Annons:
Etikettiller
Läst 26968 ggr
MaalinF
2010-03-05 15:13

Barfa Din Iller!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Iller BARF - Tips och råd på vägen Att Barfa en iller är lättare än vad det låter. Många känner sig tveksamma över att få över sin iller på kött, och oroar sig över att illern inte kommer att få i sig tillräckigt utav det den behöver. Men lugn. Barf är egentligen rätt enkelt, och framför allt kul, när man väl satt sig in i det hela.

Iller BARF - Tips och råd på vägen Att Barfa en iller är lättare än vad det låter. Många känner sig tveksamma över att få över sin iller på kött, och oroar sig över att illern inte kommer att få i sig tillräckigt utav det den behöver. Men lugn. Barf är egentligen rätt enkelt, och framför allt kul, när man väl satt sig in i det hela.

Tack vare Barf har man plötsligt möjligheten att variera sin illers kost, precis lika mycket som vår egen. Att äta samma mat dag efter dag skulle nog tråka ut den bäste, men vad gäller våra djur så förväntar vi oss att en skål med torrfoder skall vara lika spännande varje dag under hela livet. Självklart kan en iller leva ett bra liv på enbart torrfoder, men variation i kosten är även ett sätt att berika illerns vardag.

När en iller äter en kycklingvinge handlar det inte bara om att den får i sig mat, förutom nödvändig näring ger det även träning för viktiga muskler och framföralt en helt annan mental stimulans än vad en iller får genom att genomföra samma monotona käkrörelse när de tuggar torrfoder. Vid varje mål mat måste illern tänka, och klura ut hur just den där köttbiten skall bearbetas och ätas. Måltiderna blir helt plötsligt miljöberikningar och en rolig aktivitet för illern.

Grundläggande om Barf

En iller kan äta i princip vilket kött som helst, så länge det är rått. Större ben (nöt och fläsk t.ex.) kan man vara lite vaksam över, eftersom illern inte alltid klarar av att tugga sig igenom det. Men hur man än gör, så måste en iller ha ben i sin kost. Ju mer ben, brosk och senor i köttet destå bättre. Rent muskelkött som t.ex kycklingfiléer bör man ge mindre utav, eller tillsätta benmjöl/Kalcium-Fosfor tillskott, eftersom de inte innehåller rätt Kalcium/fosfor mängd.

Vad för kött man ger är upp till ens egna preferenser samt vad man har tillgång till. För mig har kycklingskrov blivit en bra bas i kosten, eftersom jag har lätt att få tag på det, det är billigt, och högst lämpligt för illrar. När man Barfar är det bra att i början ha lite riktlinjer att gå efter, men det brukar inte ta lång tid innan man finner sin egen väg.

Precis som med allt annat finns det mycket olika tankar och rekommendationer bakom Barf, och man måste finna det som passar en själv bäst. Ett bra tips att ha i bakhuvudet är att försöka tänka som en iller, alltså att man försöker imitera, så gott man kan, vad en iller i det vilda skulle äta. En vuxen hane äter i snitt ca 60-80 gram kött & ben om dagen En vuxen hona äter i snitt ca 40-60 gram kött & ben om dagen Kalcium och fosfor är mycket viktigt för en iller, dels för skelett och muskel bildning, dels för att kunna smälta muskelköttet de äter. Kalcium och fosfor återfinns främst i ben samt benmjöl, därför måste något av detta alltid finnas i varje måltid.

Om en måltid

består av rent muskelkött, tillsätt då benmjöl. Man brukar säga ca 1tsk per 100 gram kött. Ungefär 30 - 40% av måltiden ska bestå utav köttiga ben (annars tillsätt benmjöl) Taurin är mycket viktigt för din illers hälsa. Taurinet ser till att hjärtat håller sig friskt och i god kondition, tyvärr märks inte taurinbrist förens illern blir äldre, och då drabbas av hjärtfel. Taurin finns främst i hjärta, därför bör man servera hjärta av något slag 2- 3 ggr i veckan. Ger man kycklinghjärtan är 2 stycken per gång en bra mängd. Antingen väljer man att ge hjärta (och annan inälvsmat) ett fåtal gånger i veckan, eller så ger man det dagligen men i liten mängd. Då är en ca 1 - 1,5 cm bit lagom mängd per dag. Tänk på att taurin degenereras vid frysning.

Efter en månad i frysen finns det nästan ingen taurin kvar i ett hjärta. Gimpet multivitamin pasta innehåller taurin, och kan därför användas som ett allmänt tillskott ungefär var fjärde dag (undvik att ge inälvsmat just den dagen). Lever är nyttigt för illrar, men även mycket rikt på A-, D- och E-vitaminer. Dessa vitaminer är fettlösliga, vilket innebär att de kan lagras i kroppen, och är därför lätta att överdosera. Trots det är de livsnödvändiga vitaminer för en iller, men bör ges i kontrollerad mängd. 1-1,5 kyckling lever i veckan är en lagom mängd. Antingen om det ges vid ett tillfälle, eller om man delar upp det på två eller flera gånger. Även här kan man ge det dagligen, men då max en bit på ca 1,5 cm. Ägg brukar vara en uppskattat del av kosten.

