hundliv. Och en tam hund, som ligger och slöar på soffan, sängen eller i hundbädden eller var de nu ligger, har defintivt inga nackdelar av en matfri dag, tvärtom. De är ju definitivt inte i behov av ständig energi, så lite som de rör sig i jämförelse med sina vilda släktingar.

Jag förstår inte riktigt varför naturen ska ifrågasättas och bevisas eller motbevisas hela tiden. Människan har helt uppenbart alldeles för lite att göra. Vi behöver inte veta alla detaljer om allting. Det är denna överdrivna och motbjudande nyfikenhet som gör att forskare sitter och skär hälsenorna av råttor för att se hur lång tid det tar för dem att läka beroende på hur mycket de går på tassarna, eller hur snabbt en råtta/mus lär sig att bara dricka ur vattenflaskan efter att de har gjort vissa kombinerade handlingar, annars får de elstötar. Det är vidrigt. Jag förstår inte svårigheten i att acceptera att naturen ser ut på ett visst sätt, vi behöver inte ha stenkoll på allt. :)

Och för att återgå till så kallade svätdagar så tror jag inte att någon har sagt att det är det absolut optimala, fast jag har förstås inte läst exakt allt som skrivits. Däremot låter det i mina ögon helt logiskt eftersom deras naturliga liv ser ut på det viset.

Förlåt, men jag förstod inte det där sista du skrev Aviendha. Du får gärna förtydliga. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2010-11-10 20:21 #84 av: Aviendha

#83 Jo, jag tror att jag kan min evolutionsbiologi :) Ja, järven kan hamstra för den är en kass jägare. Hamstringsbeteendet har även illrar även om de har konstant tillgång på mat så lägger de undan förråd.

Det är en typ av strategi, men det behöver inte betyda att de djur som inte gör på det sättet inte har ett behov av daglig tillförsel av mat. Illrar överlever en dag utan käk utan problem. En frisk iller kan du fasta i över ett dygn utan att det är någon egentlig fara för djuret. Alltså skulle man kunna, rent teoretiskt, införa fastedagar på iller med. Återkommer till "bara för att man kan så kanske man inte bör". Det kan vara så att hunddjuren inte utvecklat en sådan strategi för att den av olika anledningar inte varit gångbar för dem. Som du säger är ju evolutionen i många avseenden slumpmässig. För att kunna verifiera en hypotes så måste man ju kunna utesluta andra hypoteser och dessutom finna bevis för att den hypotes man valt stämmer.

Gräset var menat att vara en töntig jämförelse, för att påvisa den extremt svaga kopplingen mellan "kan" och "bra". Precis som görs när man observerar att hunddjur inte äter varje dag i det vilda dvs måste de ha svältdagar för att det är bra för dem.

Visst kostar det energi att smälta maten, men jag ser inte att det skulle fungera som argument heller. Och en orm kan vi inte riktigt jämföra med då det är ett kallblodigt djur med en helt annan födostrategi.

Anmäl
2010-11-10 20:30 #85 av: Silvestris

Evolutionen är en blind process. Den har inget syfte. Giraffen har inte lång hals för att den ska nå upp till trädkronan och äta löven... men jag vet, det är ett vanligt feltänkt som tyvärr lärs ut i grundskolan.

Det finns ingen mening med att djur svälter i det vilda. Det är ett faktum. Pga. skiftande ekologiska förutsättningar förändras födotillgången. De djur som klarar av den förändringen överlever, de andra inte. Det innebär inte att det finns någon mening bakom det hela eller att svälten är positiv.

Anmäl
2010-11-10 21:43 #86 av: MoaL

Jag har uppdaterat mitt inlägg, ni var för snabba att svara. :) Jag har precis läst igenom de senaste inläggen igen och sitter här och skrattar. Hur ids vi egentligen? Prata om meningslöst, alla får ju faktiskt göra som vi vill och anser är bäst - vilket väl alla i den här diskussionen har kommit överens om? Ändå ids man diskutera. Människor är underliga..

Men det handlar ju faktiskt inte om "bara för att man kan". Man kan överleva utan mat väldigt länge, och utan vatten i några dagar. Man utsätter ingen för dessa extrema påfrestningar "bara för att man kan", det är djurplågeri. Att däremot "utsätta" sina hundar för något som de ändå naturligt skulle ha "utsatts" för några dagar i veckan, varje vecka, varje månad, varje år, är något helt annat. :)
Ormar är ändå djur, och behöver föda precis som alla andra djur. De äter, spjälkar maten, skiter och äter igen. Skillnaden i föda mellan kallblodiga djur och varmblodiga är snarast den att kallblodiga sväljer födan hel om det är möjligt, eller, som krokodiler, gör "dödsrullningar" för att slita loss kött från en kropp som är för stor för att svälja hel. I övrigt är det väl knappast någon skillnad. Ingen blir pigg direkt efter sin måltid, utan behöver vila efteråt. Precis som jag skrev ovan så blir även människor trötta av födointag, just för att kroppen behöver energin till att ta hand om maten man precis har ätit.

#85
Evolutionen är kanske blind, men hård som attan. Svaga individer rensas bort så att det alltid är den starkaste som överlever och kan föra sina gener vidare. Detta är också meningen med djur som svälter i det vilda, vilket är lika med starkare, uthålligare, friskare och mer välanpassade djur. Ska man sedan, som vi människor nästan alltid gör, tänka empatiskt, så skulle Jordens befolkning bara bestå av "halvfabrikat", det vill säga djur som bara är halvbra eller kanske till och med dåliga. Det går inte att jämföra hemgjorda köttbullar med mamma scans. Sådant som är ordentligt gjort från grunden - som hemmagjorda köttbullar eller djur som selektivt har fått föra sina gener vidare för att de är så bra och välanpassade som möjligt - är alltid bättre än sådant som har kommit till på konstgjord väg, som mamma scans köttbullar eller djur som får överleva bara för att vi tycker synd om dem.

Sedan så kan man ju faktiskt ifrågasätta varför vi människor överhuvudtaget har fått för oss att alla djur mår bra av att alltid vara mätta? Detta beror antagligen på att evolutionen - den där jädra boven är inblandad överallt ;) - har format oss till att tycka synd om och ta hand om exempelvis vår avkomma och även andra levande individer. Denna förmåga gör att exempelvis det värsta ljud människan vet om är barnskrik, just för att vi är förprogrammerade till att vilja ta hand om och trösta ett litet barn som skriker. Vi vill att allt ska vara så perfekt som möjligt för de vi tar hand om, och i detta ingår att alltid hålla våra barn och djur mätta, eftersom detta ger en högre överlevnadsmöjlighet hos små barn. Våra husdjur får hos oss ofta stanna kvar under överinsikt av vår nitiska "ta-hand-om-sin-bebis-så-att-den-överlever"-gen, vilket gör att vi tycker att det är både grymt och bestialiskt att förvägra våra djur mat, även om det bara är för en dag. Det är ju faktiskt omänskligt, rent tekniskt sätt, att förvägra vår avkomma eller våra skyddslingar mat när de tigger om det. Gissa varför vi har så svårt att motstå stora blanka hundögon? ;)