Rekommendationen brukar vara att man bara får ge äggulan, men faktum är att man även kan ge rå äggvita om man vill, men då får man inte ge det för ofta, eftersom adivinet i vitan bryter ner B-vitaminerna. Man kan även hårdkoka ägget, eller göra äggröra (med bara ägg), och ge det helt. Mycket uppskattat som aktivering om inte annat. Max en äggula i veckan brukar vara lagom, som man antingen ger på en gång, eller delar upp på flera gånger i veckan. Äggvita bör inte ges mer än 1-2 ggr i veckan.

Tillskott

Det finns som sagt olika sätta att barfa på. Det finns dem som ger mycket tillskott, och dem som inte ger några alls. Jag har valt att lägga mig någonstans mitt emellan. Detta är vad jag har hemma och använder:

• Benmjöl - Pudras över köttet när maten innehåller för lite ben (ca ½tsk per portion brukar vara lagom), eller när man ger inälvsmat av något slag (hjärta lever etc.) Eftersom vissa benmjöl nu har visat sig innehålla stora mängder bly har jag nu gått över till att tillverka mitt eget benmjöl. Jag använder då ben av olika slag (som tvättas ordentligt, och det mesta utav märgen tas ut. Sedan använder man sig utav en rasp (Här är legeringen på raspen viktig, så att man inte själv förorenar mjölet. Exempel på bra märken är Bacho eller Sandvik), och raspar helt enkelt ner mjölet i en påse. Det som inte används för dagen förvaras i frysen. Men det är är som sagt ett personligt val.

• Olja - någon form av olja rik på omega 3,6 & 9. Fiskolja är ett bra val, har du inte redan hemma och ska köpa ny, så rekommenderar jag att du köper en olja gjord på frifångad fisk, inte odlad. Laxolja eller sälolja är också bra. Ges i liten mängd, några gånger i veckan.

• B-vitamin - i form av Catmans vitabe t.ex. Vattenlöslig vitamin som kan ges några gånger i veckan. Antingen som godis, eller krossat i maten

• Kafomavit och/eller Kafoma - C - Benmjöls tabletter med relativt låga doser utav vitaminer och mineraler. Kan ibland ersätta benmjöl. Tänk däremot på att inte ge dem för ofta eftersom de inte bara innehåller benmjöl, och som vanligt när man har med vitaminer och mineraler att göra finns där alltid en risk för överdos. Krossas och blandas i maten, ca 1 tablett per portion.

• Krossat äggskal - kan ibland ges som kalciumtillskott istället för benmjöl. Men skilnaden här är att äggskal består utav kalciumkarbonat, och det är inte lika lättupptagligt för en iller. Alltså är det inte en lämplig permanent ersättning för benmjöl, men en möjlighet till variation.

Valfritt:

• Multivitamin - är du orolig att illern inte får i sig rätt mängd vitamin kan man tillsätta någon form av multivitamin. Men tänk på att det nästan är mer skadligt att ge för mycket vitaminer än för lite, så ge endast en liten nypa varannan vecka ungefär. Själv har jag Vionate multivitaminpulver för djur, men använder det mycket sällan

• Vivify - Emuolja, naturlig antioxidant, rik på omega oljor. Några droppar någon gång ibland.

• Lactol - Mjölkersättning för hund (Esbilac och KMR är andra alternativ på bra ersättning) För valpar: De första 6 månader under en illers livstid är enligt mig de viktigaste. Det är nu man lägger grunden för illers framtida kroppsbyggnad och hälsa. Under de första 6 månaderna ger jag därför det här någon gång i veckan eller så: ½ skopa lactol blandat med varmt vatten. Om ni vill kan ni här tillsätta lite äggula, någon form av färs för att göra det mer matigt om ni vill göra det till ett helt mål, krossat äggskal eller benmjöl. Lactolen kommer att se till att valpen får i sig kalcium. Det fungerar även lite som en multivitamin, och ser till att illerns veckobehov blir fyllt. Man kan även använda sig av lactol i den vanliga kosten, som ett alternativ till benmjöl, eller kafomavit någon gång i veckan. Bara att pudra över, och ha på lite vatten.

Exempel på veckomenyn

Nedan är ett exempel på vad som kan ges under en vecka. I det här fallet är det anpassat till valpar, som inte alltid tar sig iegnom allt ben, därav extra bemjöl till de flesta måltiderna.

1 - Skivspill av fläsk + Kycklingvinge - Tillsätt benmjöl

2 - Kalkonskrov + Kycklinghjärta + Grishjärta - Tillsätt lite benmjöl

3 - Kycklingskrov + kanin kött med ben

4- Oxkött + Kycklingvinge + Kycklingmage + Ankhjärta + Nöthjärta + Nötblod - tillsätt benmjöl

5a - 2 Dagsgamla kycklingar, detta är en portion, och ges antingen båda på en gång, eller en mus och en kyckling, eller en kyckling och lite annat kött.

5b - 2 möss, detta är en portion, och ges antingen båda på en gång, eller en mus och en kyckling, eller en mus och lite annat kött.

6 - Kycklingskrov + kaninkött med ben + lite lite kaninpäls

7 - Nötlever + Kycklingvinge + Fläskkött + Kycklingskrov - tillsätt benmjöl

Allmänt

Här kommer lite smått och gott i allmän oreda som kan vara bra att tänka på.

• Hela bytesdjur så som vuxna möss, råttor och liknande är optimal illerkost. En måltid som är välbalanserad och lätt att servera. Frysta gnagare kan köpas i djuraffärer, eller via kontakter med reptilfolk. Ett tips är att kika regelbundet under annonserna på www.repti.net

• Använd aldrig mikrovågsugn för att tina kött. Förutom att de flesta vitaminer försvinner vid upphettning, kan man även skapa en bakteriehärd i köttet.

• Fisk kan ges ca en gång i veckan för att ge lite variation i kosten. Det går utmärkt att ge hel fisk, om den är av liten storlek (huvud är förövrigt mums och nyttigt för illrar!), lax, strömming, makrill och sardiner fungerar också bra. Däremot är jag skeptisk till att ge fisk det kan finnas större ben i. • Illrar är inte känsliga djur, och kan därför äta kött som legat framme i upp till 48 timmar. Men vad man själv anser om fräschhetsfaktorn där är nog rätt individuellt!

• Personligen köper jag bara svensktkött till illrarna, eftersom det är mer kontrollerat. Även om illrar inte är så känsliga för salmonella och trikiner känns det ändå som ett säkrare val.

• Muspinkisar, fuzzies och dagsgamla kycklingar är riktigt illermums, däremot är det inte en välbalanserad kost eftersom det innehåller för lite kalcium, ges det som en måltid bör man tillsätta benmjöl, eller kanske servera lactolblandning senare samma dag, eller se till så att nästa måltid är rik på ben.

• Tänk på att inte dela köttet i för små bitar. Anledningen till att många är rädda för att ge kött är risken för olyckor (t.ex. kvävning), får illern små bitar kött är risken större att de sätter i halsen. Får de stora bitar så tuggar de bara i sig bitar som är stora nog att svälja. Bitarna bör enligt mig inte vara mindre än 2 x 2 cm, gärna större.

• En bra sekatör är ovärderligt i köket när man utfodrar med Barf. Jag använder en proffs variant från Claes Ohlsson, och klipper mig snabbt igenom både kyckling och kalkonskrov. Bättre, men dyrare än en sekatör, är en riktig kycklingsax, finns bland annat på Duka. Väldigt bra investering!

• Handla stora mängder, stycka upp och frys in i portionspåsar. Bara att ta fram en påse på kvällen, och servera på morgonen med eventuella tillskott. Har du bara en iller kan du frysa in hjärtan och lever i isbitsfack, och sedan hälla ner i en påse när det frusit. Enkelt att ta ut i lämplig mängd vid behov.

• Kaninkött är en naturlig diet för iller, däremot är kaninkött väldigt magert, därför kan det vara bra att tillsätta någon form av fett om kanin serveras ofta (fiskolja, kyckling skinn, kyckling fett etc.).

• Barfade djur dricker mindre vatten än djur på torrfoder, så bli inte orolig!

• Ju mer variation i kosten, desstå bättre! Så var inte rädda för att prova på olika saker.

• Det är under de första 6 månaderna som en iller är mottaglig för att prova på nya saker. Så det är nu ni ska passa på, för sedan blir det svårare!

• Vilt är också bra! Se bara upp för rester av t.ex. hagel, mask eller andra parasiter.

• Får illern mycket vilt kan en avmaskningskur vara på sin plats någon gång ibland.

Vart får man tag på allt? I

början är det alltid svårt att veta vart man skall hitta allt man behöver. Men faktum är att det mesta finns i mataffären. Hela kycklingar är perfekta att dela upp i portioner, filéerna kan man ju äta själv! Även lever, hjärta och mage brukar finnas på större Willys butiker. Vingar, lår och kycklingkubbor hittar man billigt i frysdisken. Gör det till en vana att kika i köttdisken, passa på när kött är nedsatt pga. kortdatum, bara att köpa hem och frysa in direkt. Halsar, kyckling - katt och kalkon korvar (nermalda delar, utan tillsatser) finns i välsorterade djuraffärer, oftast av märket Jipotimas eller Bjärefågeln.