Nej, nu har jag skrivit för mycket igen, jag babblar alldeles otroligt. Nu ska jag pysa iväg och byta i lite burar. Ha det bra! :)
Mvh,
Moa

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2010-11-10 23:55 #87 av: Aviendha

Visst gör alla och envar som de vill, det har ju aldrig varit tu tal om den saken. Bara att en del får ut något av att ta del av sociala sammanhang med andra folk även om de är av andra åsikter ;)

Jag har aldrig talat om att det skulle vara djurskyddsmässigt oacceptabelt, den debatten känner jag inte alls att jag kan/vill/är motiverat att lyfta i den här diskussionen. Jag menar, återigen, att det är ett för vekt samband. Det finns ingen stark korrelation att hänvisa till och man kan inte hänvisa till "naturligt" hur som helst heller. Det är naturligt för djur och folk att dö i plågsamma sjukdommar och skador, men vi tillåter det inte bara för att det är naturligt. Det är naturligt med en viss parasitbörda hos djur, men vi avmaskar våra husdjur och skyr parasiter som pesten. Det som sker i det vilda är förvisso naturligt men det är verkligen inte optimalt alla gånger! Visst gallras de svaga bort, men inget behöver vara superduperspecialanpassat för den sakens skull. Bara det funkar att överleva och reproducera sig så är det okej.

Och jo, det är mer skillnader mellan däggdjur och reptiler än att de käkar födan hel (vilket en del däggdjur gör i vissa fall med). Kallblodiga djur har som strategi att göra av med så lite energi som det är fysiskt möjligt, de reglerar inte ens kroppstemperaturen själva. Det ger ju många nackdelar som att de inte orkar med ex uthålligt arbete, de kan inte leva överallt och de måste ligga länge och smälta maten för att det kostar dem energi, men i sin tur gör de knappt av med ett jota heller pga att de inte har de utgifter ett däggdjur har. Däggdjur å andra sidan har höga energiutgifter som de måste jobba hårt för att tillfredställa genom ett signifikant högre födointag men de kan i gengäld leva på ett helt annat sätt än reptilerna. Därför blir det en orelevant jämförelse. Deras fysiologi och cellanpassning ligger på ett helt annat plan. Om du däremot tar ett däggdjur som jämförelse så har vi jämförbara faktorer, de spelar på samma bana.

Men där kommer du åter igen in på att dra för stora växlar: bara för att vi blir slöa efter mat så betyder det inte att hunden ska vara utan en dag för att det är bra för den.

 

Anmäl
2010-11-11 00:58 #88 av: Silvestris

Survival of the fittest syfter INTE till starkast överlever utan till att den bäst anpassade överlever. Att springa fort, ha vassa tänder, vara fysiskt stark osv. är inte alltid en fitnessfördel. Dessutom både dör och överlever en massa djur av ren slump.

Det handlar inte om att alltid vara mätt eller om att svälta. Det finns mellanting. Att bli hungrig är inte farligt, snarare sunt. Det är kroppens sätt att signalera att det är dags att fylla på skafferiet men hunger och svält är helt olika saker.

Jag som då har katter är allt för medveten om att katter lätt blir anorektiska. Det är dessutom farligt för dem om man inte får igång dem att äta i tid så när det gäller katter avråder jag från fasta. Med hundar ser jag vara inte nyttan.

Anmäl
2010-11-11 05:49 #89 av: MoaL

#87 Naturligtvis är skador, sjukdomar och parasiter naturligt, men återigen vill människor naturligtvis inte att någon av deras skyddslingar ska vara sjuka/lida/och dylikt eftersom vi är en väldigt omhändertagande art. Egentligen är det naturligt även för människor att ha ohyra; löss, mask och liknande var väldigt vanligt förr, och är det fortfarande i stora delar av världen. Dock sliter det på hälsan att hela tiden ha löss eller skabbkvalster som suger blod, eller mask som äter i sig all näring, och det är inte acceptabelt i ett humant samhälle. Att däremot låta en hund vara utan mat ett dygn då och då är ingenting som gör en frisk hund sjuk. Sedan kanske inte många hundägare är ett dugg intresserade av det, men vill man ha så naturliga förhållanden som möjligt när det gäller foder och liknande, vilket väl barf går ut på, så borde ju egentligen inte så kallade svältdagar eller fastedagar egentligen vara så främmande. Sedan så kanske man ändå inte är intresserad av just det kapitlet inom hundars blablabla (kan inte komma på något lämpligt ord just nu, jag är trött i huvudet), och då kan man ju strunta i det och bara hålla sig till just födan i sig. Dock känns det lite galet att just det ska väcka så oerhört starka känslor, men så är det väl alltid när gamla vanor och föreställningar ifrågasätts på ett eller annat vis. Att fasta för en hund är ju helt naturligt, men sedan har man olika åsikter om ifall det är särskilt nödvändigt eller ej. Det är nog svårt att veta exakt hur nödvändigt det är utan närmare forskning, och jag vill knappast ge forskare några fler anledningar till att leka med djurs liv.

#88
Jag har väl hela tiden sagt att det handlar om att den bäst anpassade är den som överlever/får reproducera sig. Sedan skulle vi helt klart vara betydligt mer överlägsna än vi redan är om vi kunde springa snabbt, vara superstarka, ha vassa tänder och så vidare, fast nackdelen då är väl att Twilight inte direkt skulle ha fått samma genomslag. ;)
Och visst dör och överlever en massa djur av en ren slump, men det är sällan särskilt slumpmässigt vem det är som får para sig. Honor är en sak, men hanar har det ganska tufft om de ska kunna stå sig konkurrensen där endast de starkaste/mest högljudda/färgglada/och så vidare är de som får fortplanta sig. Djuren i fråga behöver inte dö för att deras släktlinje inte får föras vidare, och då fyller det samma funktion. Sedan är det väl självklart så att djur som är friska, starka och utmärkta i alla avseenden ändå kan bli påkörda av en bil eller dödad av en jägare eller dylikt.

Och här har du helt uppenbart hakat upp dig på ordet "svältdag". En hund svälter inte för att den inte får mat på en dag. Svält innebär att man har varit helt utan eller bara haft ytterst bristfällig tillgång till energigivande och livsnödvändiga näringsämnen under en längre tid. Sedan är denna tid olika för olika djur beroende på hur snabb ämnesomsättning de har. En fågel som är helt utan mat under en helg är stendöd på måndagen. En vuxen kungspyton kan frivilligt låta bli att äta i över ett år utan att ens magra av. En hund svälter absolut inte av att vara utan foder ett dygn. Jag vet också att katter lätt kan magra av, och att det är viktigt att de får i sig mat varje dag, och det har ju att göra med att de äter flera gånger per dag i det vilda. Detta handlar alltså om katter, men jag har redan i mitt första inlägg sagt att just katter inte direkt är något jag är superinsatt i, så jag håller mig till att prata om djur jag faktiskt kan lite mer om än bara yttepyttelite. :) En hund är egentligen inte skapt för födointag varje dag, ändå ger de flesta - inklusive jag och min sambo - sina hundar mat varje dag. Min sambo och jag personligen ger mat varje dag helt enkelt för att han har jordens ämnesomsättning och går ned i vikt väldigt lätt. Vi ger dessutom den dubbla dosen Eukanuba performance än vad en hund i hans viktklass ska ha. Nu har jag börjat läsa på om barf för att det låter både roligt och naturligt, för att inte tala om att man begriper att de flesta hundar måste uppskatta det betydligt mer än något torrfoder. :)
Mvh,
Moa

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2010-11-11 09:47 #90 av: Aviendha

#89 Just det jag menar med att man inte kan hänvisa till "naturligt" ^^. Jo, en viss parasitbörda är normal för ett djur och innebär ingen fara alls egentligen. Vilda djur får bara problem med parasiter under särskillda förhållanden, ofta när de är nedsatta själva. Annars så hålls deras immunförsvar i topptrim av alla parasiter de stöter på. Visst tar parasiter energi och speciellt om våra parasitfria djur fick det, de är inte alls i trim för att fixa en sådan sak så de skulle nog påverkas till en början. Men jag skulle kunna argumentera för att när det nått en stabil nivå så utgör det ingen fara för djuret alls, kanske tom att det kan vara bra för det eftersom det får immunförsvaret att jobba. Det här är då rent teoretiskt, men samma princip faktiskt.

Forskning hade kunnat bedrivas utan att spilla djurliv på en sådanhär fråga. Beteendestudier är djurförsök, blodprov kostar inte liv och de som ger en svältdag existerar ju... Jag skulle inte riskera egna djur för att det är så hemskt med kontrollerad forskning som inte måste innebära att djurliv går till spillo.

Anmäl
2010-11-11 09:51 #91 av: MoaL

Såvitt jag vet brukar även djur som har använts till beteendeforskning avlivas efter att forskningen är slutförd. Jag kan ha fel förstås, men jag tror inte det.
Någon som har bättre koll gällande det får gärna yttra sig. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2010-11-11 09:52 #92 av: exitingsvillemo

Det som de flesta reagerade på i artikeln, är att författaren lyfter fram att svältdag ÄR bra för djuret.

"Kroppen tar alltid hand om maten i första hand, så när kroppen inte har någon mat att ta hand om kan den lägga energin på något annat istället, tex att reparera små skador, driva ut toxiner, läka ut underliggande sjukdomar och allmän "renovering" helt enkelt, sådant som den normalt har svårt att få tid över till."

Dessa påståenden är tagna ur luften, det finns ingen som helst fakta på att det faktiskt går till på det här viset.

Att vara utan mat 1 dygn är säkert inte farligt, men att djuret skulle använda dagen till att rensa kroppen på toxiner, det vet vi ingentingom och det är just det jag ifrågasätter med artikeln...

 

Anmäl
2010-11-11 11:23 #93 av: Silvestris

#91

Det beror helt på forskningens art, men om djuren har köpts in till lab för ett forskningsprojekt ska de avlivas efter att de är färdiga i forskning. De får inte lämna forskningsstationerna som tex. sällskapsdjur. Däremot sker en hel del beteendeforskning på sällskapsdjur, i hemmen eller att de kommer till en forskningsstation med jämna mellanrum med sin ägare och de djuren avlivas självklart inte.

Och springa snabbt, ha vassa tänder och vara superstarka... varför är det automatiskt bra egenskaper? Vassa tänder är skitdåligt om man som oss människor i övrigt är gjorda för att äta en stor del vegetabilier. Att ödsla en massa energi på att vara superstark i en miljö där det inte behövs är slöserin med energi. Om det är mer hjärna som behövs är det såklart bättre om energin går till hjärnan osv. Springa snabbt? Vad ska det vara bra för i vårat samhälle? FÖr att kunna springa ikapp bussen om du är sen?

Det finns inga egenskaper som är bra eller dåliga, de måste ställas i relation till den miljö organismen lever i.

Och som sagt. Kritiken som getts riktas mot att svält uppmålas som någonting positivt när det inte finns något vetenskapligt stöd för det (annat än förhöjd kortisolinsöndring vid en längre tids svält vilket kan vara positivt för individer med artrit). Det rensas inte ut några toxiner. Levern och njurarna blir inte bättre på att rena blodet under svält. Det sker ingenting magiskt.

Anmäl
2010-11-11 14:59 #94 av: Aviendha

#91 Tror mig ha koll på det, pluggar vid SLU så undervisning inom djurförsök ingår iaf för mitt program. Visst, det beror vilka djur det görs på, vad försöket går ut på och ibland rent praktiska svårigheter och sådant men det är absolut inget måste alla gånger. Det utförs många betesförsök i landet, dvs släpper man kossor på bete. Inte avlivas de efter försöket! Studier på vilda djur, inte letar man reda på gävligen och skjuter den bara för att man tittat på den? Om jag vill kolla vilken tuggleksak min hund tycker bäst så är det per definition ett djurförsök och det ska då ha ett etiskt godkännande. Alla djurförsök faller inte under den stereotypa bilden "droppa schampo i ögonen på hamsterbebisar" även om alla försök inte är tipp topp heller alla gånger. Jag vill inte förgylla djurförsök, men det är dumt att gå runt och tro på osanningar. Alla djur i försök dör inte även om många kan komma att avlivas.

Nu handlar diskussionen kanske inte om det och givetvis får man ha vilket etiskt synsätt man nu vill på djurförsökens vara eller icke vara elle runder vilka premisser det är okej. Men om man är intresserad av att läsa på om hur det faktiskt går till så kan det ju vara bra för att ens kunna bilda sig en korrekt uppfattning (dvs en baserad på fakta och inte på gissningar/myter). Djurförsök.info är ett samarbete som försöker lyfta djurförsöksfrågor och fakta på ett så objektivt sätt som möjligt vilket jag uppskattar. Det är lättare att bilda sig en korrekt upfattning om man inte får för färgade fakta.

Sen så får det för min del vara som det vill med svältdagen. Men de argument jag sett här håller helt enkelt inte ens för lekamän som vi ändå är, och då kan jag inte se att det är en planka jag vill testa hållbarheten på när det kommer till levande varelsers väl och ve.

Anmäl
2011-01-02 02:16 #95 av: Ceciliaolucifer

Jag har inte läst alla kommentarer för jag orkar inte det.

Men jag kan förstå att vilda djur har fastedagar då det inte går att finna föda. Men att vi människor tvingar våra djur till det när dom inte är anpassade för det?

När vi avlar och korsar olika raser/arter så för vi husdjuren/tamdjuren längre och längre ifrån sina naturliga släktingar dvs dom vildadjuren.

En tanke bara!

Anmäl
2011-01-02 16:47 #96 av: BARFmycat

#95

Fast de har fortfarande samma näringsbehov, mag- och tarmsysten och samma ämnesomsättning som sina släktingar, det är mest utséendet vi ändrat på.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2011-01-02 17:31 #97 av: Ceciliaolucifer

#96 Det tvivlar jag starkt på att dom har samma näringsbehov, och mag-tarmsystem som sina släktingar.

Kan ta iller som tex, dom har ett helt annat tarmsystem än sina vildasläktingar.

Anmäl
2011-01-02 17:46 #98 av: Bogart

#97 Låter ju mycket konstigt, hunden som är det djur som har varit domesticerat allra längst, har fortfarande ett mag-tarmsystem som är identiskt med deras vilda släkting, vargen.

Anmäl
2011-01-02 18:12 #99 av: Katti

#97, det tycker även jag låter mycket osannorlikt! På vilka sätt skulle de skilja sig? Och hur förkarar man att det har blivit så?

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2011-01-02 18:19 #100 av: Ceciliaolucifer

#98 + 99

Jag har inte möjlighet att kommentera det just nu. Men återkommer!

Anmäl
2011-01-02 18:30 #101 av: Silvestris

#97

Tamkatten har man iaf konstaterat är fysiologiskt identisk sin närmsta vilda släkting, falbkatten. I Skottland har man även obducerat ett gäng tamkatter, skotska vildkatter och hybrider där emellan och konstaterat att det är mycket svårt (ibland omöjligt) att skilja dem åt.

Anmäl
2011-01-02 20:10 #102 av: Blueshift

Cecilia, det är i princip ingen skillnad mellan tama och vilda (M.putorius) illrar. Det enda skulle kunna vara att vildillrar tycks klara sig bättre på mindre mängd föda och lägre näringsvärde än vad tama gör. Men det är i så fall marginellt och det finns stora individuella skillnader hos både tama och vilda.

Anmäl
2011-01-02 21:08 #103 av: Ceciliaolucifer

#102 Tack! Då var det utrett Skrattande. Har för mig att jag har läst det någonstanns.

Anmäl
2011-01-11 12:06 #104 av: exitingsvillemo

jag anser ju fortfarande, att om de vilda djuren fick bestämma själv, så skulle dom inte ha svältdagar.
Anledningen till att dom har det är inte självvalt, utan ett ont måste vid tex, brist på mat, väder mm

Anmäl
2011-01-11 19:17 #105 av: Lusthan

Jag finner det här rätt intressant... Mina katter blir verkligen asjobbiga när de inte får mat som vanligt. De spinner på ett jobbigt sätt, skriker på mig, jagar mig, en katt slår mig så fort jag går förbi. Han ger mig en snyting på benet med tassen eller kastar sig på mina knäveck så jag nästan trillar omkull och till sist så har vi en som protestkissar i vår säng på mig när jag ligger och sover. Det känns inte så lockande att testa även om jag förstår att det finns fördelar med det...

Anmäl
2011-01-13 15:24 #106 av: Labolina_73

Iaf vad jag fått lära mej är, en hund kan man svälta en dag men aldrig en katt,

en hund kan man svälta ut, dvs den äter när den blir hungrig.

Man får aldrig göra det med en katt,, jag minns inte exakt vad det är som kan ta stryk men ska kolla upp det men jag har för mej att det var typ levern eller så.

återkommer med vad det var som var farligt med det.

//Linda

Anmäl
2011-01-16 22:14 #107 av: BARFmycat

#106

Det är levern, de kan få så kallad fettlever. Men de tål att svältas 24 timmar utan att det är någon fara. De tål mer också för den delen, 3 dagar har jag läst någonstans fast hur exakt det är det vet jag inte.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2011-01-16 22:48 #108 av: exitingsvillemo

#107 Att dom tål det är ju en sak, att det skulle vara bra för dom, en helt annan.

Än så länge har jag inte hittat ngt som styrker din artikel om att det skulle vara bra med svält

Anmäl
2011-01-28 16:51 #109 av: BARFmycat

#108

Jag tål ägg, och ägg är bra för mig, men skulle jag må särskilt bra om jag bara åt ägg? Det finns en övre och en undre gräns för det mesta, så även för detta.

Du kan ju ta utdraget ur boken jag citerar i inlägg #45 till exempel, och om man bara googlar "fasting cats" eller "fasting dogs" kommer det upp jättemycket information om fastdagar, de flesta hör ihop med BARF och de jag sett har varit positivt "vinklade", men ska inte påstå att jag läst alla direkt heller. Och då har jag heller inte sökt efter positiva infallsvinklar, de har bra kommit ändå.

Hittade en artikel om svältdag för både hundar och katter här och en om att fasta hundar här

 

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2011-01-28 17:36 #110 av: Katti

Fast hur mycket man hittar om man googlar säger nog inte så mycket ändå. Jag tänker inte fasta mina hundar (och definitivt inte katterna), men jag känner inget behov av att skriva en artikel om det. Det gör man nog snarare när man brinner för något!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2011-01-31 22:02 #111 av: exitingsvillemo

Fast nu använde du ordet "tål" i en helt annan mening.

Tänk så här i stället: Mina hundar skulle tåla att vara utan vatten i ett dygn också, men är det bra för dom?

Man kan inte säga att det skulle vara bra för djuren med svältdag om man inte kan lägga upp VAD som sker i kroppen på dom under den tiden!

Anmäl
2011-03-08 16:18 #113 av: BARFmycat

#111

Det beror på av vilken anledning. Vill man prioritera andra funktioner i kroppen som hamnar i andra hand vid intag av vatten tar man bort vatten, som inför vissa operationer tex.

Vilket är exakt syftet med svältdag, som redovisas i princip i hela tråden. Man vill prioritera andra funktioner i kroppen som gynnar djuret och för att göra det måste man utesluta mat under några timmar för att dessa funktioner ska prioriteras.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2011-04-29 13:23 #114 av: Alexej

Hade nästan glömt bort det. Våra hundar fick inte heller mat en dag/veckan när jag växte upp. Nu står fodret framme hela tiden....När mina katter har diaré får de inte heller mat en dag och sedan börjar jag med skonkost. Och det hjälper!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-04-29 16:19 #115 av: Silvestris

#114

Fast att fasta hjälper vid diarré är en helt annan sak. Då är fasta att rekommendera eftersom mat i tarmen i det läget drar ut vätska ur kattens kropp=dåligt. Det är alltså en strategi för att minska risken för uttorkning.

Anmäl
2011-04-29 19:31 #116 av: Tallullah

Jag har inte läst alla innläggen øvanfør... Men det verkar vara ett hett tema med många olika meningar.

Att utfodra enligt BARF metoden gør man ju om man vill ge djuren så naturligt och bra foder som møjligt. Men hur äter den vilda hunden el katten i naturen? Ta till exempel vargen... den dødar en ren och äter sig proppmett... magen är full med mat... sen kan det gå många dagar innan den äter igjen. Våra hundar och katter äter värje dag... magen är ALDRIG tom. Och är det naturligt? Fedma är ett problem på våra älskade djur i dag. Och djur blir feta av samma skäl som vi människor. Før mycket mat. Fel mat. och før lite mosjon.

Anmäl
2011-04-29 19:41 #117 av: Silvestris

#116

Om du läser alla inläggen ser du att vi redan har diskuterat den aspekten.

Anmäl
2011-04-30 14:47 #118 av: BARFmycat

Fast jag tycker att det är viktigt att tänka på att svältdag inte har någonting att göra med att banta djuren eller hålla dom i form. Det är ingenting man ska använda sig av för att få ner djuren i vikt.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2011-05-01 20:34 #119 av: Urkraft

Mycket intressant artikel och tråd, tack BARFmycat! Mycket har jag lärt mig på sistone om våra tamdjurs kost och återigen känns det som en polett trillar ned. ;)

Så mycket onaturligt har blivit "norm/normalt", inte alls konstigt att gamla system anpassade till annan föda och livsstil drabbas av nya sjukdomar, krämpor, fetma mm. Precis som hos människan...

Anmäl
2012-04-24 21:00 #120 av: Phandoraz

Jag tycker alla sàdana här diskutioner är sà lärorika och roliga att läsa :)

Jag fullkomligt älskar BARFmycat personen. Hon/han tar alltid kritik sà bra, skriver rent och tydligt och medför alltid bra atmosfâr och infomration till diskutioner tycker jag =) tack för alla bra inlägg du gör! Och alla ni andra ocksà, sà klart. Tycker det här är ett jätte bra forum i allmänhet. Kommer definitivt hàlla ögnen öppna för nya saker här :)

Anmäl
2012-04-24 21:33 #121 av: BARFmycat

#120

Tack för det fina orden, Sarah Siverman heter jag och är en hon, det kanske framgår lite otydligt men det står efter alla mina inlägg som signatur.Tungan ute

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2012-04-25 10:27 #122 av: Phandoraz

Jo, jag sàg det sedan :P jag har suttit och läst om BARF pà alla sidor mellan himmel och jord i tvà dagar konstant nu xD sà jag blev lite text blind. Blev mer att man i slutet skummade igenom tills man kom till delar där man kunde lära sig nàgot ^^

Anmäl
2012-04-26 22:24 #123 av: Rose1

Men jag undrar vilken forskning som menar att mage och tarm får vila utan mat?
Vad säger att köttätare inte mår bra av daglig utfodring?
(Jag vet att man lätt köper allt de kloka och vuxna säger. Men de kanske inte visste då vad vi vet nu...?)
Bara för att vilda djur inte alltid kan äta dagligen, så betyder det inte att de mår bättre av att svälta då och då...

Oavsett om man utfodrar dagligen eller ej, så producerar hunden sur magsaft.
Om den inte kan hantera fastedagar, så lär man riskera hundar med gallkräkningar efter en tid.
Nästa steg är katarr...

Hur reparera kroppen skador utan näring?
Att däggdjur som är sjuka inte alltid vill äta, betyder inte ett de inte behöver näring/energi.

Vid diarré eller kräkning bör man inte fasta. Ge små (lättsmälta) mål varannan timme och begränsa vätskeintaget till max 50 ml/kg kroppsvikt. Inkl vätskan i maten.

Anmäl
2012-04-26 22:32 #124 av: Silvestris

#123

Jo, vid diarré bör du fasta om du inte kan ge djuret näringslösning IV eftersom mat i tarmen riskerar att dra ur vätska ur kroppen vilket kan orsaka vätskebrist (där är katter känsligare än hundar så rekommendationen kanske skiljer sig beroende på vad du har för djur). Du bör dock få i djuret vätskeersättning (vilken även innehåller socker).

Anmäl
2012-04-28 10:34 #125 av: Rose1

Man har faktiskt i de flesta fall gått ifrån rekommendationen om fasta vid diarré, men det finns ju vissa tillstånd som kan behöva speciell omvårdnad.
Men vid kortvariga diarréer rekommenderas små täta mål med lässmält mat.

Man ska ju dock alltid kolla så djuret inte blir uttorkat, vilket kräver veterinärvård och vätska/näring intravenöst.

Anmäl
2012-09-28 14:45 #126 av: pepparrot

Om man ger hunden en halv svältdag, ska den då ändå få sitt fulla dagsbelopp vid den måltiden den får?
Så om hunden ska ha 140 g / dag, ska den då få fullt på t.ex kvällen, eller ska man ändå bara köra hälften, som ett mål mat brukar vara(för min hund)?

Anmäl
2012-09-28 15:36 #127 av: Anterrabae

Åh, va bra att denna kom upp igen! :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-09-29 10:24 #128 av: BARFmycat

#126

Om man har svältdag så måste man ju se till att ens djur i det stora hela får i sig den mängd mat den behöver, sen kanske det inte är den bästa lösningen att ösa på allt i första bästa giva efter svältdagen, utan då är det bättre att anpassa mängden mat man ger övriga dagar så det kompletterar upp den dagen de inte äter.

Tex om de äter säg 100g om dagen varje dag och det är komplett, om man vill ha svältdag en dag i veckan, så är det bättre att ta de 100g de blir utan den dagen och portionera ut det på de övriga 6 dagarna, så det blir ca 116g om dagen, än att man ger 100g varje dag, svälter en dag och ger 200g dagen därpåFlört

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2012-09-29 10:28 #129 av: pepparrot

Okej, jättebra svar, tack så mycket! :D

Anmäl
2012-10-02 22:16 #130 av: Rose1

#126

OM jag skulle få för mig att ge en- eller en halvdags "svält", så skulle jag sett till att dagarna innan var mer energirika. Dvs rikligt med kost 1-2 dagar innan.
Det är ju det konceptet går ut på. Man tänker sig en jägare (hund eller katt) som fäller ett byte och äter mycket under en eller ett par dagar. Då ska den sedan kunna vara utan mat någon eller ett par dagar där efter.
Tänk på att dessa fastedagar ska vara vilosamma för djuret. Dvs ingen fasta innan man ska låta hunden prestera. Till detta behövs energi.

Nu lever ju inte mina djur på det viset, utan de är ganska aktiva alla dagar.
Även katterna. Och skulle jag neka en katt mat, så springer den snabbt ut och hämtar en sork eller fågel.

Jag antar att fastedagar inte alls är så "naturligt" som man trodde tidigare. Finns det tillgång till föda, så mår djuret bättre av att äta dagligen.

Anmäl
2012-10-03 15:06 #131 av: pepparrot

Ja då skulle jag inte känna mej lika "skyldig" om de fått mer mat 1-2 dagar före..

Så underfastedagarna så ska hundarna inte gå superlånga promenader osv, utan bara "normala/lagom"rundor(det är ju olika beroende på hundras)

Får se hur jag gör!

Anmäl
2012-10-05 18:12 #132 av: BARFmycat

#130

Det är faktiskt en väldigt insiktsfull åsikt. Naturligtvis har du rätt i att det ligger mer logik i att djuret ätit väl under de dagar innan fastan, även om jag tycker att det är ett koncept som tillämpas bättre på hunddjur än kattdjur.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2012-10-29 23:18 #133 av: Robmel

*raderat pga överträdelse av skrivreglerna*

Anmäl
2012-12-21 18:14 #134 av: [RMSLiners]

Intressant artikel men jag skulle nog inte fasta mina djur, eller mig själv för den delen. Min hund skulle slicka maniskt på skålen om hon var tvungen att fasta, det händer när hon är överdrivet hungrig och vill ha mer mat. Katten skulle skrika ihjäl sig, han är expert på att säga till när han vill ha mat och ger inte upp förrän det är serverat även om han redan fått den dagliga givan. Är ett djur hungrig skulle jag aldrig neka den mat men artikeln var riktigt intressant att läsa ändå men som sagt inget jag skulle tillämpa.

Anmäl
2012-12-21 18:30 #135 av: Robmel

#134

Det är intressant att du redan på förhand vet om alla konsekvenser av handlingar du ej utfört.

Precis som oss människor rent historiskt så har djur inte haft tillgång till mat 24/7 som vi har idag.

Jag fastar inte min katt, för att han är lillskrutt än så länge.

Dock fastar jag själv ibland (faktiskt precis börjat) Dock lever jag på en ketorbaserad kost som gör att jag inte får blodsockerfall så fort jag hoppat över fikat på jobbet.

Ett överlägset och välanpassat sätt för både människor och djur att leva.

Våga testa vetja!

Anmäl
2012-12-21 19:02 #136 av: [RMSLiners]

#135 Hallå, läs igenom mitt inlägg en gång till. Det är mina djur jag pratar om, och jag känner väll de bättre än du gör, hoppas jag.

Du ser att jag skrivit att jag har en katt som jamar om han vill ha mer mat och ger inte upp förrän han får det och en hund som slickar maniskt på skålen om hon vill ha mer och ger inte upp förrän hon får det. 

Men du menar alltså att trots att mina djur skulle vara hungriga så ska jag vägra dem mat vilket innebär att katten skulle skrika hela tiden och hunden inte släppa skålen? Det tänker jag inte göra, så är det bara. Och jag själv kan inte fasta, jag är gravid. Men skulle inte ens fasta även om jag inte var gravid.

Anmäl
2012-12-21 20:13 #137 av: Robmel

#136

Ja, djur har instinkter och beteende och de lär sig hur de skall agera för att omgivningen skall ge dem det de vill ha. Läs lite om pavlovs hundar.

Djur är inte människor som tänker utan agerar och ser vad det får för motreaktion. Om den slickar på matskålen eller jamar, och det får en konsekvens, då kommer djuret att fortsätta med det beteendet. Beteendet i sig innebär inte att djuret mår dåligt och svälter ihjäl.

Djur i naturen är opportutionister och kommer göra massa saker för att få saker. Därför katter/hundar passar så bra med människor.

De är gulliga och vi ger dem mat.

Dock har det nog inte alltid varit så.

Det var min poäng. Djur dör inte av att inte få mat vid ett till givet tillfälle. Sen kan du kompensera och ge en större giva vid de kommande dagarna, alltså har du inte förvägrat djuret utan bara gett det en dag för återhämtning.

Anmäl
2012-12-21 20:20 #138 av: [RMSLiners]

#137 Jag måste anta att du aldrig ägt slädhund förrut för i så fall hade du aldrig gett uppmaningen till att jag skulle ha svältdag på hunden. En hungrig slädhund orkar inte prestera.

Acceptera att inte alla följer alla konstens regler och verk och att jag inte kommer följa någon svältdag hur mycket du än lär tjata. Det är intressant läsning men det betyder inte att alla skulle tillämpa det.

Anmäl
2012-12-21 21:39 #139 av: Robmel

#138

Hej,

Jag förstår vad du menar. Dock gissar jag att du inte har några slädhundar. Jag ville bara testa din tes om att dina djur "mår" dåligt bara för att de visar ett visst beteende. Jag är inte så säker på att den logiken är så enkel.

Men, jag skall inte tjata mer, ville bara diskutera lite. Det är roligt.

God Jul & Gott Nytt år!

Anmäl
2012-12-21 22:04 #140 av: [RMSLiners]

#139 Nog är det kul och jo slädhund har jag, det är precis vad hunden är och draghundsporten är vad hon hålls aktiv inom. Hund har haft beteendet sen valp sen kanske jag har byggt på det genom att ge henne mat när hon säger till men hellre hon visar att hon är hungrig så hon orkar med draget och tävlingar än att välja att svälta. Katten är en fd hemlös katt från en kattkoloni som alltid haft det beteendet, kanske för att han förr inte alltid hade tillgång till mat men har det nu.

Anmäl
2012-12-21 23:31 #141 av: Robmel

#140

Ok, självklart när dina hundar har en hög ansträngning skall du inte svälta dem. Men kanske när de har en viloperiod. Mer så.

Men som sagt, om man har hundar som inte drar slädar i talande stund så kommer det med stor sannolikhet inte vara skadligt för ett djur (hund katt) då detta historiskt varit mer förekommande.

vad gäller din hemlösa katt så har jag observerat sånt beteende även hos människor som har liknande uppväxter. Beteenden är väldigt intressant. Dock aldrig omöjliga att förändra.

Anmäl
2012-12-22 00:09 #142 av: [RMSLiners]

#141 Nej visst inte omöjligt att förändra men jag vill gärna inte ha någon fasta dag och det står jag för. Alla väljer ju själv, men det är inte en dans på rosor och utan risk man sätter in fasta/svält dagar fick jag veta efter simpel surfning.

Detta med att fasta en katt med diarre som står i texten tex, detta avrådes från åtskilliga veterinärer även när det gäller valpar, då det kan snabbt utveckla leverbesvär. Något jag själv fått se tyvärr. Mer info.

Finns rätt mycket på nätet att läsa om fasta/matvägran för både hund och katt och vad det kan leda till när de inte får i sig föda. Även flertalet böcker finns i ämnet.

Så till skillnad från artikeln och sajtvärden skulle inte jag rekommendera fasta på djur överhuvudtaget om man inte vill ha leverförändringar hos sitt djur som enligt studier tydligen visar sig redan efter en mycket kort tid/ett dygn.

Så detta med att man låter tarmen vila med fasta är lika gammalt påstående som att hundar lyder bättre när man drar de i nackskinnet eller att man lyfter en katt i nackskinnet.

Anmäl
2012-12-22 08:54 #143 av: Robmel

Hej,

Som med allt, här finns det och även här rekommendationer att fasta katter som har dålig mage t e x.

Så "sanningen" är inte så enkel. Jag vill ofta gå till ursprunget när vi skall rekommendera vad djur skall och inte göra. Vilka djur, och för del delen människor har alltid haft tillgång till mat. Väldigt få. Människor och djur är konstruerade så att vi skall kunna ta av våra reserver på kroppen för att överleva. Och vi pratar om ett dygn som mest.

Här står det att katter absolut kan fara illa utan mat, relativt snabbt. Men att t e x hundar skall kunna vara utan mat under längre perioder.

Var ligger sanningen. Allt verkar inte så svart eller vitt.

Anmäl
2012-12-22 10:41 #144 av: [RMSLiners]

#143 Ja det är ju som med allt annat, dubbla bud överallt.

Däremot vet jag att man inte ens rekommenderar fasta på katt inne på katter ifokus utan skonkost. Matvägrande katter får man handmata då de måste få i sig energi. Själv varit med om det på en katt jag tidigare hade, dock la hans lever av helt till sist och inget gick att göra längre så han fick somna in. Har även flasmatat kattungar från kattkoloni och vet även där hur viktigt det är att de får mat. Så av egen erfarenhet vet jag att fasta på katt inte är bra hur man än vrider på det.

Min veterinär har även påpekat att fasta på katt kan leda till leverproblem liksom också övervikt kan då katters matsmältnings system är rätt känsligt och skiljer sig från hund avsevärt.

Vad gäller hundar kan jag bara tala för slädhundar som man inte fastar just för att de ska orka. Man ska också tänka på att många slädhundar bor utomhus året om och vinter kräver energi för att hålla värmen i kroppen. Jag har aldrig under mina år träffat en slädhundsförare/uppfödare som fastar sina hundar. Maten är ju som sagt viktig för en högpresterande hund.

Anmäl
2012-12-22 11:02 #145 av: wesdi

Obestämd Svältdag eller fastedag är kanske fel ord när det gäller hund... vi associerar nog till människors fastedagar...
Vi kan inte jämföra människokroppen med hundkroppen för vi fungerar helt olika.

Det finns en variant av råfodring, oftast en variant av Prey-metod som kallas BIFFLO, Big Food Fed Less Often. Troligen mer vanlig utomlands än i Sverige.

Det är precis vad det låter...det handlar inte om att svälta hund utan man omfördelar hundens mat på färre matdagar och lägger in *vila-från-mat*-dag/dagar. 1-2 matvilodagar brukar det tydligen oftast vara.


Dag/dagar före mat-vilodag/dagar så får hund rejäla givor mat, ofta festa loss ordentligt på en stor skånk (jag pratar om prey-metod)... i princip äta hur mycket den vill.
Efter en eller två sådana här brakfestdagar med nästintill obegränsad tillgång till föda är hunden rejält mätt.
Den tar gärna 1-2 dagars vila från mat. Helt utan mat är lite olika, vissa ägare väljer att ge en myckt lätt måltid  om nu hund vill ha mat.

Flera av de här hundägarna (jag har läst om deras redogörselser för hur de utfodrar sina hundar) har gjort så här i flera år med gott resultat. Friska hundar. OBS.. utfodringssättet är inte tänkt till små valpar eller sjuka djur.

Finns även hundägare som är aktiva med sina hundar som utfodrar på detta sätt.

Mogens Eliasen har skrivit en bok (som jag nu inte kommer ihåg vad den heter, har inte den själv) där han bl.a. tar upp  vad han sett i arbetet med räddningshundar.
Jag vågar inte säga om de hundarna utfodrades helt enligt BIFFLO men något liknande i alla fall, i vart fall med 1-2 dagar utan mat.
De upptäckte att hundarna arbetade bättre på tom mage än full, samt att det blev bättre efter ett par dagar utan mat.

BIFFLO låter rätt intressant, jag har själv inte prövat, har inte planerade vila-från-mat dag/dagar... mina hanhundar fixar det själv ibland (läs längre ned).

Däremot får de mat en gång/dag, någon gång på kvällen.
Av gammal vana, haft hundar i olika åldrar så hade jag kvar två mål/dag länge. Morgonmålet var mindre och kvällsmålet större.
Men... insåg att det lilla morgonmålet nog gjorde varken till eller från så jag tog bort det, omfördelade matgivan till en enda/dag.
Har inga bestämda tider när de får mat.

 

Flört Hundarnas egenvalda vila-från-matdagar... Jag har två vuxna friska hanhundar. Vi bor på landet (gammalt sommarstugeområde som mer och mer förvandlats till året-om-boende), finns lite hundar här men inte så vansinnigt många... finns några tikar... och ja så klart kommer det *sommarstugeägarna* till sina stugor vid större helger m.m. Några av dem har hund förstås.
Nå.... det händer då ibland att någon löptik har extra särskilda förföriska dofter.... sådär jättextra tydligen för det märks på hundarna. När de här extra förföriska väldofterna kommer så... minskar aptiten på hundarna. Under några dagar äter de knappt något alls.  Djupa olyckliga suckar, olyckligt kära vovvar.
Nej de rymmer inte, ylar inte... tappar bara aptiten och ja är som två pälsbeklädda dammsugare när vi går efter byvägarna/skogsvägarna där den här löptiken då gått.

Så de väljer själva att avstå från mat (ok någon liten köttbit kan de trycka ned) några dagar... . Jag bryr mig inte! Vill de inte ha mat - får de vara utan!
De är fullt friska, tids nog kommer hungern ikapp hjärnan, de värsta väldofternan försvinner och de börjar återgå till normalt tillstånd igen Flört.
De överlever dessa dagar, jag motionerar dem som vanligt... tar inte hänsyn till att deras aptit är sämre...

//Lena

Anmäl
2012-12-22 11:24 #146 av: [RMSLiners]

#145 Intressant men den metoden skulle vara svår på slädhundar men ändå snarlik den utfodring vi redan har. Med risk för att hunden spyr ska ju en hund aldrig vara totalt propmätt innan den ska arbeta utan ges små givor men ändå den mängde den ska ha. Andra väljer att inte mat hunden överhuvudtaget förrän vid dagens slut.

Fasta 14-30 slädhundar ett par dagar däremot jag aldrig varit med o och skulle nog inte göra heller. Då ska man ha i tanke att många slädhundar arbetar 5 dagar i veckan i flera mil.

Anmäl
2012-12-27 00:08 #147 av: zickan

Har inte läst kommentarerna. Men efter jag läste artikeln i början på detta år. Så har jag kört på svält dagar. Tidigare haft problem med äldre hanen som varit chinkig och vält skålen och/eller försökt gräva ned den i mattan eller täckt med jord om det varit matning utomhus.

Numer äter han iaf lite av maten, oftast allt. Och försöker inte täcka över det. Ende skillnaden är införande av svältdagar. Så för honom verkar det fungera bra mycket bättre med magen av att få vila en dag.

zickans.com . Uppfödare av råttor, möss och iller.
(Väntas iller valpar till 2017)

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2013-01-16 21:11 #148 av: BARFmycat

Vill förtydliga, som även framgår i artikeln, att fastande djur inte skall utsättas för större ansträngningar. Således ska inte fullaktiva slädhundar fastas, om de ska utföra arbete. Hänvisar man till djur i det vilda genomför de heller inga större ansträngningar sina fastedagar.

Hela idén med fastedagen är att de ska gynna djuret. Ett djur som ställs inför ett prestationskrav bör även, om man ska tillämpa god och förmodligen även laglig djurhållning (förmodligen, efterson "ej utsättas för onödigt lidande" kan vara en tolkningsfråga, på gott och ont), inte utsättas för det utan tillräckliga energireserver.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2013-01-18 22:34 #149 av: Michaela-N

Hoppas ni är medvetna om att ni bryter mot djurskyddslagen, hundar skall enligt den utfodras varje dag.


Anmäl
2013-01-18 23:49 #150 av: Silvestris

Katter också.

18 § Hundar och katter ska dagligen ges foder. Fodret ska garantera tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel och ges i sådan mängd så att de inte blir för magra eller för feta.

Om flera djur utfodras tillsammans, ska de ges möjlighet att äta utan att otillbörligen störas av andra djur. (SJVFS 2008:5 Saknr L 102).

Att rutinmässigt svälta sina hundar och katter är att se som ett direkt brott mot dessa föreskrifter och därmed ett brott mot Djurskyddslagen. Tror inte att brott mot SJVFS 2008:5 Saknr L 102 kan leda till fängelse men väl böter och såklart att man hamnar i belastningsregistret.

Anmäl
2013-01-19 10:20 #151 av: Robmel

Ja, det är mycket som staten kan se som vettigt. Som att människor skall stoppa i sig 50 - 60 % kolhydrater varje dag. Precis som en del fodertillverkare tycker att katter skall ha samma mängd kolhydrater i sin kost.

Att katter och hundar, i naturen äter varje dag finner jag ganska osannolikt.

Som där står, de ska inte bli för feta, det kanske är en anledning av att de har foder stående framme HELA tiden samt att de får fel foder. Det är lika kriminellt isf.

Anmäl
2013-01-19 11:36 #152 av: Silvestris

#151

Det är inte lagstiftat om att vi ska äta 50% kolhydrater/dag. Där ger en myndighet rekommendationer, sedan gör folk som de vill.

Att djur ska ha foder dagligen är inte orimligt. Det är fullt rimligt att lagstifta om.

Ingen i den här tråden har presenterat några vetenskapliga belägg som stöder att en svältdag gynnar hundar och katter.

Vilda djur drabbas ibland tillfälligt av svält, ja. Det betyder inte att det är bra för dem. Vilda djur drabbas av sjukdom också, det betyder inte att det är bra för dem. Det är mycket som är fullt naturligt utan att behöva vara bra. Naturligt är inte=bra.

Det är bra att veta att man ger sig ut på djupt vatten ur juridisk synvinkel innan man bestämmer sig för att börja svälta sitt djur, eller hur? Om det uppdagas och djurskyddsinspektören kommer och knackar på din dörr behöver du kunna komma med betydligt starkare belägg än "men det är ju naturligt" för att slippa undan påföljd.

Anmäl
2013-01-19 12:40 #153 av: Mullemu

# Silvestris. Du är klok som en bok. Glad

Är själv utbildad kostrådgivare och så länge kroppen (både människans och kattens) får bra och nyttig mat i lagom dos och med lagom intervall så behöver den aldrig "avgiftas". Det sköter den så bra ändå. Det är det vi har våra inre organ såsom lever och njurar till. Om kroppen inte får tillräckligt med energi däremot så har den inte en chans att fungera normalt och då är risken större att man samlar på sig s k slaggprodukter.

 

 

 

Anmäl
2013-01-19 13:09 #154 av: Silvestris

#153

Hos katten har vi dessutom en liten bonusaspekt att ta hänsyn till. Den står på konstant glukoneogenes dvs. den omvandlar hela tiden aminosyror till glukos och för det krävs tillgång till aminosyror dvs. proteiner. Om protein inte tillgodoses via kosten börjar katten bryta ned kroppseget protein dvs. muskler. Nu hinner väl inte en dags svält orsaka någon katastrofal muskelnedbrytning, men det är onödigt.

Anmäl
2013-01-19 19:40 #155 av: Robmel

153#

Vet inte vad du har för utbildning, men det finns mycket forskning som visar att intermittent fasting är väldigt nyttigt, för människor. Vad är bra mat i lagoma doser? Det låter väldigt vagt.

154#

Men om du nu utfordrar din katt med samma mängd mat över 7 dagar, och inte berövar den något så har du inte svält din katt, utan bara gjort en kort paus.

Nåväl

Anmäl
2013-01-19 19:47 #156 av: Silvestris

#155

Jo, du har svält katten i ett dygn om den inte får mat under ett dygn. Oavsett hur mycket mat den får i övrigt. Mat varje dag är vad du enligt lag är skyldig att erbjuda katten/hunden.

När jag läste näringsfysiologi gick vi igenom temat fasta och om människor fastar under EN VECKA frisätts kortisol som kan lindra artrit. Efter en vecka avtar effekten.

Detta på människor och under en vecka och att fasta en katt i en hel vecka vore hälsovådligt.

Anmäl
2013-01-19 22:39 #157 av: [Annamaja27]

Man kan ju fråga sig om hälsofördelarna man sett vid intermittent fasta hos människor beror på frånvaron av äta inte så jättebra kost. Det kanske helt enkelt är bättre för kroppen att vara utan mat när maten inte är optimal. Då får kroppen tid att läka skador orsakade av exempelvis högt blodsocker.

På samma sätt kan man fråga sig hur många av försökdjuren man använt vid försök på intermittent fasta får BARF. Tror inte det är så många.

Hade alla ätit optimal kost/föda för sin art så undrar jag om resultatet av fasta hade visat sig lika bra för hälsan.

Anmäl
2013-01-19 22:46 #158 av: Silvestris

Dessutom bör tilläggas att när människor fastar innebär det i regel inte att man bara dricker vatten (vilket är vad hundar och katter som får svältdagar förutsätts göra) utan man brukar dricka olika drycker. Beror lite på vad för "kur" man kör på, men i regel intas grönsaks- och eller fruktdrycker (ibland te) dagligen dvs. man får i sig lite näring varje dag.

Anmäl
2013-01-19 23:19 #159 av: Michaela-N

Jag blir alldeles förskräckt när jag läser i #0 att det är OK att svälta dräktiga och digivande tikar samt valpar i en halv dag.


Anmäl
2013-01-20 00:25 #160 av: Robmel

156#
Det finns en hel del forskning kring intermittent fasting (16-24h). Läs på.
Har aldrig talat om att fasta en katt i en vecka.

157#
Enda sättet är att läsa på. Var en genomgång i DN i veckan om jag inte minns fel. Vad är optimal föda för människor?

158#
När jag fastar så dricker jag endast vatten. Och jag talar om 16-24 timmar. Lever man i ketos är detta endast fördelaktigt, och enkelt.

Anmäl
2013-01-20 10:22 #161 av: Silvestris

#160

Du som är så insatt kan ju tipsa om någon vetenskaplig källa då. Jag har inte obegränsat med fritid.

Läst på har jag gjort i 10 år och då ingår en examen i biologi. Jag fortsätter läsa på också men som sagt, min fritid är begränsad. Jag kan inte sitta och leta upp källor till alla påståenden som ges på forum.

Anmäl
2013-01-20 10:24 #162 av: [Annamaja27]

Tills jag hittar studier som visar att intermittent fasta på barfande hundar förlänger livet eller främjar hälsan så kommer jag vara skeptisk. Jag tror självklart att barf/färskfoder är den optimala kosten för hundar.

Är hunden frisk och stark så är en svältdag säkerligen inte farlig, det tror inte jag men specielt nyttig? Njae - jag måste övertygas om det.

Att hundar i det vilda skulle hoppa över att äta en dag tror jag bara händer om de ätit sig proppmätta dagen innan. det är ju sällan vi låter våra hundar få ett rejält skrovmål och äta så mycket de orkar. Kanske skulle prova med min här hemma och se hur mycket hon skulle stoppa i sig om det var fri utfodring Flört

Anmäl
2013-01-20 10:31 #163 av: Robmel

Jag länkar till artikeln i SvD (inte DN som jag felaktigt skrev).

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/darfor-korttidsfastar-jag_7808440.svd

 

Anmäl
2013-01-20 11:14 #164 av: Silvestris

#163

Jag bad iofs om vetenskapliga källor, men jag har ju ett namn att utgå ifrån om jag skulle ha tid att söka vidare...

Anmäl
2013-09-18 06:43 #165 av: vallhund

Dags att låsa diskussionen.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Kennel.

 
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.