Fråga i djuraffären vad det har för fryst mat. Var däremot noga med att det inte finns några vegetabiliska tillsatser. Leta reda på en trevlig slaktare, de brukar kunna ställa upp och ordna fram billiga slaktrester. För bytesdjur rekommenderar jag som sagt www.repti.net om man inte har egna kontakter.

Av: StarshineFerrets


 

 

Annons:
HannaM
2010-05-19 20:12
Filippa-e
2010-06-26 00:34
#2

Ska Iller foder innehålla allt som illern behöver? Om man har fritillgång på foder som den äter, kan man ändå ge lite BARF någon gång i veckan (utan att överstiga gränsen).. eller sabbar man då kostbalansen för illern?

Jag ska inte helbarfa men skulle väl uppskattas om den fick något "gott" då o då, en mus eller kycklingvinge? :)

BARFmycat
2010-06-26 14:03
#3

#2

Jag tror att det är så att man kan ge upp till 50% BARF utan att behöva ge balanserat och det fortfarande fungerar (såvida man inte överdoserar några vitaminer, som tex lever), om du ger mer än 50 BARF så kan det bli obalanserat.

Men om du bara ska ge något om du själv ska äta kött kanske eller köper bara för att ge någon godbit så är det absolut inga problem, det uppskattas nog bara ;P

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Filippa-e
2010-06-27 02:19
#4

#3 haha ja det var så jag tänkte Glad Bara torrfoder e ju rätt "trist" men jag tror nog inte jag kan få tag på ingredienser till BARF för att kunna göra det 100% med variation o allt!

BARFmycat
2010-06-27 12:54
#5

#4

Vart bor du?

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Aviendha
2010-06-27 13:21
#6

Fördelen med att kasta till bitar lite då och då och att halvbarfa är att man kan köra lite hur som helst och inte vara lika orolig för att alla nivåer ska vara ultimata som man måste när man helbarfar. Torrfodret "täcker upp" bristerna i kosten man ger. Man kan köra på det som är lite billigare och enklare att få tag på ex kycklingvingar. Hjärta, lever och annan inälvsmat är ju inte nödvändig utan mer för att ge variationen och något extra gott till sin iller.

Minns jag helt galet när jag tror att du bor uppöver landet? Slaktrester från jakten, ex fett, senor och andra slamsor som folk inte vill äta kastas ju i vanliga fall, kanske kan du få lös lite sådant för en billig slant om du kontaktar ett jaktlag? Det är ju iofs rätt sässongsbundet med jakt (beror väl på vilken typ såklart) men det går ju att frysa in :)

Annons:
Punkten
2010-06-29 23:27
#7

Hjärta, lever och kycklingmage kan man dessutom köpa förpackningar på ca 300g på konsum, hemköp mm till ett lågt pris, så det behöver inte vara dyrt ;)

BARFmycat
2010-06-30 00:39
#8

#7

Tror det är 450g till och medFlört

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Filippa-e
2010-06-30 01:10
#9

Tack ska ni ha för hjälpen Glad Jo, jag bor i Kiruna! så där ska nog finnas någon jägare som kan spara mig lite rester får jag hoppas.. det hade jag inte tänkt på Skrattande

Aviendha
2010-06-30 02:00
#10

Ska du raspa benmjöl så fungerar älgben bra :) Och lite hud med päls kan ju om inte annat även vara bra ur aktiveringssynpunkt. Testa, det kan ju inte bli värre än ett nej :)

Punkten
2010-06-30 02:47
#11

#8 Ja, du ser.. ännu bättre. Har stått och portionerat upp illermat i mängder idag efter att varit och handlat för att frysa in, så vikterna blandar ihop sig lite ;p

annawi
2012-02-11 23:24
#12

Jätte bra skrivet! Jag funderar nu faktiskt på att köra Barf när jag skaffar iller! :D Jag har kollat upp lite olika ställen på nätet och det går faktiskt att få tag på allt, även de saker man trodde var svårast!

Här är tex ett ställe som ligger i norra stockholm: http://www.jipotimas.se/zencart/index.php?main_page=index&cPath=1&zenid=59f547657f24a22246351ec15734dac4

Dem har iaf lite mage, vilt och hjärtan! till jättebra pris! Sen kan man ju alltid höra med lokala köttförsäljaren och se om man kan köpa "slaktrester" och om dem kan beställa in specialsaker kanske :)

Ghostling
2019-11-06 13:48
#13

Hur mycket fett ska dem ha?

Annons:
Upp till toppen
Annons: